Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρατημένα θετικοί τόνοι από τους «19», αναμονή για το Eurogroup

Συγκρατημένα θετικοί τόνοι από τους «19», αναμονή για το Eurogroup

Πρόοδο διαπιστώνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ελληνικό ζήτημα μετά την υποβολή της πρότασης της Αθήνας, κρατώντας ωστόσο επιφυλάξεις. Παρίσι και Ρώμη εμφανίζονται πιο ένθερμοι, καλώντας σε υπέρβαση, ενώ το Βερολίνο αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει επί του περιεχομένου και υπενθυμίζει ότι απορρίπτει «κανονικό κούρεμα». Όλοι πάντως δείχνουν στο Eurogroup του Σαββάτου, όπου φαίνεται ότι και θα ληφθεί η καθοριστική απόφαση.

Πρόοδο διαπιστώνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ελληνικό ζήτημα μετά την υποβολή της πρότασης της Αθήνας, κρατώντας ωστόσο επιφυλάξεις. Παρίσι και Ρώμη εμφανίζονται πιο ένθερμοι, καλώντας σε υπέρβαση, ενώ το Βερολίνο αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει επί του περιεχομένου και υπενθυμίζει ότι απορρίπτει «κανονικό κούρεμα».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι ή περισσότερο επιφυλακτικοί ωστόσο, όλοι δείχνουν στο Eurogroup του Σαββάτου, όπου φαίνεται ότι και θα ληφθεί η καθοριστική απόφαση.

Οι πρώτες αντιδράσεις «πρώτης γραμμής» ήρθαν από το Παρίσι, το οποίο κατά γενική ομολογία είχε συνδράμει το ελληνικό επιτελείο στη σύνταξη της πρότασης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «σοβαρές και αξιόπιστες» τις ελληνικές προτάσεις, λέγοντας πως αποδεικνύουν την ελληνική αποφασιστικότητα για παραμονή στην Ευρωζώνη. Ο Ολάντ κάλεσε σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με «συμφωνία που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τους Έλληνες που έχουν υποφέρει τόσο πολύ». Ανάλογες ήταν νωρίτερα και οι τοποθετήσεις υπουργών της κυβέρνησής του.

Από την πλευρά της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δεν σχολίασε επί του περιεχομένου της πρότασης.

Περιορίστηκε στο ότι η Σύνοδος της Ευρωζώνης την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και επανέλαβε ότι για να υποβληθεί στη γερμανική Βουλή πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διαπιστωθεί «προθυμία για σοβαρές μεταρρυθμίσεις». Από την πλευρά του, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως νομικά απαγορεύεται κούρεμα που θα επιφέρει σημαντική ζημιά στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά της Ιταλίας, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πιο «αισιόδοξος από πριν», σημειώνοντας ωστόσο ότι «το μεγάλο θέμα δεν τελειώνει το Σάββατο ή την Κυριακή, αλλά όταν βρεθεί το θάρρος για μία επιπλέον συζήτηση για την ανάπτυξη». Ο ιταλός ΥΠΟΙΚ Πάντοαν διαπίστωσε από την πλευρά του «σημαντικά βήματα προς τα εμπρός».

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντνα Κένι, που βρίσκεται στη Ρώμη την Παρασκευή, περιορίστηκε να δηλώσει μαζί με τον ιταλό ομόλογό του ότι το Δουβλίνο «επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είχε γίνει ο πρώτος ηγέτης από τους «19» που εκφράστηκε μετά την υποβολή της πρότασης. Περιορίστηκε στο ότι «σε πρώτη ματιά, η ελληνική πρόταση δίνει βάση συζήτησης».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει η ευκαιρία για μία συμφωνία και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί σοβαρά».

«Οι εποικοδομητικές δυνάμεις θα πρέπει τώρα να είναι ισχυρότερες από όσες δεν θέλουν επ’ ουδενί λύση» είπε, υπογραμμίζοντας πως η κρίση πλήττει τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού και «για αυτό είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά αυτή την τελευταία ευκαιρία».

Από την πλευρά της Φινλανδίας, οι επίσημες αντιδράσεις έχουν περιοριστεί στον υπουργό Οικονομικών Άλεξ Στουμπ. Ο υπουργός περιορίστηκε στο ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν την Παρασκευή και η απόφαση του Eurogroup θα ληφθεί το Σάββατο -το Ελσίνκι «περιμένει την ανάλυση των θεσμών για τις προτάσεις που παρουσίασε η Ελλάδα την Πέμπτη πριν λάβει θέση» ανέφερε στη συνέχεια ανακοίνωση του φιλανδικού υπουργείου.

Ανάλογη στάση, αν και με κάπως πιο θετικό τόνο, κράτησε η Σλοβακία. Ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ ανέφερε πως η Ελλάδα «έχει κάνει πρόοδο», όπως επιφυλάχθηκε λέγοντας πως «δεν είναι ακόμη σαφές εάν η πρόοδος είναι επαρκής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024