Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ: Συνεργασία με την Τουρκία για τους διακινητές στο Αιγαίο

Μέρκελ: Συνεργασία με την Τουρκία για τους διακινητές στο Αιγαίο

«Δεν γίνεται στα νερά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, να κυριαρχούν διακινητές» τονίζει η Μέρκελ πριν τη Σύνοδο για το προσφυγικό, καλώντας σε συνεργασία με την Τουρκία, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και πολιτικές συνομιλίες στο Συριακό -μία από τις ρίζες της κρίσης- με τη Ρωσία και τις «άλλες δυνάμεις»

«Δεν γίνεται στα νερά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, να κυριαρχούν διακινητές» τονίζει η Μέρκελ πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, καλώντας σε συνεργασία με την Τουρκία, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό και πολιτικές συνομιλίες στο Συριακό -μία από τις ρίζες της κρίσης- με τη Ρωσία και τις «άλλες δυνάμεις».

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε την στάση της στο προσφυγικό -κυρίως έναντι των όλο και ηχηρότερων επικρίσεων στο εσωτερικό, που δεν κρύφτηκαν σε περιφερειακό συνέδριο του CDU.

«Για να αντιμετωπίσουμε την σύγκρουση στη Συρία, χρειαζόμαστε πολιτικό διάλογο με την Ρωσία και τις περιφερειακές δυνάμεις» ανέφερε η Μέρκελ το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στη γερμανική Βουλή, πριν την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος επανέλαβε επίσης πως για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης απαιτούνται κοινά ευρωπαϊκά μέτρα. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει μόνη της την προσφυγική κρίση, αυτή η ιστορική δοκιμασία απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια» τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης, με φόντο τις επαφές ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, πως «η Τουρκία παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού». Η Μέρκελ ανέφερε πως η Άγκυρα χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να χειριστεί την εισροή σύρων προσφύγων.

«Δεν μπορεί να περιοριστεί το προσφυγικό ρεύμα χωρίς να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη στην Τουρκία για την περίθαλψη και την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, και περιλαμβάνει επίσης το να συνεργαστούμε με την Τουρκία στην προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών» είπε.

Και συνέχισε: «Δεν γίνεται η θάλασσα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ δηλαδή δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, να κυριαρχούνται αυτή την στιγμή από διακινητές».

Φωνές κατά της Μέρκελ σε συνέδριο του CDU στην Σαξονία

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ έχει πάρει στα χέρια της την προσφυγική κρίση, προκαλώντας όμως συνεχιζόμενες αντιδράσεις από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών ενώ η δημοτικότητά της παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης.

Το νεότερο πιο ενδεικτικό σημάδι ήταν το περιφερειακό συνέδριο του CDU στη Σαξονία, όπου και μίλησε το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος. Οι επικρίσεις ζητούν να τεθεί «όριο» στον αριθμό προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία.

Από τις ομιλίες στο συνέδριο, ορισμένοι κατηγόρησαν τη Μέρκελ για «αποτυχία» και μίλησαν ακόμη και για «εθνική καταστροφή» αν δεν ανακοπεί η εισροή προσφύγων.

«Δεν μπορούμε να ακούμε άλλο να λέτε ότι «θα τα καταφέρουμε». Εάν πιστεύετε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί πολιτικά η επιβολή ανώτατου ορίου, τότε οφείλω να αμφισβητήσω την πολιτική σας ικανότητα» είπε ένας ομιλητής.

«Ανοίξατε τις κάνουλες, αν αποτύχει το κράτος θα υπάρξουν επιπτώσεις για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Κλείστε τα σύνορα» είπε άλλος. «Πολλοί λένε πως το CDU της Μέρκελ δεν είναι πια το δικό μας CDU» είπε τρίτος, ενώ άλλο στέλεχος κάλεσε την καγκελάριο «να διορθώσει τα λάθη της», λέγοντας πως «όλο και περισσότεροι μού λένε πως «αυτή δεν είναι η δική μου καγκελάριος»».

Αποκορύφωμα ήταν ένα πλακάτ που σήκωσε κάποιος από το κοινό: «Σταματήστε το προσφυγικό χάος, διατηρείστε τη γερμανική κουλτούρα και τις αξίες, εκθρονίστε την Μέρκελ».

Η Μέρκελ ωστόσο, που άκουγε χωρίς να αντιδρά, επέμεινε στη θέση της. «To δικαίωμα στο άσυλο και την προστασία από εμφύλιους πολέμους και διωγμούς το έχει κατ’ αρχήν ο κάθε άνθρωπος» είπε. «Σε όσους θα μπορούσαν μείνουν στη Γερμανία δεν μπορεί να αφαιρεθεί η προοπτική» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορούν να κλείσουν τα σύνορα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κλοπ: «Θα είναι μεγάλο το διάλειμμα, ίσως και να τελείωσε»

Ο Γιούργκεν Κλοπ τόνισε ότι δεν θα προπονήσει ξανά ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024