Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο κούρεμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές προβλέπει το Ifo

Νέο κούρεμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές προβλέπει το Ifo

Βέβαιος ότι θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές στην Γερμανία εμφανίστηκε ο οικονομολόγος του ινστιτούτου Ifo Κάι Κάρστενσεν, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος. Αν το δημόσιο χρέος παραμείνει υψηλό, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δει φως στο τούνελ, εξηγεί ο οικονομολόγος του Ifo, και επιβεβαιώνοντας την εφαρμογή στις χώρες της κρίσης της τακτικής «καρότο και μαστίγιο», τονίζει ότι για να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις το χρέος πρέπει να διαγράφεται σταδιακά.

Βέβαιος ότι μετά τις εκλογές στην Γερμανία θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε ο ειδικός του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου για θέματα πραγματικής οικονομίας, Κάι Κάρστενσεν, και προειδοποίησε τους γερμανούς φορολογούμενους να ξεγράψουν τις απαιτήσεις των χρημάτων τους.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε ότι το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους αποκλείεται.

«Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας που τελειώνει το 2014, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Εκείνο που προβλέπει είναι μια χαλαρότερη εφαρμογή του προγράμματος σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Αν το δημόσιο χρέος παραμείνει υψηλό, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δει φως στο τούνελ, αντιτείνει ο οικονομολόγος του Ifo, και επιβεβαιώνοντας την εφαρμογή στις χώρες της κρίσης της τακτικής «καρότο και μαστίγιο», τονίζει ότι για να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις το χρέος πρέπει να διαγράφεται σταδιακά.

Ifo: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση

Ωστόσο το Ινστιτούτο IFO παρουσιάζει στοιχεία, βάσει των οποίων το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ως μονόδρομος.

Η Ελλάδα χρωστάει στις χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ 207 δισεκατομμύρια ευρώ, επισήμανε κατά την παρουσίαση έκθεσης του Ινστιτούτου ο κ. Κάρστενσεν.

Προέβλεψε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αντιδρά «πάση δυνάμει» για ενδεχόμενο κούρεμα εις βάρος των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά τα κράτη θα είναι αναγκασμένα να ματώσουν.

«Θα υπάρξουν κόλπα για το πώς θα μπορέσουν να πουλήσουν οι πολιτικοί κάτι τέτοιο στο εκλογικό σώμα τους, π.χ. μέσω του πληθωρισμού», δήλωσε ο οικονομολόγος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική λύση.

Αν το δημόσιο χρέος παραμείνει υψηλό, εξήγησε, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δει φως στο τούνελ.

Για να μη σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, θα πρέπει να μη διαγραφεί μονομιάς το χρέος, αλλά σταδιακά, διευκρίνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024