Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με νέα συνταγή ετοιμάζει την επόμενη Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Με νέα συνταγή ετοιμάζει την επόμενη Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λύνει την περίπλοκη εξίσωση των 27 μελών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εξισορροπηθεί η δυναμική μεταξύ των κυβερνήσεων. Συγκλίνουσες πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το νέο σχήμα θα έχει δύο επίπεδα, με μία ομάδα υπερ-επιτρόπων χωρίς χαρτοφυλάκιο που θα καταρτιστεί στη βάση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Μείζον ερώτημα η θέση του επιτρόπου Οικονομικών, την οποία εποφθαλμιά το Παρίσι με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Ο πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λύνει την περίπλοκη εξίσωση των 27 μελών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εξισορροπηθεί η δυναμική μεταξύ των κυβερνήσεων. Συγκλίνουσες πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το νέο σχήμα θα έχει δύο επίπεδα, με μία ομάδα υπερ-επιτρόπων χωρίς χαρτοφυλάκιο που θα καταρτιστεί στη βάση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ.

Μείζον ερώτημα η θέση του επιτρόπου Οικονομικών, την οποία εποφθαλμιά το Παρίσι με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Αυτές τις ημέρες, ο Γιούνκερ πέρασε από συνεντεύξεις τους 27 υποψήφιους που έστειλαν στις Βρυξέλλες οι χώρες-μέλη για την στελέχωση του επόμενου σχήματος της Κομισιόν, η οποία και προβλέπεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν στοχεύει να έχει έτοιμη τη σύνθεση της Κομισιόν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Έπειτα, θα ξεκινήσουν οι ακροάσεις των επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο καλείται να δώσει τη «δεδηλωμένη» στο σχήμα Γιούνκερ προς το τέλος Οκτωβρίου.

Το παζλ των Βρυξελλών συμπληρώνουν οι θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -επιλέχθησαν ο Τουσκ και η Μογκερίνι- και του προέδρου του Eurogroup -προς τα εκεί φαίνεται ότι κινείται ο ντε Γκίντος.

Το βασικότερο σημείο στο οποίο η επόμενη Κομισιόν θα διαφέρει από τις προηγούμενες είναι η διαφαινόμενη πρόθεση του Γιούνκερ να επιλέξει μικρή ομάδα από τους υποψηφίους που έχουν παρουσιαστεί ως αντι-προέδρους της Κομισιόν, χωρίς να έχουν κανένα από τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια, όπως αναφέρουν αρκετά ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Τις θέσεις των αντιπροέδρων είχαν πάρει στις προηγούμενες συνθέσεις «κανονικοί» επίτροποι, αλλά ο τίτλος ήταν ουσιαστικά τυπικός.

Αντιθέτως, τώρα οι αντιπρόεδροι θα έχουν ο κάθενας την ευθύνη ενός από τα πεδία που έχει ορίσει ως Γιούνκερ ως θεμελιώδεις πολιτικές επιδιώξεις της επόμενης Κομισιόν. Τα κυριότερα από αυτά είναι η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η υλοποίηση του γιγαντιαίου επενδυτικού πακέτου που οραματίζετεαι, η ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος και η λεγόμενη ψηφιακή εσωτερική αγορά.

Οι αρμοδιότητες των αντι-προέδρων θα επικαλύπτονται με εκείνες αριθμού επιτρόπων με τους οποίους θα πρέπει να συνεργάζονται (επί παραδείγματι, ο «υπερ-επίτροπος» για την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος θα μιλά με τον επίτροπο Ενέργειας αλλά και τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Ανταγωνισμού και την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών Σχέσεων).

Υπερεπίτροποι, γυναίκες και η γαλλική μεταβλητή

Ανάμεσα στους υποψηφίους που έχουν παρουσιάσει τα κράτη μέλη, είναι σχετικά ισχυρός ο αριθμός των πολιτικών με εμπειρία σε υψηλά πόστα. Αυτό, σε συνδυασμό με την διπλή διαμόρφωση της Κομισιόν πάνω στα κεντρικά θέματα με τους αντι-προέδρους, στοχεύει επίσης να δώσει περισσότερο πολιτικό και λιγότερο «γραφειοκρατικό» χρώμα στην Επιτροπή.

Εκτός από τον ίδιο τον Γιούνκερ, έναν από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, ως πρωθυπουργοί στις χώρες τους είχαν διατελέσει ο φινλανδός Γιούρκι Κάταϊνεν, η σλοβενή Αλένκα Μπρατούσε, ο λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο εσθονός Άντρους Άνσιπ.

Η σημαντική πολιτική εμπειρία των επόμενων επιτρόπων δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς: Ισχυρά χαρτιά είναι και όσοι έχουν περάσει από υπουργεία Οικονομικών, όπως ο γάλλος Μοσκοβισί και ο βέλγος Ντιντιέρ Ρέιντερς. Ιδανικά, οι πολιτικοί με τη μεγαλύτερη εμπειρία θα γίνονταν αποδεκτοί και ως ενδεδειγμένοι για τις θέσεις των «υπερ-επιτρόπων».

Η πιο κεντρική μεταβλητή στην εξίσωση έχει το χρώμα της Γαλλίας. Από τη μία, ο Γιούνκερ χρειάζεται να δώσει στον γάλλο υποψήφιο Πιερ Μοσκοβισί μία θέση που θα ανταποκρίνεται στο βάρος του Παρισιού μεταξύ των «28», όπως αναλόγως πρέπει να κάνει και με τη Γερμανία.

Από την άλλη, η θέση που επιζητεί το Παρίσι είναι η καίρια θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων. Ο Μοσκοβισί του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μιλά τη γλώσσα του Ολάντ και καταλαβαίνει τις αναφορές που έρχονται από κυβερνήσεις όπως της Ρώμης ή τις «επιφυλάξεις» του Ντράγκι για αναπτυξιακές πολιτικές στη γενικότερη συζήτηση για τη λιτότητα.

Αυτό είναι που έχει προκαλέσει δυσφορία στο Βερολίνο. Επιπλέον, ο επίτροπος Οικονομικών θα πρέπει να κάνει συστάσεις στις χώρες μέλη που παρεκκλίνουν από τη δημοσιονομική εξυγίανση -κάτι δηλαδή που έχει ήδη ακούσει το Παρίσι από τον Όλι Ρεν και θα κληθεί να μπορεί να κάνει και ο διάδοχός του. Ως συμβιβαστική λύση, ο Μοσκοβισί θα μπορούσε να γίνει «υπερ-επίτροπος» ανάπτυξης.

Ωστόσο, οι γαλλικές εφημερίδες όπως η Monde υποστηρίζουν τις τελευταίες ημέρες πως η επιλογή Μοσκοβισί για επίτροπο Οικονομικών έχει κλείσει. Γερμανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη επιλογή του Ντόναλντ Τουσκ, στενού συνομιλητή της Μέρκελ, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ίσως αρκεί ώστε να κάμψει τη δυσφορία του Βερολίνου για τον Μοσκοβισί.

Τέλος, ένα από τα προβλήματα που έχει ο Γιούνκερ είναι ότι του λείπουν οι γυναίκες. Μόνο έξι κράτη-μέλη έχουν στείλει γυναίκες υποψηφίους για επιτρόπους, έναντι των εννέα γυναικών στην προηγούμενη σύνθεση. Καθώς το Ευρωκοινοβούλιο έχει δείξει ότι θα δώσει βάρος και σε αυτό, τα υψηλά πόστα στην επόμενη Κομισιόν μπορεί να έχουν πιο γυναικείο χρώμα ώστε να αντισταθμίζεται η γενικότερη εικόνα στο νέο σχήμα.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024