Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Yπερασπίζεται το πρόγραμμα ανακρίσεων ο επικεφαλής της CIA

Yπερασπίζεται το πρόγραμμα ανακρίσεων ο επικεφαλής της CIA

Τις δικές του εξηγήσεις για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα βασανιστήρια της CIA, αλλά και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, έδωσε ο επικεφαλής της Τζον Μπρέναν. Ο ίδιος παραδέχθηκε λάθη και ελλείψεις «από μικρή μερίδα πρακτόρων», ενώ δεν μίλησε σε καμία περίπτωση για βασανιστήρια. Απέρριψε δε κατηγορηματικά ότι η CIA παραπλάνησε κυβέρνηση και πολίτες. «Μπορούμε να βελτιωθούμε, κοιτάμε το μέλλον» σημείωσε.

Τις δικές του εξηγήσεις για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα βασανιστήρια της CIA, αλλά και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, έδωσε ο επικεφαλής της Τζον Μπρέναν.

»»Τα ψέμματα που καίνε την CIA
»»Τσένι: Ο Μπους γνώριζε τα πάντα για τις ανακρίσεις της CIA
»»Λεπέν: Χρήσιμα τα βασανιστήρια της CIA

Ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι κανένα μέλος της CIA δεν ρωτήθηκε προτού συνταχθεί η περιβόητη έκθεση, ενώ αναγνώρισε την αποτυχία της Υπηρεσίας να λογοδοτήσουν ορισμένα στελέχη της.

Ο Μπρέναν παραδέχθηκε, πάντως, ότι «ορισμένα» στελέχη της CIA χρησιμοποίησαν τεχνικές ανάκρισης οι οποίες ήταν «φρικιαστικές», ενώ υποστήριξε πως υπήρχε έλλειψη «εμπειρίας» και «προετοιμασίας» για τις κρατήσεις υπόπτων πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Ως προς αυτά, η CIA πλοηγήθηκε σε αχαρτογράφητο έδαφος, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Είχαμε ελάχιστη εμπειρία όσον αφορά τη φυλάκιση κρατουμένων και ελάχιστους πράκτορες που ήταν εκπαιδευμένοι στις ανακρίσεις» εξήγησε.

Ο επικεφαλής της CIA δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πράκτορες της υπηρεσίας έδρασαν κατά παράβαση των κανόνων και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «λυπηρό», για να προσθέσει πως «η πλειονότητα» των πρακτόρων της συμμορφώνονταν προς τους κανόνες, «έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε να κάνουν υπηρετώντας την πατρίδα τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που αποσπάστηκαν από κρατουμένους μπορεί να συνέβαλαν στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Έχω ήδη δηλώσει πως οι αξιολογήσεις μας καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα κράτησης και ανάκτησης μάς έδωσε πληροφορίες, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να αποτρέψουν σχεδιαζόμενες επιθέσεις, να συλλάβουν τρομοκράτες και να σώσουν ζωές» τόνισε.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι υπάρχουν «περιθώρια βελτίωσης» και ότι προτιμά να κοιτάξει το μέλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024