Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με «έκκληση Πούτιν» αφήνουν οι φιλορώσοι εγκλωβισμένους ουκρανούς στρατιώτες

Με «έκκληση Πούτιν» αφήνουν οι φιλορώσοι εγκλωβισμένους ουκρανούς στρατιώτες

Τη διέλευση ουκρανών στρατιωτών που έχουν περικυκλωθεί στην ανατολική Ουκρανία προανήγγειλε ηγετικό στέλεχος των φιλορώσων ενόπλων στο Ντονέτσκ, λίγο μετά την ανάλογη έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν -κάνοντας το Κίεβο να καταγγέλλει κατάφωρη καθοδήγηση από τη Μόσχα. Απευθυνόμενος για πρώτη φορά απευθείας στους ενόπλους της Ουκρανίας, ο Πούτιν εξήρε τις στρατιωτικές τους επιτυχίες και κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να «καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

Τη διέλευση ουκρανών στρατιωτών που έχουν περικυκλωθεί στην ανατολική Ουκρανία προανήγγειλε ηγετικό στέλεχος των φιλορώσων ενόπλων στο Ντονέτσκ, λίγο μετά την ανάλογη έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν -κάνοντας παράλληλα το Κίεβο να καταγγέλλει κατάφωρη καθοδήγηση από τη Μόσχα.

Απευθυνόμενος για πρώτη φορά απευθείας στους ενόπλους της Ουκρανίας, ο Πούτιν εξήρε τις στρατιωτικές τους επιτυχίες και κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να «καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

Το πρωί της Πέμπτης ο «πρωθυπουργός του ανεξάρτητου Ντονέτσκ» Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο δήλωσε έτοιμος να ανοίξει «ανθρωπιστικό διάδρομο» για τη διέλευση όσων ουκρανών στρατιωτών έχουν περικυκλωθεί από τους φιλορώσους.

Νωρίτερα, τη νύχτα προς Παρασκευή, ο ρώσος πρόεδρος είχε απευθυνθεί απευθείας στους φιλορώσους της Ουκρανίας, καλώντας τους σε αυτό το βήμα. Στο πρώτο μήνυμα στους ενόπλους της ανατολικής Ουκρανίας, μίλησε με θετικό τόνο για την κατάληψη επιπλέον σημείων στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι προφανές ότι οι ένοπλες ομάδες είχαν σημαντική επιτυχία στον περιορισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου, μίας θανάσιμης απειλής για τον πληθυσμό του Ντονμπάς που έχει ήδη προκαλέσει βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων» ανέφερε ο Πούτιν στην επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Καλώ τις ομάδες να ανοίξουν ανθρωπιστικό διάδρομο στους ουκρανούς στρατιώτες που έχουν περικυκλωθεί ώστε να αποφευχθούν άσκοποι θάνατοι και να έχουν τη δυνατότητα να αποσυρθούν ελεύθερα από την περιοχή των επιχειρήσεων» συνέχισε ο Πούτιν.

Λέγοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του Ντονέτσκ, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε «για άλλη μία φορά τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις, τα πυρά, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους αντιπροσώπους του Ντονμπάς και να λύσουν ειρηνικά τα συσσωρευμένα προβλήματα».

Ο ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στις αναφορές από Κίεβο και Δύση πως ρώσοι στρατιώτες έχουν ανάμειξη στην «αντεπίθεση» των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις αναφορές, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να χαρακτηρίζει μάλιστα τα σχετικά στοιχεία που παρουσίασε το ΝΑΤΟ ως «γελοιότητες ανάξιες σχολιασμού».

Το Κίεβο, από την πλευρά του, είδε στην άμεση ανταπόκριση των φιλορώσων στην έκκληση Πούτιν «άλλο ένα στοιχείο» πως οι ένοπλοι καθοδηγούνται από τη Ρωσία.

«Το μήνυμα του Πούτιν δείχνει ένα πράγμα, πως αυτοί οι άνθρωποι ελέγχονται πλήρως από το Κρεμλίνο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ουκρανικός στρατός την Παρασκευή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024