Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανοί «θορυβημένοι πολίτες» με συνθήματα εναντίον των μεταναστών

Γερμανοί «θορυβημένοι πολίτες» με συνθήματα εναντίον των μεταναστών

Κανείς πια στη Γερμανία δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει κάθε εβδομάδα στη Δρέσδη: Κίνημα που εμφανίζεται ως «εκτός πολιτικών γραμμών» καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της «ισλαμοποίησης της Δύσης» και γίνεται πλατφόρμα αντιμεταναστευτικών συνθημάτων. Οι υπουργοί Εσωτερικών στα κρατίδια είναι ανήσυχοι και προειδοποιούν, από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά, πως οι κινητοποιήσεις είναι απόπειρα μεταφύτευσης ακραίων απόψεων στο «κοινωνικό κέντρο» την ώρα που κάθε διαδήλωση του «κινήματος Pegida» φουσκώνει -όπως και οι αντιδιαδηλώσεις.

Κανείς πια στη Γερμανία δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει κάθε εβδομάδα στη Δρέσδη: Κίνημα που εμφανίζεται ως «εκτός πολιτικών γραμμών» καλεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της «ισλαμοποίησης της Δύσης» και γίνεται πλατφόρμα αντιμεταναστευτικών συνθημάτων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών στα κρατίδια είναι ανήσυχοι και προειδοποιούν, από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά, πως οι κινητοποιήσεις είναι απόπειρα μεταφύτευσης ακραίων απόψεων στο «κοινωνικό κέντρο» την ώρα που κάθε διαδήλωση του «κινήματος Pegida» φουσκώνει -όπως και οι αντιδιαδηλώσεις.

Τη Δευτέρα το βράδυ, πραγματοποιήθηκε η όγδοη κατά σειρά πορεία των «Πατριωτών Ευρωπαίων εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης» –εν συντομία Pegida– στη Δρέσδη. Τα συνθήματα στρέφονταν εναντίον του ισλαμικού «φανατισμού» που, όπως υποστηρίζουν, απειλεί τα θεμέλια δυτικών κοινωνιών προφανώς με όχημα τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Τη Δευτέρα, τα συνθήματα ήταν τα ίδια με τις προηγούμενες φορές, αλλά οι αριθμοί όχι: Αυτή τη φορά το «παρών» έδωσαν 10.000 άτομα. Οι αριθμοί έχουν φουσκώσει από τις πρώτες κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο.

Ισχυρό το κίνημα αντίθεσης στον «λύκο με προβιά αρνιού»

Το ίδιο όμως ισχύει και για το κίνημα αντίθεσης στο Pegida. Την Δευτέρα, βρέθηκαν απέναντι στην κινητοποίηση με τα πανό εναντίον του «θρησκευτικού φανατισμού» άλλα 9.000 άτομα, που είχαν δώσει με τη σειρά τους το «παρών» σε διαδήλωση υπέρ της ανοικτής κοινωνίας που είχε εξαγγείλει σειρά φορέων -από τοπικές εκκλησίες μέχρι το ιδιαίτερα δραστήριο αντιφασιστικό μέτωπο της Δρέσδης.

Η αστυνομία που χώριζε στη Δρέσδη τις δύο διαδηλώσεις απέτρεψε τον κίνδυνο «τεταμένης συνάντησης» των δύο διαδηλώσεων. Το ίδιο συνέβη και τις προηγούμενες φορές.

Παράλληλα, διοργάνωση του κινήματος θα γινόταν και στο Ντούσελντορφ αλλά από τις περίπου δύο χιλιάδες διαδηλωτών στους οποίους ήλπιζαν οι διοργανωτές, εμφανίστηκαν μόνο 400. Αντιθέτως, στην αντιδιαδήλωση έδωσαν το «παρών» περίπου 1.100 άτομα.

Η διοργάνωση του Pediga φροντίζει ώστε να δίνει την εικόνα πως το κλίμα των κινητοποιήσεων είναι ειρηνικό, με ισχυρή περιφρούρηση που θέλει να αποφύγει τις άσχημες εικόνες στις τηλεοπτικές κάμερες.

Θολά συνθήματα, αλλά σαφής τόνος

Κι αυτό, έστω κι αν τα όσα λένε οι ομιλητές στη συγκέντρωση στρέφονται κατά πάντων: Tων «καθαρμάτων», της «πολιτικής που είναι βρομισμένη από την Αριστερά», των «ψευτών δημοσιογράφων», των «ξενοδοχείων για μετανάστες ενώ οι συνταξιούχοι δεν έχουν παροχές».

Τα συνθήματα που ακούγονται είναι θολά -σκόπιμα θολά, όπως επισημαίνουν όλοι οι παρατηρητές- με προφανή στόχο όχι μόνο τη μεγιστοποίηση του αριθμού των συμμετεχόντων αλλά κυρίως να δοθεί η εικόνα μίας γενικότερης αντίθεσης που υποτίθεται ότι ξεκινά από το λεγόμενο κοινωνικό κέντρο κι όχι από τους «ακραίους».

Επιπλέον, το pegida εμφανίζεται ως κίνημα «βάσης»: Κινητήριος μοχλός του δεν είναι κομματικές οργανώσεις ή φορείς αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ρητορική αφετηρία είναι η αντίθεση στον σαλαφισμό και τον ακραίο ισλαμισμό, αλλά το άλμα στο «γενικότερο» απέχει μόνο δύο αναρτήσεις.

Κοιτάζοντας κανείς τα στοιχεία, η ορμή του pegida δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να έχει αντιστοιχία με το τι συμβαίνει στην ίδια τη Δρέσδη, την πρωτεύουσα του (πρώην ανατολικού) κρατιδίου της Σαξονίας.

Συνολικά, μόνο το 2,2% όσων μένουν στη Σαξονία είναι μετανάστες. Όσον αφορά ειδικότερα την υποδοχή προσφύγων σε κέντρα, φέτος η Σαξονία των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων θα δεχθεί 12.000 αιτούντες άσυλο.

«Οι πολίτες κινδυνεύουν να γίνουν όργανα ακραίων απόψεων»

Κινητοποιήσεις τέτοιου είδους δεν είναι εντελώς πρωτόγνωρες στη Γερμανία. Επίσης τον Οκτώβριο, εμφανίστηκε το κίνημα «Χούλιγκαν εναντίον Σαλαφιστών» (HoGeSa) στην Κολωνία -ως «αντίδραση» σε συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και Κούρδων και Γεζίντι στους δρόμους του Αμβούργου και του Τσέλε στις αρχές του μήνα.

Εκείνα τα επεισόδια ήταν η αφορμή τόσο των κινητοποιήσεων του HoGeSa όσο και του Pegida -όπως τουλάχιστον λέει ο ιδρυτής και αρχηγός του Pegida, Λουτς Μπούχμαν. Ο Μπούχμαν είναι μία μάλλον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με τις εφημερίδες να επιμένουν στη σωρεία προβλημάτων που είχε με το νόμο για ποινικά αδικήματα.

Ωστόσο, όσο κι αν η παρουσία ακροδεξιών είναι εμφανής, αρκετοί επισημαίνουν πως το «παρών» δίνει κόσμος που δεν είχε νωρίτερα οργανωμένη συμμετοχή σε ακραίες πολιτικές ομάδες ή δεν (θεωρεί ότι) ταυτίζεται με την ακροδεξιά.

Όπως ενδεικτικά σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung, το ίδιο συμβαίνει με άλλους είδους κινητοποιήσεις μικρότερης κλίμακας σε διάφορα σημεία της Γερμανίας. Γίνονται κυρίως από «θορυβημένους πολίτες», όπως τους χαρακτηρίζουν (με τα εισαγωγικά) τα γερμανικά ΜΜΕ, αντιδρούν στην κατασκευή κέντρων υποδοχής προσφύγων στις περιοχές τους.

Oι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες σπεύδουν να μιλήσουν με στοιχεία και να επισημάνουν ότι δεν καταγράφεται όξυνση της εγκληματικότητας -πέραν του «συνηθισμένου»- γύρω ή ακόμη και εντός των κέντρων υποδοχής.

Όμως αυτό είναι κάτι που παραβλέπουν όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που αρκετές φορές, όπως εύστοχα επισημαίνουν τα ΜΜΕ, μοιάζουν να εκλογικεύουν μία συναισθηματική «αποστροφή» στην ανέγερση τέτοιων συγκροτημάτων στη δική τους περιοχή.

«Δεν είμαι ακροδεξιός, αλλά…», «δεν είμαστε ρατσιστές, όμως…» «δεν γίνεται να μην μπορούμε να λέμε ότι…» είναι, όπως αναφέρει η FAZ ο τρόπος με τον οποίο απαντούν όσοι ερωτώνται για τη συμμετοχή τους σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Ανάλογες είναι και οι απαντήσεις όσων υποστηρικτών συγκεκριμένα του pegida μιλούν στους δημοσιογράφους, παρά τη «σύσταση» του κινήματος να μην κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μπούχμαν.

Την Τρίτη, το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων προειδοποίησε για τον κίνδυνο έντασης και ξενοφοβικής βίας που μπορεί να ελλοχεύει σε κινητοποιήσεις όπως η pegida.

«Οι επικεφαλής του ανάβουν την φωτιά της υποκίνησης μίσους εναντίον ξένων και των φόβων και των προκαταλήψεων εναντίον των μουσουλμάνων» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ.

Ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ είπε ότι οι πολίτες πρέπει να διαδηλώνουν για τις πεποιθήσεις τους, αλλά πρέπει να «προσέχουν να μην γίνονται όργανα ακραίων πολιτικών απόψεων, που δεν πιστεύουν οι ίδιοι».

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024