Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επέρχεται ο ρόλος της Διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Επέρχεται ο ρόλος της Διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Την αναδιοργάνωση του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να προσφύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, εφόσον το ένα από τα δυο μέρη αρνηθεί τη διαμεσολάβηση, καθώς και να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων των διαιτητών.

Την αναδιοργάνωση του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να προσφύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, εφόσον το ένα από τα δυο μέρη αρνηθεί τη διαμεσολάβηση, καθώς και να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων των διαιτητών.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στη Διαιτησία, να καθορίζει τα ελάχιστα όρια αποδοχών.

Η τροπολογία κατατέθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν συνταγματικές όλες, οι προβλέψεις της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, Ν.4046/2012, με εξαίρεση τον περιορισμό του ρόλου της διαιτησίας μόνο στον καθορισμό βασικού μισθού και του βασικού ημερομισθίου και την δυνατότητα της προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων.

Εκτός από τη δυνατότητα της έφεσης, η τροπολογία προβλέπει, για πρώτη φορά, τη συμμετοχή τακτικών δικαστών στη Διαιτησία και επαναφέρει με τον τρόπο αυτό, τις διατάξεις του νόμου 3259/1955.

Για την υποδοχή των εφέσεων, συστήνεται νέο μόνιμο πενταμελές συλλογικό όργανο (δευτεροβάθμια επιτροπή διαιτησίας) στο οποίο συμμετέχουν δύο διαιτητές και τρεις τακτικοί δικαστές.

Προβλέπεται ακόμη, ότι για τον καθορισμό των ελάχιστων ορίων αποδοχών από τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, εκτός των άλλων στοιχείων και η οικονομική κατάσταση των πλέον αδύνατων επιχειρήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024