Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» δήλωσε ο Γιούνκερ, για «αυξημένη επιτήρηση» μίλησε ο Ρεν

«Μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» δήλωσε ο Γιούνκερ, για «αυξημένη επιτήρηση» μίλησε ο Ρεν

Την ικανοποίησή για τις εξελίξεις στο θέμα του ελληνικού ζητήματος εξέφρασε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο της Κομισιόν Όλι Ρεν. Για αυξημένη επιτήρηση της Ελλάδας ως αντάλλαγμα της συμφωνίας έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος. Τον Μάρτιο θα αποφασιστεί το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Την ικανοποίησή για τις εξελίξεις στο θέμα του ελληνικού ζητήματος εξέφρασε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην Eυρωζώνη. «Η τρόικα θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την παρουσία της» στην Ελλάδα, προσέθεσε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα αποφασιστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης.

Τόνισε, όμως, ότι η Ευρωζώνη οφείλει να ενισχύσει τους πόρους του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, εάν θέλει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει μία «σημαντική» συμβολή στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισ. ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Το συμβούλιο διοίκησης θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους» δήλωσε ο Ρεν.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία».

Ο Ιταλός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη.

Ωστόσο, στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ τάχθηκε υπέρ μία «διαρκούς» επιτήρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας.

«Όταν βλέπουμε τις αποκλίσεις, αυτό καθίσταται πιθανότατα αναγκαίο» δήλωσε ο Γιαν Κις ντε Γέγκερ κρίνοντας ότι ο τριμηνιαίος έλεγχος εκ μέρους των πιστωτών δεν είναι επαρκής.

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν χαιρέτισε ως «ανέλπιστη» τη συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

«Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, διότι επιτρέπει την ισότιμη κατανομή του βάρους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουάν.

«Θεωρώ ότι κανένας υπουργός Οικονομικών που προσήλθε χθες στις 15:30 (στις διαπραγματεύσεις) μπορούσε να φαντασθεί ότι θα κατορθώναμε να περάσουμε από το 129% στο 120,5% του ΑΕΠ (ελληνικού χρέους) το 2020» είπε. «Εκατόν τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ, 120,5%, αυτά είναι στόχοι που ήταν σχεδόν ανέλπιστοι» πρόσθεσε.

Ο Φρανσουά Μπαρουάν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να τεθεί υπό επιτροπεία με αυτή τη συμφωνία, αν και η επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα ενισχυθεί. «Η επιτροπεία είναι μία λέξη που δεν ανήκει στο λεξιλόγιό μας. Ένας έλεγχος, μία επιτήρηση, μία συνοδεία, συμβουλές, η συνέχιση της παροχής τεχνογνωσίας από την τρόικα, ναι, αλλά επιτροπεία, σε καμία περίπτωση» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024