Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο με τις κινήσεις του δράστη της επίθεσης στο κοινοβούλιο του Καναδά

Βίντεο με τις κινήσεις του δράστη της επίθεσης στο κοινοβούλιο του Καναδά

Βίντεο που αποτυπώνει τις κινήσεις του δράστη της επίθεσης στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Καναδά. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 32χρονος, Μάικλ Ζεάφ Μπιμπόου έδρασε μόνος του. Είχε, ωστόσο, σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ακραία ιδεολογία με αυτόν, ενώ σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Συρία.

Βίντεο που αποτυπώνει τις κινήσεις του δράστη της επίθεσης στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Καναδά.

Λίγα λεπτά πριν ο 32χρονος, Μάικλ Ζεάφ Μπιμπόου, είχε ανοίξει πυρ στο Μνημείο των Πεσόντων, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν στρατιώτη-φρουρό.

Ο δράστης της επίθεσης τελικά έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία, ο Μάικλ Ζεάφ Μπιμπόου έδρασε μόνος του, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το πρόσωπο που επιτέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε στρατιώτη στο Μόντρεαλ.

Ο 32χρονος δράστης ήταν Καναδός, όμως, ενδέχεται να είχε και υπηκοότητα Λιβύης, επεσήμανε ο Μπομπ Πόλσον αρχηγός Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μάικλ Ζεάφ Μπιμπόου έφτασε στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Καναδά στις 2 Οκτωβρίου και βρισκόταν «στην πόλη για να διευθετήσει ένα θέμα που σχετιζόταν με την απόκτηση διαβατηρίου» επεσήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Στους ελέγχους που διεξήγαγε η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία προκειμένου να του χορηγηθεί διαβατήριο δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, αν και στο ποινικό του μητρώο υπήρχαν κάποια αδικήματα που σχετίζονταν με ναρκωτικά, βία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Η καναδική αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν γνώριζε πως ο Μπιιμπόου επιθυμούσε να ταξιδέψει στη Συρία, αλλά ενημερώθηκε σχετικά την Τετάρτη από τη μητέρα του.

Ο Πόλσον επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Μπιμπόου είχε σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ακραία ιδεολογία με αυτόν, ενώ πρόσθεσε ότι μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 32χρονου βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο ενός προσώπου που έχει κατηγορηθεί για έγκλημα που συνδέεται με την τρομοκρατία.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία σημείωσε ότι υπάρχουν 93 Καναδοί υψηλής επικινδυνότητας που έχουν εκφράσει την πρόθεση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, παρόλα αυτά δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε συλλήψεις προς το παρόν, αν και, σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών, προχωρά στην επανεξέταση όλων προκειμένου να εντοπίσει όσους αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή.

Πάντως η αστυνομία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Καναδά. Παρόλα αυτά οι αρχές θα παραμείνουν σε αυξημένη εγρήγορση για να διασφαλίσουν ότι οι Καναδοί σε όλη τη χώρα θα είναι ασφαλείς.

Η καναδική αστυνομία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα φρουρεί τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ επί 24ώρου βάσεων όπου κι αν βρίσκεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024