Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μακάρι να γίνει πράξη» λένε οι Αθηναίοι για το Rethink Athens

«Μακάρι να γίνει πράξη» λένε οι Αθηναίοι για το Rethink Athens

Μουδιασμένοι από τη σημερινή εικόνα, πολίτες του κέντρου της Αθήνας ανοίγουν τα «χαρτιά» τους και μιλούν στο in.gr για το Rethink Athens. Με κοινό παρονομαστή τη δυσαρέσκεια γα το παρόν, μοιράζονται τις σκέψεις τους για το μέλλον.

Μουδιασμένοι από τη σημερινή εικόνα, πολίτες του κέντρου της Αθήνας ανοίγουν τα «χαρτιά» τους και μιλούν στο in.gr για το Rethink Athens. Με κοινό παρονομαστή τη δυσαρέσκεια γα το παρόν, μοιράζονται τις σκέψεις τους για το μέλλον.

«Το σκεπτικό είναι πολύ ωραίο, απλά πρέπει να γίνει κάτι με τη μεταφορά και τα ποδήλατα. Για να έχει αξία το Rethink θα πρέπει να συμβαδίζει και με άλλα. Δεν μπορεί να δίνει κανείς σε καθημερινή βάση 3 ευρώ για τη μεταφορά του», δηλώνει η 25χρονη φιλόλογος, Μάρθα Παπαδοπούλου, που πιστεύει πως εάν δεν γίνουν ποδηλατοδρόμοι το πρόγραμμα θα πέσει στο κενό.

Στο ίδιο μοτίβο, η πλειονότητα των κατοίκων του κέντρου πιστεύει πως σε δύο χρόνια το κέντρο της Αθήνας θα κινείται σε διαφορετικά πλαίσια. Ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και επαγγελματικής κατάστασης, ευελπιστούν πως με το Rethink Athens θα επέλθει αναβάθμιση, ενώ ως βασικά μεταρρυθμιστικά σημάδια προτάσσουν τους χώρους πρασίνου, τα πάρκα, και την ευκολότερη μετακίνηση.

Από την άλλη, εστιάζουν περισσότερο στο θετικό αισθητικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση χωρίς να πιστεύουν πως το Rethink θα εξαλείψει ακανθώδη κοινωνικά προβλήματα που βαραίνουν το κέντρο.

Μεταξύ αυτών, η 50χρονη Μαρία Στεφανάκη ελπίζει να «γυρίσει» στο κέντρο των παιδικών της χρόνων με περισσότερους χώρους πρασίνου και όχι «γεμάτο μπετόν». Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «ερχόμουν μικρή και χαιρόμουν, θυμάμαι μια Αθήνα όλο πράσινο»
Κυκλοφορώντας σε εβδομαδιαία βάση στο κέντρο της Αθήνας, θεωρεί απωθητική την κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και την πλατεία Ομόνοιας, ενώ ελπίζει στο όραμα του Rethink λέγοντας «μακάρι να γίνει πράξη».

Αισιόδοξος πως το Rethink θα αναδείξει μια ελκυστική Αθήνα, ο 60χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, Νίκος Φίλης, αναφέρει: «Μακάρι να γίνουν όσα ακούγονται. Η εικόνα θα είναι πολύ ωραία, θα αλλάξει η διάθεση των ανθρώπων».

Προβληματίζεται, όμως, για τη σημερινή εικόνα της Αθήνας που όπως λέει: «οι πορείες ενοχλούν γιατί εμποδίζουν την κίνηση στα καταστήματα», ενώ ως «τεράστιο πρόβλημα» χαρακτηρίζει τη δράση των τοξικομανών.

Με σιντριβάνια, χώρους πρασίνου και πάρκα «βλέπει» την Αθήνα του 2016 ο 27χρονος Χρήστος Χρήστου, που ελπίζει σε «μια πολύ καλύτερη οπτική» και στην «ευκολότερη πρόσβαση» στο κέντρο, ενώ ως καθημερινό βραχίονα χαρακτηρίζει το πάρκινγκ.

Θετική σε όποια αλλαγή μπορεί να διορθώσει τις ατέλειες της Αθήνας δηλώνει από την πλευρά της η 21χρονη φοιτήτρια Νομικής, Μαριάννα Σπυροπούλου, ενώ ως καθημερινή επισκέπτρια του κέντρου αναφέρει: «πολλές περιοχές χρήζουν αναδιάρθρωσης».

Mε λιγότερη κίνηση στους δρόμους και χώρους πρασίνου ονειρεύεται η 42χρονη ιδιωτική υπάλληλος, Βούλα Παραμυθιό, την Αθήνα. Ως εργαζόμενη στο κέντρο εστιάζει το βλέμμα της στη δύσκολη μετακίνηση και στην έλλειψη των χώρων αναψυχής.

Σε διαφορετική γραμμή πλεύσης, η 36χρονη ιδιωτική υπάλληλος, Σταματίνα Ελένη Μυτιληναίου, επισημαίνει πως «αδιαφορώ εάν η εικόνα της Αθήνας είναι ευρωπαϊκή όταν οι Έλληνες δεν έχουν να φάνε», ενώ πιστεύει πως το Rethink θα αλλάξει οπτικά την Αθήνα, όχι όμως την ουσία. ​

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024