Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Θα γίνει η Σύνοδος της Ευρωζώνης

Βερολίνο: Θα γίνει η Σύνοδος της Ευρωζώνης

Αποφεύγοντας να σχολιάσει επί της ελληνικής πρότασης, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε στο ότι η Σύνοδος της Ευρωζώνης την Κυριακή θα γίνει και επανέλαβε πως η γερμανική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για επανέναρξη διαπραγματεύσεων μόνο εάν διαπιστωθεί ετοιμότητα για «σοβαρές μεταρρυθμίσεις». Νωρίτερα, βουλευτές των συμπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών μίλησαν για «πολύ σημαντικό βήμα» ενώ βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών κρατούσαν αρκετές επιφυλάξεις.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει επί της ελληνικής πρότασης που υποβλήθηκε, περιοριζόμενος στο ότι η Σύνοδος της Ευρωζώνης την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί. Από την πλευρά του, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την αντίθεσή του σε «κούρεμα».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε το μεσημέρι της Παρασκευής να σχολιάσει το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Σύνοδος της Ευρωζώνης θα λάβει χώρα την Κυριακή» είπε. Προσέθεσε ότι η γερμανική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει επί επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εάν η Αθήνα δείξει πως είναι «έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις».

Στην ίδια ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ ανέφερε πως «εάν η πρόθεση είναι να μειωθεί σημαντικά η ονομαστική αξία τους χρέους και ως εκ τούτου υποστούμε σημαντική οικονομική ζημιά, τότε αυτό θα ισοδυναμούσε με κούρεμα» είπε. Επανέλαβε πως κάτι τέτοιο είναι νομικά αδύνατο στην Ευρωζώνη.

Νωρίτερα, βουλευτές των συμπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είχαν μιλήσει για «πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» ενώ βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ κρατούσαν αρκετές επιφυλάξεις.

Ο Άξελ Σέφερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, είχε αναφέρει νωρίτερα στο Reuters ότι οι προτάσεις «είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αν και θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από καιρό».

Ο ίδιος ζήτησε οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως «αυτός ο θόρυβος για την τρέλα του Grexit πρέπει να σταματήσει».

Από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, βουλευτές είχαν περιοριστεί στο να σημειώσουν τις επιφυλάξεις τους για την αξιοπιστία των προτάσεων.

Ο Μίχαελ Φουξ, υψηλόβαθμος βουλευτής του CDU, είχε πει ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι, ειλικρινά, έχω λίγο πρόβλημα να εμπιστευτώ την πρόταση». «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Κυριακής και του σήμερα; Την Κυριακή οι Έλληνες ψήφισαν εναντίον αυτών των μέτρων» είπε.

Στον ίδιο τόνο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ των CDU/CSU Ραλφ Μπρίνκχαους είχε πει ότι «το ερώτημα είναι πόσο αξιόπιστα είναι αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση». «Την Κυριακή, η κυβέρνηση έκανε ακόμη εκστρατεία στην οποία καταδίκαζε όλα αυτά που φαίνεται ότι βρίσκονται στην πρόταση» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματικά αντίθετος παρουσιάστηκε την Παρασκευή ο ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. «Οι τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα», δήλωσε στο Reuters. Τα σχόλια του Φρίντριχ είναι ενδεικτικά της ισχυρής αντίστασης ανάμεσα σε μία μεγάλη μερίδα γερμανών Συντηρητικών που παλαιότερα στήριζαν την Αθήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024