Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 13,6% ανήλθε το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, λέει η Eurostat

Στο 13,6% ανήλθε το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, λέει η Eurostat

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Eurostat, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι ήταν 12,7%. Η Eurostat αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ανοδική αναθεώρηση κατά 0,3% έως 0,5%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Eurostat, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 12,7% του ΑΕΠ (σύμφωνα με το Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης), ωστόσο, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, θεωρείτο σίγουρο ότι αυτά τα στοιχεία θα αναθεωρηθούν ανοδικά, πάνω από το 13% του ΑΕΠ.

Το 2008, το έλλειμμα ήταν 7,7%, το 2007 5,1% και το 2006 3,6%.

Το κρατικό χρέος διαμορφώθηκε στο 115,1% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα μεγέθη στα 273,4 δισ. ευρώ, από 99,2% το 2009 (237,252 δισ. ευρώ).

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζει ο στόχος για μείωση κατά 4% το 2010, ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι το ποσοστό μείωσης του ελλείμματος το 2011 και το 2012 ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο απ ότι σχεδιαζόταν αρχικά.

«Αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Ecofin του Ιουνίου. Ο τρόπος αντιμετώπισής του (μείωσης) ενδέχεται να είναι πιο απότομος», προσέθεσε.

Στο σύνολο της ευρωζώνης, το έλλειμμα αυξήθηκε στο 6,3% (από 2% το 2008) και της ΕΕ στο 6,8% (από 2,3% το 2008). Το κρατικό χρέος διαμορφώθηκε σε 78,7% και 73,6% αντίστοιχα (από 69,4% και 61,6% το 2008).

Μόνη χώρα με υψηλότερο έλλειμμα από την Ελλάδα ήταν η Ιρλανδία (14,3%) και μετά τη χώρα μας ακολουθούν οι Βρετανία (11,5%), Ισπανία (11,2%), Πορτογαλία (9,4%) και Λετονία (9%).

Κανένα κράτος-μέλος δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2009. Τα χαμηλότερα ελλείμματα ήταν σε Σουηδία (0,5%), Λουξεμβούργο (0,7%) και Εσθονία (1,7%).

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε Ιταλία (115,8%), Ελλάδα, Βέλγιο (96,7%), Ουγγαρία (78,3%), Γαλλία (77,6%), Πορτογαλία (76,8%) και Γερμανία (73,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά είναι σε Εσθονία (7,2%), Λουξεμβούργο (14,5%) και Βουλγαρία (14,8%).

Επιφυλάξεις και «αστερίσκοι»

Η εαρινή έκθεση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας για τα δημοσιονομικά των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ, συνοδεύεται, για μία ακόμα φορά, από «αστερίσκους» για την «ποιότητα» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται σε τρία, κυρίως, σημεία: Τα αποτελέσματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η κατάταξη κάποιων δημόσιων οργανισμών και η καταγραφή των swaps.

Ειδικότερα, τα off-market swaps σύμφωνα με την αλλαγή των κανόνων της Eurostat το 2008, έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί και καταγραφεί στο χρέος του 2008.

Έτσι, στις παρατηρήσεις της έκθεσης αναφέρεται ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο νέας ανοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων για το έλλειμμα και το χρέος.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί κατά 0,3% έως 0,5% (δηλαδή, να διαμορφωθεί μέχρι το 14,1% του ΑΕΠ) και το κρατικό χρέος κατά 5 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή να αυξηθεί μέχρι το 122,1% του ΑΕΠ).

Αξιωματούχος της ΕΕ που φέρεται να γνωρίζει τα στοιχεία είπε στο Reuters ότι η αναθεώρηση «είναι πιθανόν να είναι ανοδική».

Σημειώνεται ότι με βάση το άρθρο 15, παράγραφος 1 του κανονισμού του Συμβουλίου 479/2009, ο όρος «επιφύλαξη» αφορά την περίπτωση κατά την οποία η Eurostat διατυπώνει αμφιβολίες για την ποιότητα των κοινοποιηθέντων στοιχείων.

Εξάλλου, σε άλλη υποσημείωση, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2006 και το 2007, οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ισοζυγίου της κεντρικής κυβέρνησης και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τις μεθοδολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το χρόνο καταγραφής των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη μη καταγραφή προηγούμενων χρεών των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται για το 2006 οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται σε μικροπρόθεσμες πιστωτικές διευκολύνσεις που αναλύθηκαν στο τέλος του έτους.

Κομισιόν: Αναγκαία η εφαρμογή των μέτρων

Το υψηλότερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, το 2009, καθιστά αναγκαία την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη σχεδιαστεί και που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ, είπε την Πέμπτη η Κομισιόν.

Η Κομισιόν είπε ότι δεν επικεντρώνεται στο σημείο εκκίνησης για την Ελλάδα ή το μέγεθος του ελλείμματος στα τέλη του έτους, όπως δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου ο εκπρόσωπος Αμαντέου Αλταφάζ.

«Ο στόχος για το 2010 είναι μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν αναφερθήκαμε στο σημείο εκκίνησης ή στο τελικό νούμερο, μόνο στην προσπάθεια μείωσης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του στόχου για το 2010, αυτό είναι που μετράει», πρόσθεσε.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

Ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση σχετικά με το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ώστε να κοινοποιούνται αξιόπιστα δεδομένα και, όπως προσθέτει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βάρη του παρελθόντος.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν ακόμη την ανάγκη να δοθούν στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή, και στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοτικός επίτροπος καλεί το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τα σχετικά νομοθετικά κείμενα χωρίς καθυστέρηση.

Τα σχόλια των αναλυτών

«Δεν αποτελεί έκπληξη. Σίγουρα δεν είναι καλοδεχούμενη είδηση αλλά δεν νομίζω ότι από μόνη της θα επηρεάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση», είπε ο Κρις Πράις από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

«Ο φετινός στόχος για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ συνεχίζει να είναι εφικτός. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα είναι αρκετά για να μειώσουν το έλλειμμα έως έξι ποσοστιαίες μονάδες, άρα η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πάρει επιπλέον μέτρα», είπε στο Reuters ο οικονομολόγος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Η αναθεώρηση ήταν ούτως ή άλλως αναμενόμενη, αλλά ήταν λίγο υψηλότερη από αυτή που περιμέναμε. Πίστευα ότι το έλλειμμα θα ήταν γύρω στο 13% αντί για 13,6%. Δεν νομίζω ότι η αναθεώρηση επηρεάζει σημαντικά το πρόγραμμα προσαρμογής και τον φετινό στόχο για 8,7% του ΑΕΠ έως τα τέλη του έτους. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη ληφθεί συνυπολογίζουν επιιπλέον έλλειμμα», είπε από η Τζιάντα Τζιάνι από την Citigroup.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η γενικότερη αβεβαιότητα για τα επίσημα ελληνικά στοιχεία. Αυτό επηρεάζει την αντίληψη της αγοράς για την Ελλάδα (…) ότι δεν μπορεί κάποιος να βασιστεί στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και ότι το έλλειμμα αναθεωρείται ολοένα και πιο πάνω» συμππλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024