Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2011 «βλέπει» ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2011 «βλέπει» ο Γ.Παπακωνσταντίνου

«Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ» είναι ο τίτλος της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας Libre Belgique, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και το 2011, σημειώνει ωστόσο ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση των ήδη ληφθέντων μέτρων. Επαναλαμβάνει δε την πεποίθησή του ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011.

«Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ» είναι ο τίτλος της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας Libre Belgique, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Στη συνέντευξη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014, είναι «εφικτός και ρεαλιστικός» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011.

Ερωτηθείς πότε η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι στο τέλος του 2010 θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, εκτιμώντας πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011.

Κληθείς να σχολιάσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου απαντά:

«Το Μάρτιο, ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο. Φυσικά, υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά δεν υπάρχουν πιο δραματικές εξελίξεις.»

Συνεχίζοντας, ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνει, ωστόσο, ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή αυτών των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, επισημαίνει ότι αναμένονται τα αποτελέσματα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί χωρίς ακόμα να έχουν συνυπολογιστεί, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον Ιούλιο.

Σε αυτό προστίθενται η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που τέθηκαν σε ισχύ το 2009 και δεν έχουν πληρωθεί.

Ειδικότερα για τη συλλογή του ΦΠΑ, ο Γ.Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι φόροι όπως στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν, εν μέρει, τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει στη βελγική εφημερίδα ότι η φορολογική προσαρμογή και η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

«Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής του 2010 αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και συμβάλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, γεγονός που δίνει ώθηση στην κατανάλωση. Όλα αυτά παίρνουν χρόνο αλλά υπάρχει μια εξέλιξη», σημειώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία επτά στους δέκα νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι «μια οικονομία και μια κοινωνία που δεν μπορούν να δώσουν ευκαιρίες εργασίας στους νέους, αντίστοιχες των προσόντων που απέκτησαν με δυσκολία, είναι αποτυχημένες».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη, αλλά για ένα βαθύτερο πρόβλημα που συνδέεται με τη νοοτροπία, τις δομές και την κοινωνία της χώρας.

«Χρειάζεται να αλλάξουμε ριζικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση ώστε ο πολίτης να βλέπει, σε συνθήκες διαφάνειας, πώς δαπανώνται οι φορολογικές εισφορές του. Θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Είμαστε σε διαδικασία αλλαγής του εκλογικού μας συστήματος προκειμένου να θέσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024