Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα «δεν σκάλωσε», αλλά αφορά δύσκολα θέματα λέει ο ΥΠΟΙΚ

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα «δεν σκάλωσε», αλλά αφορά δύσκολα θέματα λέει ο ΥΠΟΙΚ

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα «δεν σκάλωσαν» τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντησή του με τον Κ.Παπούλια, συμπληρώνοντας με νόημα πως υπάρχει σειρά δύσκολων ζητημάτων. Επίσης, απέκλεισε να ξαναγίνουν περικοπές μισθών το 2011. Οι διαπραγματεύσεις κυρίως για το θέμα των αλλαγών σε Δημόσιο-ΔΕΚΟ και των συμβάσεων συνεχίζονται, με την τρόικα να θεωρεί προσλήψεις τις μετατάξεις... Για την Τρίτη αναβάλλεται η συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα «δεν σκάλωσαν» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια συμπληρώνοντας με νόημα, πως υπάρχει «σειρά από ζητήματα, τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε. Κάθε φορά προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα».

Υπενθύμισε δε, ο υπουργός ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες απεφεύχθη η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, επιβεβαιώνοντας εμμέσως -και μέσω της επιλογής του συγκεκριμένου παραδείγματος- ότι η τρόικα ασκεί σκληρές πιέσεις για ανατροπές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.

«Η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά που είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με την κυβέρνηση, συνεχίζονται το απόγευμα της Δευτέρας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Με δεδομένο ότι το δημοσιονομικό σκέλος έχει «κλείσει» με το νέο προϋπολογισμό, αντικείμενο των συζητήσεων παραμένει η ταχεία προώθηση των αλλαγών σε δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ (π.χ. μετατάξεις υπαλλήλων) και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας (πχ επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας) και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εμπλοκή έχει προκύψει καθώς η τρόικα δεν συμφωνεί με τις μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο, τις οποίες θεωρεί ως προσλήψεις, ενώ διαφωνεί και με τις θέσεις της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Παπακωνσταντίνου οι συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν τη Δευτέρα και η τρόικα θα παρουσιάσει αύριο (Τρίτη), σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της οικονομίας.

Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.

ΥΠΟΙΚ: δεν θα επαναληφθούν περικοπές μισθών το 2011

«Τι νέα από το μέτωπο;» ήταν η ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο συναντήθηκε.

«Κύριε Πρόεδρε, το 2010 ήταν μία κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, που ήταν η χρεοκοπία. Καταφέραμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα, που ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να πάρουμε και εξαιρετικά δυσάρεστα μέτρα, όπως η περικοπή των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε αυτά τα μέτρα το 2011» απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πρόσθεσε επίσης πως «καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό πριν από μερικές ημέρες που συνεχίζει την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι μονόδρομος αν θέλουμε να ξαναβρούμε την αξιοπιστία στις ξένες αγορές και βέβαια, να ξεκινήσει πάλι από το 2012 η ανάπτυξη στη χώρα μας. Η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει δουλειές και βεβαίως, επενδύσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι «σήμερα, κλείνουμε και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα …», προκαλώντας την ερώτηση του κ. Παπούλια «γιατί σκάλωσε (η διαπραγμάτευση);».

«Δεν σκάλωσε. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε. Κάθε φορά προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα» απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

«Σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν διαπραγματευθήκαμε και αποφύγαμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί, όπως για παράδειγμα η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας, βεβαίως, ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται και η επόμενη δόση του δανείου.»

»Άρα λοιπόν, κλείνουμε σήμερα, η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά που είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».

»Και βέβαια, να συμφωνήσουμε, κάτι που ήδη κάναμε τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011 και αυτή η συμφωνία αποτυπώθηκε και στο κείμενο που κατέθεσα στο Κοινοβούλιο» κατέληξε ο υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024