Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurovision: Οργισμένοι οι Ρώσοι για τη νίκη της Ουκρανίας

Eurovision: Οργισμένοι οι Ρώσοι για τη νίκη της Ουκρανίας

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στη Ρωσία η νίκη της Ουκρανίας στον διαγωνισμό της Eurovision και αρκετοί γερουσιαστές μιλούν για «πολιτική νίκη» σε βάρος του ρώσου διαγωνιζόμενου Σεργκέι Λαζάρεφ, που θεωρείτο το μεγάλο φαβορί, αλλά τελικά κατέλαβε την 3η θέση.

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στη Ρωσία η νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision και αρκετοί γερουσιαστές μιλούν για «πολιτική νίκη» σε βάρος του ρώσου διαγωνιζόμενου Σεργκέι Λαζάρεφ, που θεωρείτο το μεγάλο φαβορί, αλλά τελικά κατέλαβε την 3η θέση.

Το τραγούδι «1944», που ερμήνευσε η 32χρονη Τζαμάλα, αναφέρεται στον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και το τραγούδι δεν αναφέρεται ευθέως στα γεγονότα της επαναπροσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, τόσο η επιλογή, όσο και οι δηλώσεις των δημιουργών του και πολιτικών της Ουκρανίας, έδωσαν πολιτική διάσταση στη συμμετοχή.

Τη νίκη της Τζαμάλα πανηγύρισαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, όσο και ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κινήματος της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου, που οδήγησε στην καθαίρεση τον Φεβρουάριο του 2014 του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Μουστάφα Νάγεμ, προτείνοντας ο διαγωνισμός του 2017 να διοργανωθεί στην Κριμαία.


Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί από την αρχή σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό με το συγκεκριμένο τραγούδι, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει τους κανονισμούς της Eurovision, οι οποίοι απαγορεύουν «τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα».

«Η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα και το τραγούδι ‘1944’ δεν κέρδισαν τη Eurovision, η πολιτική νίκησε την τέχνη» δήλωσε σε ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ο γερουσιαστής Φραντς Κλίντσεβιτς ο οποίος ζήτησε να μποϊκοτάρει η Ρωσία τον επόμενο διαγωνισμό που θα φιλοξενηθεί στην Ουκρανία.

Για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, «η γεωπολιτική πήρε το πάνω χέρι».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η νίκη στη Eurovision μπορεί να ενθαρρύνει την ουκρανική ηγεσία και να θέσει σε κίνδυνο τη δύσκολη ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία. «Για αυτόν τον λόγο, η Ουκρανία έχασε» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. «Αυτό που χρειάζεται κατεπειγόντως η Ουκρανία είναι η ειρήνη. Όμως κέρδισε ο πόλεμος» συνέχισε.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» δημοσιεύει στον ιστότοπό της ένα άρθρο με τίτλο «Πώς οι ευρωπαϊκές επιτροπές έκλεψαν τη νίκη του Λαζάρεφ», με το οποίο ζητεί την ακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού επειδή το τραγούδι της Τζαμάλα είχε «πολιτικό» περιεχόμενο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024