Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για τις συντάξεις Δεκεμβρίου λόγω καθυστέρησης της 6ης δόσης

Ανησυχία για τις συντάξεις Δεκεμβρίου λόγω καθυστέρησης της 6ης δόσης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και ανησυχίες για την ομαλή καταβολή στο τέλος του μήνα, της σύνταξης Δεκεμβρίου και του επιδόματος των γιορτών. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται λένε στελέχη του υπουργείου η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος ή ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των Ταμείων. 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και ανησυχίες για την ομαλή καταβολή το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, της σύνταξης Δεκεμβρίου και του επιδόματος των γιορτών.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως οι συντάξεις και τα δώρα του Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με το Βήμα, πρόκειται να επαναληφθεί σύσκεψη του υπουργού Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδη, για να αναζητηθούν κονδύλια στον προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί η…«στάση πληρωμών» των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναλογη σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα) στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη και με την συμμετοχή του κ. Σαχινίδη και υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων, στη διάρκεια της οποίας προσδιορίσθηκαν επακριβώς οι ανάγκες των Ταμείων και αναλύθηκαν τα ενδεχόμενα αναζήτησης χρημάτων από το εσωτερικό του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω δανεισμού από άλλα Ταμεία ή η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος.

Ωστόσο κατέστη σαφές ότι οι «άλλες λύσεις» δεν επαρκούν και χρειάζεται επειγόντως η εξεύρεση 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε εγκρίνει από το καλοκαίρι, επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για το ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας την μείωση των εσόδων που έχει υποστεί το Ταμείο, εξαιτίας της ύφεσης, της αυξημένης ανεργίας, αλλά και της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε προς τους συναδέλφους του στο υπουργείο Εργασίας ότι «δεν έχει ορατή λύση στο πρόβλημα» και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα σύσκεψη την Τετάρτη, αφού προηγουμένως «ξεσκονίσει» τα υπόλοιπα όλων των «κωδικών του προϋπολογισμού».

«Εάν δεν εκταμιευτεί η έκτη δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ τη Τρίτη και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, αφήνοντας να εννοηθεί πως χωρίς τη νέα δόση θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων.

Υπερθεματίζοντας ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Γεράσιμος Βουδούρης μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε πως η καταβολή των συντάξεων για τα τέλη Δεκεμβρίου βρίσκεται «στον αέρα», ενώ το ταμείο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο των Βενζινοπωλών.

Σε εσωτερικό δανεισμό 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ και 130 εκ ευρώ από το ΕΤΕΑΜ έχει ήδη προχωρήσει το ΙΚΑ.

Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου το έλλειμμα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ έχει φθάσει τα 2 χρόνια, ενώ εκκρεμούν περίπου 43.000 αιτήσεις για την έκδοση εφάπαξ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024