Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έφοδοι της αντιτρομοκρατικής σε γαλλικές πόλεις, κυνηγητό για τον ύποπτο

Έφοδοι της αντιτρομοκρατικής σε γαλλικές πόλεις, κυνηγητό για τον ύποπτο

Σε πάνω από 150 εφόδους σε διάφορα σημεία της γαλλικής επικράτειας έχει προχωρήσει από τις πρώτες πρωϊνές ώρες η αντιτρομοκρατική, την ώρα που οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός αναζητώντας τον 26χρονο ύποπτο. Συλλήψεις και εύρεση βαρέος οπλισμού, ενώ η γαλλική αεροπορία προχώρησε σε μαζικές επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS στη Συρία. Νέα επιχείρηση της αστυνομίας και στο Βέλγιο - Συνελήφθησαν στη Γαλλία τρεις οικείοι νεκρού δράστη που ταυτοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Σε πάνω από 150 εφόδους σε διάφορα σημεία της γαλλικής επικράτειας έχει προχωρήσει από τις πρώτες πρωϊνές ώρες η αντιτρομοκρατική, την ώρα που οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός αναζητώντας τον 26χρονο ύποπτο. Συλλήψεις και εύρεση βαρέος οπλισμού, νέα επιχείρηση στο Βέλγιο ενώ τη νύχτα η γαλλική αεροπορία προχώρησε σε μαζικές επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS στη Συρία.

Επιγραμματικά, οι σημαντικότερες νεότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Ταυτοποιήθηκαν άλλοι δύο νεκροί δράστες τη Δευτέρα (πέντε ταυτοποιημένοι συνολικά)
  • Νέα επιχείρηση στο Βέλγιο, ξανά στο Μόλενμπεκ, σε εξέλιξη
  • Υπό κράτηση έξω από το Παρίσι τρεις οικείοι ενός από τους νεκρούς δράστες
  • Σύμφωνα με πηγές, οι Αρχές έχουν καταλήξει στο ποιος ήταν ο «εγκέφαλος»
  • Συλλήψεις και εντοπισμός οπλισμού σε 168 επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής σε όλη τη Γαλλία

Συνελήφθησαν τρεις οικείοι ενός από τους δύο νεκρούς δράστες που ταυτοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί πλέον πέντε δράστες ενώ ύψιστη προτεραιότητα για τις γαλλικές δυνάμεις παραμένει ο εντοπισμός του 26χρονου Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

Νέα επιχείρηση στο Βέλγιο, ξανά στο Μόλενμπεκ, με ισχυρή κινητοποίηση της αστυνομίας. Σύμφωνα με πηγές της Monde, στόχος είναι ένα πρόσωπο.

Σύμφωνα με αναφορές του Associated Press (AP), η αστυνομία είχε σταματήσει το Σάββατο σε μπλόκο αυτοκίνητο με τον Αμπντεσλάμ κοντά στα γαλλοβελγικά σύνορα, τον οποίο όμως άφησε φύγει – πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα.

Η επιχειρήση της Δευτέρας στο Μόλενμπεκ επικεντρώνεται σε μία οδό, ενώ τμήμα της περιοχής έχει αποκλειστεί και από τους κατοίκους ζητήθηκε να μείνουν στα σπίτια τους και μακριά από το δρόμο. Το Σάββατο, στην περιοχή είχαν τεθεί υπό κράτηση τρία άτομα.

Παράλληλα, το AP και το Reuters επικαλούνται πηγές από τη γαλλική έρευνα και υποστηρίζουν πως οι αρχές έχουν καταλήξει στο ποιος ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων: Πρόκειται, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, για τον βέλγο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος επιπλέον θεωρείται ότι βρισκόταν και πίσω από την αποτυχήμενη απόπειρα στο τρένο της Thalys και πίσω από επίθεση σε εκκλησία στην περιοχή του Παρισιού.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμπαούντ βρίσκεται στη Συρία. Ο Αμπαούντ επίσης φέρεται να αναφέρεται ως διασύνδεση στου Ιμπραΐμ Αμντεσλάμ (δράστης στις επιθέσεις, αδελφός του καταζητούμενου).

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής έκαναν εφόδους σε σπίτια στο παρισινό προάστιο Μπομπινί, στην Τουλούζη, στην Γκρενόμπλ, στη Λυόν αλλά και στη Ζουμόντ κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

H έφοδος στο Μπομπινί αφορά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η Monde, άμεσα την έρευνα για τις επιθέσεις της Παρασκευής.

Όπως επιβεβαίωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, από τη νύχτα έχουν γίνει «πάνω από 150 έρευνες» της αντιτρομοκρατικής σε όλη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων σε όλη τη Γαλλία

Δεν σχετίζονται άμεσα όλες οι έφοδοι της αντιτροκρατικής με την έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι, όμως είναι μέρος της ευρύτερης πιο επιθετική στρατηγικής των γαλλικών αρχών απέναντι στον εξτρεμισμό. Όλες διενεργήθηκαν βάσει των προβλέψεων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρυχθεί η χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ το μεσημέρι της Δευτέρας, έγιναν συνολικά 168 επιχειρήσεις σε 19 περιφέρειες της χώρας.

Συνελήφθησαν 23 άτομα στις επιχειρήσεις. Εντοπίστηκαν 31 όπλα, 19 πιστόλια και τέσσερα όπλα πολεμικού τύπου.

Σύμφωνα με αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ, στη Λυόν εντοπίστηκε μεταξύ άλλων και εκτοξευτήρας ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα, πιστόλια κι ένα καλάσνικοφ.

Στην Τουλούζη, όπου οι έφοδοι δεν έχουν, σύμφωνα με πηγές του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, άμεση διασύνδεση με τις τελευταίες επιθέσεις, τέθηκαν υπό κράτηση τρία άτομα και κατασχέθηκε ένα όπλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024