Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Παράθυρο» για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ανοίγει πάλι στις ΗΠΑ

«Παράθυρο» για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ανοίγει πάλι στις ΗΠΑ

Το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί περιορισμένος αριθμός αμερικανικών δυνάμεων δίπλα στις ιρακινές.

Το θέμα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί περιορισμένος αριθμός αμερικανικών δυνάμεων δίπλα στις ιρακινές.

Στόχος αυτής της δύναμης θα ήταν η ανακατάληψη της Μοσούλης, αλλά και άλλων περιοχών του Ιράκ που σήμερα ελέγχονται από τους τζιχαντιστές.

Μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο στρατηγός αναγνώρισε ότι οι ιρακινές χερσαίες δυνάμεις «τα πάνε καλύτερα» στο πεδίο των μαχών, όμως, έσπευσε να σημειώσει ότι όσο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα γίνονται πιο σύνθετες, ενδεχομένως να χρειαστεί βοήθεια από τους Αμερικανούς.

«Δεν κάνω πρόβλεψη αυτή τη στιγμή ότι οι δυνάμεις των ιρακινών στη Μοσούλη θα χρειαστούν τη ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά σε κάθε περίπτωση το μελετάμε» κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί πετυχαίνουν τον σκοπό τους, διαψεύδοντας τα όσα είπε ο ίδιος ο χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, περί πλήρους αποτυχίας της συμμαχικής επιχείρησης.

Αίσθηση όμως προκαλεί η αναφορά του Ντέμπσεϊ ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 80.000 επαρκώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες για την ανακατάληψη των εδαφών που έχουν περάσει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντέμπσεϊ μιλά ανοικτά για την ανάγκη ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων. Το ίδιο είχε πει και τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάλι ενώπιον του Κογκρέσου.

Τότε, ο Ντέμπσεϊ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι εάν οι μάχες μπουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις του Ιράκ, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν και θα χρειαστεί διαφορετικού τύπου στρατιωτική δράση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024