Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη Μάλτα οι «28» για το προσφυγικό ενώ η τραγωδία στο Αιγαίο δεν έχει τέλος

Στη Μάλτα οι «28» για το προσφυγικό ενώ η τραγωδία στο Αιγαίο δεν έχει τέλος

Η Βαλέττα γίνεται το σκηνικό της νέας διήμερης Σύνοδου της ΕΕ για το προσφυγικό, καθώς οι «28» αξιολογούν τη μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων και τους τρόπους επιτάχυνσης μετεγκατάστασης και ελέγχου στα σύνορα. Η πρώτη ημέρα περιστρέφεται γύρω από το ρεύμα από την Αφρική, με παρόντες ηγέτες της ηπείρου, ενώ η δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με την Τουρκία. Νέα τραγωδία στο Αιγαίο υπογραμμίζει το επείγον της κατάστασης.

Η Βαλέττα γίνεται την Τετάρτη και την Πέμπτη το σκηνικό της νέας διήμερης Σύνοδου της ΕΕ για το προσφυγικό, καθώς οι «28» αξιολογούν τη μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων και τους τρόπους επιτάχυνσης τους για μετεγκατάσταση και έλεγχο στα σύνορα. Η πρώτη ημέρα περιστρέφεται γύρω από το ρεύμα από την Αφρική, με παρόντες ηγέτες της ηπείρου, ενώ η δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με την Τουρκία, καθώς η κίνηση στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο δεν έχει μειωθεί.

Οι εξελίξεις ανήμερα της έναρξης της Συνόδου υπενθυμίζουν το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση: Δύο νέα ναυάγια σημειώθηκαν στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, ενώ η Σλοβενία ξεκίνησε να στήνει εμπόδια στα σύνορα με την Κροατία, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που κινούνται δεν έχει μειωθεί από το καλοκαίρι.

Παρόντες είναι την Τετάρτη στη σύνοδο και ηγέτες αφρικανικών χωρών. Η έκτακτη Σύνοδος της Βαλέττας είχε ξεκινήσει να διοργανώνεται στην αρχή του καλοκαιριού στον απόηχο πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοικτά της Σικελίας, με κέντρο βάρους το προσφυγικό ρεύμα που προερχόταν από αφρικανικές χώρες.

Η μετατόπιση της κρίσης στο Αιγαίο θα αποτυπωθεί στο κυρίως τμήμα των εργασιών της Συνόδου, την Πέμπτη.

Στο κέντρο των κυρίως εργασιών θα βρεθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για ανάσχεση των προσφυγικών ρευμάτων και επαναπροωθήσεις, με κίνητρο οικονομική βοήθεια και συμφωνία για τη βίζα.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά στην πρόσκλησή του στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος θα εξετάσει τη συνεργασία με τρίτες χώρες και πρωτίστως την Τουρκία, την εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση, τα hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία και την «αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου» των εξωτερικών συνόρων.

Όσον αφορά την αφρικανική πλευρά, οι ηγέτες θα εξετάσουν μέτρα συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες για περιορισμό των προσφυγικών ροών, μεταξύ άλλων με μέτρα στήριξης για ανάσχεση και για κίνητρα για επιστροφές στις χώρες προέλευσης.

Επισήμως, η γραμμή είναι πως οι «28» θα κινηθούν στην γραμμή περισσότερη οικονομική βοήθεια για περισσότερη οικονομική συνεργασία -αντί για περικοπή κονδυλίων ως μέσο πίεσης για μέτρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Για τις αφρικανικές χώρες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ευρώπη παραμένουν μία κάποια πηγή συναλλάγματος, μέσω των χρημάτων που στέλνουν πίσω στις οικογένειές τους. Για να δώσει κίνητρα συνεργασίας, η ΕΕ θα εξετάσει ως αντίμετρα κινήσεις για «διασφάλιση» της νόμιμης μετανάστευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό comeback και πρόκριση στους τελικούς της Δύσης για τους Μάβερικς (117-116)

Οι Ντάλας Μάβερικς με φοβερό comeback νίκησαν με σκορ 117-116 σε ματς θρίλερ τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, πήραν τη σειρά με 4-2 και προκρίθηκαν στους τελικούς της Δύσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024