Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μανουέλα εναντίον Εσπεράνθα: Δύο κόσμοι συγκρούονται στη Μαδρίτη

Μανουέλα εναντίον Εσπεράνθα: Δύο κόσμοι συγκρούονται στη Μαδρίτη

Tην Κυριακή οι ισπανοί προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και τοπικών κυβερνήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Είναι το δεύτερο εκλογικό τεστ για την κυβέρνηση Ραχόι στο δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές. Ο Δήμος της Μαδρίτης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην κάλπη συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η Εσπεράνθα Αγκίρε συναντά την Μανουέλα Καρμένα. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

Tην Κυριακή οι ισπανοί προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και τοπικών κυβερνήσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Είναι το δεύτερο εκλογικό τεστ για την κυβέρνηση Ραχόι στο δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στα τέλη του 2015.

Ο Δήμος της Μαδρίτης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην κάλπη συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η Εσπεράνθα Αγκίρε συναντά την Μανουέλα Καρμένα.

Η Εσπεράνθα Αγκίρε είναι η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι και η Μανουέλα Καρμένα τέθηκε επικεφαλής της συμμαχίας Αhora Madrid, την οποία στηρίζουν οι Podemos, αλλά και κινήματα της ευρύτερης Αριστεράς.

Η 63χρονη αριστοκράτισσα Αγκίρε είναι παλιά καραβάνα στην πολιτική. Πολλοί την χαρακτηρίζουν Θάτσερ της Ισπανίας, λόγω των φιλελεύθερων θέσεών της. Δημοτική σύμβουλος από τη δεκαετία του 1980, έγινε υπουργός Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ το 1996, ενώ το 1999 εξελέγη πρόεδρος της Γερουσίας.

Ακολούθησε μια δεκαετία στην ηγεσία της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, από την οποία αποχώρησε -προς έκπληξη όλων- το 2013, λόγω προβλημάτων υγείας. Βέβαια, κανείς δεν πίστεψε ότι ένας άνθρωπος με την πολιτική στο αίμα του θα αποχωρούσε οριστικά. Και πράγματι, πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι θα είναι η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος για τον Δήμο της Μαδρίτης.

Πολλοί την χαρακτηρίζουν εφτάψυχη: η αλήθεια είναι ότι επέζησε (μαζί με τον Μαριάνο Ραχόι) ατυχήματος με ελικόπτερο, ενώ το 2008 ήταν στο ξενοδοχείο της Βομβάης, όπου σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Αρκετοί την θυμούνται να εμφανίζεται λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις, τρομοκρατημένη και χωρίς μακιγιάζ για να μιλήσει στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ένα ακόμα πιο πρόσφατο περιστατικό που την έφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ήταν όταν πάρκαρε το αυτοκίνητό της σε λεωφορειολωρίδα της εμπορικής και ιστορικής Gran Via της Μαδρίτης. Όταν οι τροχονόμοι έσπευσαν για την κλήση, εκείνη εμφανίστηκε φουριόζα, μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε. Μάλιστα, όπως ξεπάρκαρε χτύπησε και τη μηχανή που ήταν πίσω της.

Η 71χρονη Μανουέλα Καρμένα είναι δικηγόρος και πριν από λίγα χρόνια συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό σώμα. Τα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο υπερασπίστηκε τα εργατικά δικαιώματα, όπως και κρατούμενους από το καθεστώς.

Υπήρξε μέλος του ΚΚ Ισπανίας, ενώ το 1977 ίδρυσε μαζί με άλλους συναδέλφους της ένα δικηγορικό γραφείο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 1977, στα δύσκολα ακόμα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ακροδεξιοί ένοπλοι μπήκαν στο γραφείο και σκότωσαν πέντε δικηγόρους. Εκείνη γλίτωσε. Αρκετά χρόνια αργότερα, τρία άτομα καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για τις δολοφονίες.

Και αν η Αγκίρε είναι εφτάψυχη, η Καρμένα είναι αεικίνητη. Μόλις βγήκε στη σύνταξη, άνοιξε ένα blog προκειμένου να ενθαρρύνει το διάλογο για περισσότερη και καλύτερη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, έστησε ένα μαγαζί σε κεντρικό σημείο της Μαδρίτης, όπου πωλούνται είδη μπεμπέ φτιαγμένα από φυλακισμένες γυναίκες. Μάλιστα τα έσοδα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ακόμα και η ίδια η Καρμένα συμμετέχει σχεδιάζοντας παπουτσάκια για μωρά. Κυκλοφορεί δε πάντα με ποδήλατο.

To 2015 αποδέχθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής της λίστας Ahora Madrid για το αξίωμα του δημάρχου.

Η κίνηση αυτή σχολιάστηκε πολύ θετικά από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ δεκάδες ισπανοί καλλιτέχνες έσπευσαν να δημιουργήσουν πρωτότυπες αφίσες για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της (για τους λάτρεις του instagram: madconmauela).

Η μάχη μεταξύ των δύο αντανακλά τη μάχη που δίνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή εν όψει των βουλευτικών. Η συζήτηση στις τηλεμαχίες ξεφεύγει από τα προγράμματα για τις γειτονιές της Μαδρίτης και αφορά όλη την Ισπανία.

Η Αγκίρε θεωρεί ότι ο βασικός στόχος όλων των αντιπάλων της είναι να χάσει τις εκλογές, ώστε να χάσει το Λαϊκό Κόμμα. Παράλληλα, κατηγορεί τη συμμαχία Ahora Madrid ότι είναι οι Podemos και διάφορες άλλες ομάδες που δεν πιστεύουν στο δημοκρατικό πολίτευμα και το Σύνταγμα.

Καταλογίζει δε στην Καρμένα επιλεκτική ευαισθησία έναντι των βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ, ξεχνώντας -όπως λέει- τα δικαιώματα των θυμάτων.

Η Καρμένα από την πλευρά της υπογραμμίζει αυτό που «πονά» εδώ και χρόνια τον Ραχόι: τη διαφθορά «που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Λαϊκό Κόμμα», τα σκάνδαλα, τη σπατάλη δημόσιου χρήματος πολλές φορές για προσωπική προβολή.

«Έχεις βλάψει αυτή την πόλη» είπε πρόσφατα στην αντίπαλό της και την κατηγόρησε ότι απλοποιεί τα ζητήματα -όπως το θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- για να τρομάξει τους ψηφοφόρους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μικρό προβάδισμα στην Αγκίρε έναντι της Καρμένα, στα όρια όμως του στατιστικού λάθους. Όσο, για την αυτοδυναμία, ούτε λόγος. Και όλα αυτά σε έναν Δήμο και μια περιφέρεια, που παραδοσιακά ελέγχονται απόλυτα από το Λαϊκό Κόμμα.

Η κάλπη απέχει λίγες μέρες για να φανεί ποια από τις δύο κυρίες θα κάνει τη διαφορά: Η εφτάψυχη Εσπεράνθα ή η αεικίνητη Μανουέλα;

Για την ιστορία, η νικήτρια θα διαδεχθεί στον Δήμο μια άλλη κυρία: την Άνα Μποτέγια, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024