Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακελειό στο Παρίσι, δεκάδες νεκροί σε συντονισμένη σειρά επιθέσεων

Μακελειό στο Παρίσι, δεκάδες νεκροί σε συντονισμένη σειρά επιθέσεων

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει το Παρίσι, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τη χειρότερη επίθεση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σειρά συντονισμένων επιθέσεων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφήνοντας πίσω της πάνω από 140 νεκρούς. Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, ενώ επιθέσεις με καλάσνικοφ έγιναν σε εστιατόρια και μπαρ. Το επίκεντρο υπήρξε ή ομηρία περίπου 100 πολιτών στο θέατρο Bataclan, η οποία έληξε με λουτρό αίματος. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία, κλείνουν τα σύνορα, στρατός και απαγόρευση κυκλοφορίας σε σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει το Παρίσι, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τη χειρότερη επίθεση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σειρά έξι συντονισμένων επιθέσεων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

{{{ map }}}Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σημειώθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία -εστιατόρια και μπαρ- μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος.

Όμως το επίκεντρο υπήρξε ή ομηρία περίπου 100 πολιτών στο θέατρο Bataclan της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία έληξε με λουτρό αίματος.

Συνολικά περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό που σημειώθηκε στο Παρίσι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Περίπου εκατό από τους νεκρούς είναι στο θέατρο Bataclan και 40 σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με γάλλο εισαγγελέα, συνολικά πέντε από τους δράστες ενδέχεται να είναι νεκροί σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τουλάχιστον 100 νεκροί στο Bataclan

Στην αίθουσα του Bataclan βρίσκονταν περίπου 1.500 θεατές για μια ροκ συναυλία, όταν σημειώθηκε μια «τεράστια έκρηξη» και έπεσαν περίπου 20 πυροβολισμοί, όπως ανέφεραν μάρτυρες.

Ανδρας που κατάφερε να ξεφύγει δήλωσε: «Καταφέραμε να διαφύγουμε. Υπήρχε αίμα παντού. Ανοιξαν πυρ μέσα στο πλήθος».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο θέατρο τουλάχιστον δύο δράστες με εκρηκτικά κρατούσαν έως και 100 ομήρους.

Όμηρος μέσα από το Bataclan έκανε απελπισμένη έκκληση για βοήθεια μέσω site κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι ακόμη μέσα στο Bataclan. 1ος όροφος. Βαριά τραυματισμένος. Υπάρχουν επιζώντες στο εσωτερικό. Σφάζουν όλο τον κόσμο, έναν προς έναν. Στον 1ο όροφο γρήγορα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τη Liberation, δημοσιογράφος του Europe 1 βρισκόταν μέσα στο θέατρο Bataclan, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Δύο-τρία άτομα, με ακάλυπτα τα πρόσωπα εισέβαλαν με αυτόματα όπλα τύπου καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά μέσα στο πλήθος». Ο ίδιος εκτίμησε πως οι πυροβολισμοί διήρκεσαν περίπου 15 λεπτά. «Ήταν εξαιρετικά βίαιοι και επικράτησε πανικός» δήλωσε.

Περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ακούστηκε σειρά εκρήξεων και πυροβολισμοί μέσα στο θέατρο, λίγη ώρα αφότου οι αρχές προανήγγειλαν αστυνομική έφοδο.

Στις 2 το πρωί το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση στο θέατρο έληξε και «δύο δράστες σκοτώθηκαν».

Οι τηλεοράσεις έδειξαν πολίτες να βγαίνουν από το θέατρο και λίγη ώρα αργότερα το θέατρο άδειασε και από τους τελευταίους επιζώντες.

Οι πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς μέσα στο Bataclan.

  • Σφαγή στο θέατρο Bataclan του Παρισιού, περίπου 100 νεκροί

Αγνωστο παραμένει το πόσοι από αυτούς σκοτώθηκαν από τους τρομοκράτες και πόσοι κατά την αστυνομικοί επιχείρηση.

Το χώρο επρόκειτο να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μαζί με πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του.

Βόμβες έξω από το Stade de France

Περίπου στις 11 το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Τουλάχιστον μία έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Jules Rimet, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο, και άλλη μία κοντά σε εστιατόριο McDonald’s, ένα τετράγωνο μακριά από το στάδιο.

Τουλάχιστον μία από τις παραπάνω εκρήξεις αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις αυτές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φυγαδεύτηκε από τα στάδιο και έσπευσε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι φίλαθλοι κλήθηκαν να περιμένουν επί ώρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο για την ασφάλεια τους.

Μακελειό στο κέντρο του Παρισιού

Παράλληλα, επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος, από τουλάχιστον 5-6 ενόπλους, που δεν φορούσαν κουκούλα. Οι οδοί Fontaine au Roi, Charonne και η λεωφόρος Voltaire θύμιζαν για ώρα πολεμικό τοπίο.

Σημειώνεται ότι τα σημεία των επιθέσεων είναι πολύ κοντά στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, το οποίο είχε δεχτεί επίθεση από ισλαμιστές εξτρεμιστές στις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 εργαζόμενοι.

Κύριοι στόχοι ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge και το μπαρ Le Carillon, τα οποία είναι σχεδόν απέναντι το ένα στο άλλο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον στο Le Carillon οι δύο δράστες φώναξαν «Allahu Akbar» πριν αρχίσουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ μέσα στο μπαρ. Στη συνέχεια διέφυγαν.

«Αυτό διήρκεσε εφιαλτικά πολύ ώρα», αναφέρει ένας μάρτυρας. «Σήκωσε το καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί μέσα στο Carillon. Ακούγαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν και βλέπαμε δεκάδες σώματα στο έδαφος» πρόσθεσε.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) άλλο ένα επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού, αλλά δεν υπήρξε νεότερες πληροφορίες για αυτό το επεισόδιο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και στρατιώτες έσπευσαν στα σημεία των επιθέσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φυγαδεύτηκε από το Stade de France, έσπευσε αρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών και αργότερα συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο.

Καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και ψύχραιμοι μπροστά σε πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Ολάντ ανακοίνωσε σε απευθείας διάγγελμα εν μέσω του εφιάλτη ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα σύνορα μέχρι νεωτέρας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή.

Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε σε συγκεκριμένα σημεία. Ο στρατός κινητοποιήθηκε στο 10ο και 11ο διαμέρισμα, όπου αναπτύχθηκαν στρατιώτες και στήθηκαν οδοφράγματα.

Συνολικά 1.500 στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμβουλος της δημάρχου του Παρισιού συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Η λειτουργία στις γραμμές του παρισινού μετρό 3, 5, 9 και 11 διακόπηκε. Λίγη ώρα αργότερα έκλεισε το αεροδρόμιο Orly, ενώ σταμάτησαν τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV).

Σε επιφυλακή τέθηκαν τα νοσοκομεία, ενώ κλειστές θα παραμείνουν το Σάββατο οι εγκαταστάσεις όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Ο Ολάντ δεν θα μεταβεί στην Τουρκία για τη συνάντηση της G-20 μετά τις δραματικές εξελίξεις.

Το Βέλγιο επέβαλε συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία.

Μηνύματα συμπαράστασης

Μήνυμα συμπαράστασης στον Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Θα βάλουμε τέλος στην τρομοκρατία» είπε.

«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι.

«Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τις «κατάπτυστες τρομοκρατικές επιθέσεις» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι επιθέσεις κατά όλου του πολιτισμένου κόσμου, κατά της ίδιας της Δημοκρατίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στο φίλο γαλλικό λαό.

Χρήστος Κοσβανής, Νένα Σώκου, Παναγιώτης Καισσαράτος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024