Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμάκωση αντιδράσεων μετά τις πληροφορίες για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κλιμάκωση αντιδράσεων μετά τις πληροφορίες για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία αφήνει η ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών το Σάββατο θα συζητηθεί το θέμα, μετά τις πληροφορίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία. Διαψεύδει η Μόσχα εισβολή στρατιωτών της στην Ουκρανία. Προς κυρώσεις κινούνται και οι ΗΠΑ.

Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής επιπλέονκυρώσεων στη Ρωσία αφήνει η ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα, μετά τις πληροφορίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι ρώσοι στρατιώτες και τανκς εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος για να βοηθήσουν τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Την Τετάρτη η Πολωνία κατήγγειλε ότι υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή ρώσων στρατιωτών στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. Σττρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Συμμαχία εκτιμά πως περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις μάχες.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες για αυξημένη παρουσία ρώσων στρατιωτών και για νέα αναταραχή και προέλαση των αυτονομιστών σε περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν πολύ ήσυχες» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, μετά από συνάντησή της με ηγέτες χωρών των Βαλκανίων.

«Ξεκαθαρίσαμε τον Μάρτιο ότι εάν υπήρχε περαιτέρω κλιμάκωση, θα έπρεπε να συζητηθεί το θέμα νέων κυρώσεων. Επομένως, το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου και πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα αντιδράσουμε» είπε.

Η Γαλλία προειδοποίησε την Μόσχα με νέες κυρώσεις. Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι εάν αποδειχθεί ότι ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος, «αυτό θα ήταν ανυπόφορο και απαράδεκτο».

Ο Ολάντ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές.

Ωστόσο, κάλεσε και τις αρχές της Ουκρανίας να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποδεχθούν την αποκέντρωση της εξουσίας για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στην περιοχή.

«Η Ευρώπη θα διατηρήσει (τις κυρώσεις) ή μπορεί και να τις αυξήσει εάν αυξηθεί η κλιμάκωση της κρίσης. Δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο, καθώς αυτό δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Ρωσίας, ούτε προς το δικό μας» είπε ο Ολάντ. «Ωστόσο, η Ρωσία δεν μπορεί να ελπίζει να είναι μία δύναμη του 21ου αιώνα και να μην σέβεται τους κανόνες» τόνισε.

«Απαράδεκτη» η είσοδος ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος, είπε ο Ματέο Ρέντσι στον Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, έκανε λόγο για «απαράδεκτη κλιμάκωση» που θα μπορούσε να έχει «πολύ σοβαρές επιπτώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ρέντσι.

Ο Ματέο Ρέντσι κάλεσε τον Πούτιν «να επιστρέψει τάχιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να στέλνει τανκς στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερες συνέπειες εάν δεν βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση.

«Απλά δεν είναι αρκετό να συμμετέχει (η Ρωσία) σε συνομιλίες στο Μινσκ, ενώ τα ρωσικά τανκς συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα στην Ουκρανία. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει άμεσα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις το πιο αποτελεσματικό εργαλείο

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν μία σειρά επιλογών, λέγοντας ότι οι κυρώσεις αποτελούν το πιο «αποτελεσματικό» εργαλείο.

«Μία στρατιωτική λύση δεν είναι κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη προσέγγιση» δήλωσε η Ψάκι, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τρόπους να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού.

Πηγές του Πενταγώνου δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν άρματα μάχης και στρατιώτες για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ που ανησυχούν για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.

Η Πάουερ παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας έναν κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, και πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».

Διαψεύδει την εισβολή η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απαντά ότι οι πληροφορίες αυτές «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία» είπε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ανησυχία εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πληροφορίες που θέλουν τις μάχες στην Ουκρανία να έχουν επεκταθεί προς τα νότια της χώρας.

Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, είπε, τότε μιλάμε «για μία επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης».

«Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στην κατάσταση να κλιμακωθεί περισσότερο, ούτε μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί η βία και η καταστροφή που έχει δημιουργήσει η διαμάχη στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024