Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αβεβαιότητα και απρόβλεπτες εξελίξεις βλέπει για το μέλλον ο Τ.Γιαννίτσης

Αβεβαιότητα και απρόβλεπτες εξελίξεις βλέπει για το μέλλον ο Τ.Γιαννίτσης

Με ζοφερά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην οικονομία ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τ.Γιαννίτσης σε επιστολή του προς το προσωπικό. Μιλά για «περίοδο μιας πρωτόγνωρα θεμελιακής κρίσης. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ μεγάλης περιόδου αβεβαιοτήτων και απρόβλεπτων εξελίξεων». Εν μέσω δε των διαδικασιών για τη σύμβαση εργασίας στα ΕΛΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να αποφασίσουν στηριζόμενοι στη δική τους κρίση αφήνοντας στην άκρη όσα λέγονται από διοίκηση και σωματεία. Η επιστολή Γιαννίτση προκάλεσε αντιδράσεις από συνδικαλιστές, ενώ την Τετάρτη εκδικάζεται το αίτημα να κηρυχθεί παράνομη η δεκαήμερη απεργία που προκηρύχθηκε στα ΕΛΠΕ.

Με ζοφερά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην οικονομία ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τάσος Γιαννίτσης σε ανοιχτή επιστολή του προς το προσωπικό του Ομίλου, η οποία απεστάλη με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).

«Το πρόβλημα ξεπερνάει τα θέματα της ΕΣΣΕ» λέει ο κ. Γιαννίτσης και μιλά για «περίοδο μιας πρωτόγνωρα θεμελιακής κρίσης. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ μεγάλης περιόδου αβεβαιοτήτων και απρόβλεπτων εξελίξεων».

Το μόνο σίγουρο για τον κ. Γιαννίτση είναι ότι «αύριο θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες είναι, ούτε τι σημαίνουν», και τονίζει ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε «και να μην πέσουμε στην παγίδα της αφέλειας, της αδιαφορίας ή της ελαφρότητας. Όποιος έχει οικογένεια, παιδιά ή νοιάζεται για το αύριο, καταλαβαίνει ότι οι καιροί δεν είναι για τέτοια».

Καλεί δε τους εργαζόμενους να λάβουν αποφάσεις στηριζόμενοι στη δική τους αντίληψη και κρίση αφήνοντας στην άκρη όσα λέγονται από διοίκηση και σωματεία, «μακριά από στερεότυπα, ιδεοληψίες και πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση».

Ωστόσο, τονίζει ότι «πορευόμαστε με τους πιο κρίσιμους συστημικούς κινδύνους των τελευταίων εξήντα ετών» και προειδοποιεί ότι ο όμιλος «αντιμετωπίζει σοβαρές αβεβαιότητες στις προοπτικές της κερδοφορίας του, που αν για οποιονδήποτε λόγο πληγεί πέρα από ένα βαθμό, θα έχει ανυπολόγιστες (στην κυριολεξία) συνέπειες».

«Ο Όμιλος, δέχεται πολλές και σημαντικές πιέσεις από τρεις πλευρές: την κατάσταση στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, την κρίση της χώρας μας και εταιρικές θεσμικές ρυθμίσεις που πιέζουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα προς τα κάτω» λέει ακόμη ο κ. Γιαννίτσης.

Η επιστολή Γιαννίτση προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών, ενώ την Τετάρτη (13:30) εκδικάζεται το αίτημα της διοίκησης να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η δεκαήμερη απεργία που έχει προκηρύξει από την ερχόμενη Παρασκευή το Σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το Σωματείο καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση, την ίδια ώρα, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η επιστολή Γιαννίτση

Η επιστολή κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (Μ. Τετάρτη) και απευθύνεταιστους 2.476 εργαζόμενους της επιχείρησης και τις οικογένειες τους.

Ο Τάσος Γιαννίτσης στην τρισέλιδη επιστολή, μετά τις οικογενειακές ευχές, αναφέρεται στα προβλήματα της οικονομίας που καθορίζουν και την πορεία της εταιρίας.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο κ. Γιαννίτσης επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Το πρόβλημα ξεπερνάει τα θέματα της ΕΣΣΕ. Το πρόβλημα αφορά την εταιρική στρατηγική μας σε περίοδο μιας πρωτόγνωρα θεμελιακής κρίσης. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ μεγάλης περιόδου αβεβαιοτήτων και απρόβλεπτων εξελίξεων. Το κρίσιμο διακύβευμα που αντιμετωπίζουμε για τον Όμιλο μας, είναι με ποιους σοβαρούς κινδύνους πιθανό να τεθούμε αντιμέτωποι, σε τι απρόβλεπτες ή ακραίες καταστάσεις μπορεί να βρεθούμε, ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία μας και αν θα κάνουμε κάτι για να προετοιμαστούμε».

»Αν στην ουσία, θα πάρουμε μέτρα ατομικής και συλλογικής αυτοπροστασίας. Η μόνη βεβαιότητά μας είναι ότι αύριο θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες είναι, ούτε τι σημαίνουν. Αν περιμένουμε να τις δούμε για να αισθανόμαστε σίγουροι ότι αυτές είναι εκεί, χάσαμε. Έχουμε υποχρέωση να προετοιμαστούμε και να μην πέσουμε στην παγίδα της αφέλειας, της αδιαφορίας ή της ελαφρότητας. Όποιος έχει οικογένεια, παιδιά ή νοιάζεται για το αύριο, καταλαβαίνει ότι οι καιροί δεν είναι για τέτοια».

Στη συνέχεια αναφέρεται στις πιέσεις που δέχεται ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, δεδομένου ότι το 2010 η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε κατά 13,5% ενώ υπήρξαν σοβαρές δυσκολίες αποπληρωμής των προϊόντων από πελάτες της επιχείρησης.

Ο κ. Γιαννίτσης, κλείνοντας τη φορτισμένη επιστολή του σημειώνει: «Προς όλες και όλους, τελικά, έχω μια και μόνο πρόταση. Να στηριχτείτε στην δική σας αντίληψη και κρίση, αφήνοντας στην άκρη όσα λέγονται από κάθε τρίτο (εννοώ εμάς, τη διοίκηση, ή τα σωματεία σας ή και έξω από το χώρο της εταιρίας), να κατανοήσετε ενδόμυχα, μόνοι σας, με άκρα υπευθυνότητα, τι θεωρείτε κρίσιμο για εσάς, ως εργαζόμενοι του Ομίλου και ως πολίτες μιας χώρας που πέρασε εν ριπή οφθαλμού από τη μια όχθη στην άλλη -και που δεν ξέρει ακόμα που θα βρεθεί.»

»Τελικά, να αποφασίσετε, πάντα με την δική σας κρίση, μακριά από στερεότυπα, ιδεοληψίες και πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση, αν θα στηρίξετε στο να σιγουρέψουμε το δεύτερο σπίτι σας και ένα παραγωγικό Όμιλο, τον οποίο το δοκιμαζόμενο κοινωνικό σύνολο μας έχει εμπιστευτεί για να τον προστατέψουμε απέναντι σε κάθε κίνδυνο κλυδωνισμού και όχι για να τον δούμε ως προσωπική ιδιοκτησία μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024