Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: «Στημένο ρεπορτάζ», βούτυρο στο ψωμί της αντιμεταναστευτικής pegida

Γερμανία: «Στημένο ρεπορτάζ», βούτυρο στο ψωμί της αντιμεταναστευτικής pegida

«Ψεύτες δημοσιογράφοι»: Τα θολά συνθήματα των γερμανών διαδηλωτών που συγκεντρώνονται εναντίον της «ισλαμοποίησης της Δύσης» στρέφονται και εναντίον του Τύπου, και για αυτό και λίγοι δέχονται να μιλήσουν στα ΜΜΕ. Ένας ρεπόρτερ τους έδωσε άλλο ένα όπλο: Εμφανίστηκε σε ρεπορτάζ στην αντιμεταναστευτική πορεία της Δρέσδης δήθεν ως διαδηλωτής, εκφράζοντας τις απόψεις που συνήθως εκφράζουν οι συμμετέχοντες. Στα μάτια κάποιων (φυσικά, και της pegida), αυτό αρκεί για να απονομιμοποιήσει κάθε ψύχραιμα επικριτική παρουσίαση του κινήματος.

«Ψεύτες δημοσιογράφοι»: Τα θολά συνθήματα των γερμανών διαδηλωτών που συγκεντρώνονται εναντίον της «ισλαμοποίησης της Δύσης» στρέφονται και εναντίον του Τύπου, και για αυτό και λίγοι δέχονται να μιλήσουν στα ΜΜΕ. Ένας ρεπόρτερ αποφάσισε να τους δώσει άλλο ένα όπλο.

Η εκπομπή Panomara του καναλιού NRD που μεταδόθηκε την Πέμπτη είχε βρεθεί στην πιο πρόσφατη συγκέντρωση της pegida («Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον της ισλαμοποίησης της Δύσης») για να καταγράψει δηλώσεις των συμμετεχόντων.

Λίγοι, όπως συνήθως, ήταν εκείνοι που δέχτηκαν να μιλήσουν. Το κίνημα συνιστά στους υποστηρικτές του να αποφεύγουν να μιλούν στους δημοσιογράφους. Όσοι το έκαναν, απαντούσαν με τον συνηθισμένο τρόπο: «Είμαι αντίθετη στο να γίνει επίσημη θρησκεία το Ισλάμ» δήλωνε μία εξ αυτών, «δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε δώρα στα παιδιά μας για τα Χριστούγεννα, αλλά δίνουμε άσυλο σε πρόσφυγες, πολλοί είναι εγκληματίες», «φέρνουν αρρώστιες» λέει ένας άλλος, «δεν έχω τίποτα με τους ξένους, αλλά το 17% στις μεγάλες πόλεις δεν είναι Γερμανοί» λέει δεύτερος.

Μέσα σε όλους αυτούς όμως, εμφανίστηκε κι ένας νεαρός που έκανε δηλώσεις στον ίδιο τόνο. «Όταν βγαίνεις έξω, βλέπεις όλο Τούρκους. Δεν έχω τίποτα με τους Τούρκους, τα πάω καλά με μερικούς, αλλά στο τέλος αναρωτιέσαι, πόσο γερμανική είναι η Γερμανία».

Το πρόβλημα: Ο νεαρός εκείνος ήταν δημοσιογράφος άλλου καναλιού, του RTL. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκπομπή Panorama, επικοινώνησε μαζί τους και τους είπε ότι δεν πίστευε τις απόψεις που εξέφρασε στην κάμερα.

Τα πλάνα όμως με τον νεαρό είχαν παίξει στην αρχή του ρεπορτάζ, δίνοντας τον τόνο στις υπόλοιπες δηλώσεις των συμμετεχόντων. Το ρεπορτάζ γύρισε μπούμερανγκ: «Στημένες δηλώσεις από τους ψεύτες δημοσιογράφους» για να διαστρεβλωθεί ο χαρακτήρας του «κινήματος» -αυτό γράφουν πλέον στα σχόλιά τους στο Διαδίκτυο.

Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος, όπως και τα κόμματα -πλην του ευρωσκεπτικιστικού AfD- έχουν εκφραστεί αρνητικά για το Pegida. To περιστατικό με το ρεπορτάζ του Panorama όμως αρκεί στα μάτια των συμμετεχόντων για να απονομιμοποιήσει κάθε ψύχραιμα επικριτική παρουσίαση του κινήματος στα ΜΜΕ.

Το RTL, το κανάλι στο οποίο δούλευε ο νεαρός, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο δημοσιογράφος βρισκόταν στην πορεία παριστάνοντας τον διαδηλωτή, «ινκόγκνιτο», για να μαζέψει υλικό για δική του μετέπειτα εκπομπή.

Όταν τον πλησίασε το συνεργείο του Panorama, σχολιάζει το RTL στην ανακοίνωσή του «είχε τρεις επιλογές: να μην πει τίποτα, να αποκαλύψει την ταυτότητά του ή να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του διαδηλωτή». «Διάλεξε το τρίτο, την λανθασμένη επιλογή» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του RTL.

Η ίδια η εκπομπή Panorama σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «δεν έχουμε κάτι με δημοσιογράφους σε «μυστικές αποστολές» όταν χρειάζεται, αλλά εδώ δεν ξέρουμε τι συνέβη».

«Δεν πάει όμως έτσι!» τόνισε η ανακοίνωση, λέγοντας πως «με τις πράξεις του, ο δημοσιογράφος έβλαψε την αξιοπιστία των ΜΜΕ […] και έδωσε άλλο επιχείρημα σε όσους μιλούν για «ψεύτες δημοσιογράφους»».

Για να διαφυλάξει την υπόληψή της και να απαντήσει στα περί στημένου ρεπορτάζ, η εκπομπή έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο όλο το υλικό που είχε τραβήξει από τις δηλώσεις συμμετεχόντων στη Δρέσδη. Oι απόψεις που εκφράζουν οι συμμετέχοντες (οι πραγματικοί) δεν αποκλίνουν από τα όσα είπε ο «ινκόγνιτο» δημοσιογράφος -το πόση σημασία έχει αυτό στη «άμυνα» που κρατά το Pegida είναι άλλο ζήτημα.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024