Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Οι «μικροί» θριαμβευτές των εκλογών βάζουν όρους στους «μεγάλους»

Ισπανία: Οι «μικροί» θριαμβευτές των εκλογών βάζουν όρους στους «μεγάλους»

Έντονες είναι οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ισπανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής σε δήμους και περιφέρειες. Οι «μικροί» των εκλογών -Podemos και Ciudadanos- βάζουν όρους προκειμένου να στηρίξουν τους «μεγάλους» που ναι μεν ήρθαν πρώτοι, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη αυτοδυναμία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο στη Μαδρίτη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ισπανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής σε δήμους και περιφέρειες.

Οι «μικροί» των εκλογών -Podemos και Ciudadanos- βάζουν όρους προκειμένου να στηρίξουν τους «μεγάλους» που ναι μεν ήρθαν πρώτοι -κυρίως του Λαϊκού Κόμματος- αλλά δεν έχουν την απαραίτητη αυτοδυναμία.

Εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος της Μαδρίτης, όπου άλλαξαν οι συσχετισμοί. Η παλιά καραβάνα του Λαϊκού Κόμματος, Εσπεράνθα Αγκίρε, δίνει μάχη προκειμένου να μην γίνει δήμαρχος η Μανουέλα Καρμένα, η μεγάλη έκπληξη των εκλογών.

Η Αγκίρε κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα, αλλά δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία. Συγκέντρωσε 21 έδρες, έναντι 20 της Καρμένα, η οποία τέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού Ahora Madrid, ενός συνασπισμού κομμάτων και κινημάτων που στήριξαν και οι Podemos.

Το «κλειδί» για το γραφείο του δημάρχου βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια του PSOE, ενδεχομένως και στα χέρια της υποψήφιας των Ciudadanos. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών συγκέντρωσε 9 έδρες και των Ciudadanos 7.

Τα «κουκιά» δεν βγαίνουν στην Αγκίρε ούτε με τις ψήφους των Ciudadanos (21+7=28 με την πλειοψηφία να είναι οι 57 έδρες). Εκείνη δεν μπορεί να γίνει δήμαρχος με απόλυτη πλειοψηφία, αφού κανείς από τους άλλους δεν θα ήθελε να την στηρίξει.

Αντίθετα, βγαίνουν τα κουκιά για την Καρμένα, η οποία με 20 έδρες μπορεί να βρει συμμάχους σε δύο στρατόπεδα: PSOE (9 έδρες) και Ciudadanos (7 έδρες).

Τόσο η Αγκίρε όσο και η Μανουέλα Καρμένα συναντήθηκαν με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Μιγκέλ Καρμόνα προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του PSOE που επικαλούνται τα ισπανικά ΜΜΕ, η Αγκίρε εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει για δήμαρχο τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών ή από κοινού την υποψήφια των Ciudadanos. Στόχος, να μην γίνει δήμαρχος η Μανουέλα Καρμένα και να μην «πάρουν» τον δήμο οι Podemos.

Πάντως, οι σοσιαλιστές σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να κερδίσουν έναν δήμο (που επί δεκαετίες ελέγχει το PP) με τις ψήφους του PP. Θα ήταν πολύ κακό μήνυμα εν όψει της επόμενης (και τελικής) εκλογικής μάχης για την πρωθυπουργία της Ισπανίας.

Η ιστορία πάντως είναι αρκετά περίπλοκη. Στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρώτη που θα ερωτηθεί αν έχει πλειοψηφία για να γίνει δήμαρχος είναι η Αγκίρε, η οποία έχει τις περισσότερες έδρες.

Στη συνέχεια θα ερωτηθεί η Μανουέλα Καρμένα, η οποία ασφαλώς και θα εκλεγεί αν τελικά την ψηφίσει το PSOE ή οι Ciudadanos.

Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε θα ερωτηθεί ο ίδιος ο υποψήφιος του PSOE ως τρίτος στη σειρά.

Εκεί ξεκινούν τα δύσκολα. Αν τον ψηφίσει (και) το PP, θα εκλεγεί πανηγυρικά δήμαρχος με τις ψήφους του αντίπαλου κόμματος. Προκειμένου εκείνος να μην εκλεγεί, θα πρέπει ο ίδιος να… μην ψηφίσει τον εαυτό του.

Εφόσον και αυτή η ψηφοφορία κριθεί άκαρπη, ανοίγει ο δρόμος για την Αγκίρε να γίνει τελικά δήμαρχος στον β γύρο με σχετική πλειοψηφία.

Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη -τουλάχιστον για τον Δήμο της Μαδρίτης- και κανείς δεν έχει ανοίξει απόλυτα τα χαρτιά του.

Σε εθνικό επίπεδο, πάντως, οι ηγεσίες των Podemos και Ciudadanos έχουν βάλει όρους προκειμένου να στηρίξουν δημάρχους και επικεφαλής περιφερειών.

Για το Podemos δύο είναι οι βασικοί όροι: μηδέν ανοχή στη διαφθορά και αλλαγή πολιτικής, κυρίως να μπει τέλος στις περικοπές και τις εξώσεις.

Για τους Ciudadanos οι όροι είναι μηδέν ανοχή στη διαφθορά, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους υποψήφιους που τους ζητούν στήριξη ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων και οικονομίας.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζώκας: «Η σχέση μου με τον Λαρεντζάκη φτιάχνει ανέκδοτα» (vid)

Μπαρτζώκας, Ράιτ, Πετρούσεφ επιλέγουν την καλύτερη, την χειρότερη και την πιο αστεία στιγμή της σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024