Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόλυτο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης και Μόσχας με φόντο την Ουκρανία

Απόλυτο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης και Μόσχας με φόντο την Ουκρανία

Ανοικτά ψυχροπολεμικούς τόνους παίρνει η διπλωματική διαμάχη γύρω από την Ουκρανία ενώ το μέτωπο διευρύνεται. Οι ΗΠΑ βλέπουν «αντεπίθεση των ενόπλων με καθοδήγηση της Ρωσίας» και η Μόσχα προαναγγέλλει αναθέωρηση του στρατιωτικού της σχεδιασμού σε απάνταση όσων αποφασίσει το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, το Κίεβο αναφέρει πως οι συλληφθέντες ρώσοι στρατιώτες παραδέχθηκαν πως παρέδωσαν οπλισμό στους ενόπλους.

Σε ανοικτά ψυχροπολεμικούς τόνους κινείται η διπλωματική διαμάχη γύρω από την Ουκρανία ενώ το μέτωπο των συγκρούσεων στις ανατολικές επαρχίες διευρύνεται. Οι ΗΠΑ βλέπουν «αντεπίθεση των ενόπλων με καθοδήγηση της Ρωσίας» ενώ η Μόσχα προαναγγέλλει πως θα αναθεωρήσει τον στρατιωτικό της σχεδιασμό αναλόγως όσων αποφασιστούν στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται ενώ το Κίεβο αναφέρει πως οι συλληφθέντες ρώσοι στρατιώτες παραδέχθηκαν πως παρέδωσαν οπλισμό στους ενόπλους. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν επίσης πως εντοπίστηκε ρωσική συστοχία αντιαεροπορικών πυραύλων σε εδάφη που ελέγχουν οι ένοπλοι στην Ουκρανία.

O απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο είπε την Πέμπτη μιλώντας στο Interfax πως «θα λάβουμε υπόψη τις αποφάσεις και τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία κατά τον στρατιωτικό μας σχεδιασμό», εν όψει της Συνόδου της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την ασφάλειά μας απέναντι σε κάθε απειλή», είπε χαρακτηριστικά. Ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη «θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο» τις σχέσεις με τη Μόσχα, είπε.

Προ ημερών, ο γγτου ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ότι η Συμμαχία επιθυμεί να αναπτύξει στατεύματα και οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα στην ανατολική Ευρώπη. Βασικός στόχος του σχεδίου, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο γγ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είναι να μπορέσει το ΝΑΤΟ «να ενεργεί γρήγορα σε αυτό το παντελώς νέο περιβάλλον στην Ευρώπη».

Κίεβο: Ρώσοι στρατιώτες παραδέχθηκαν παράδοση οπλισμού

Οι κατηγορίες της Ουκρανίας εναντίον της Μόσχας πως στηρίζει ενεργά τους φιλορώσους ενόπλους επιμένουν και σχετικοποιούν τις, μάλλον μικρές, ελπίδες για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο. Το Κίεβο ανέφερε πως Ρώσος στρατιώτης που συνέλαβε στην επικράτειά της παραδέχθηκε παράδοση οπλισμού στους ενόπλους.

Επικαλούμενη την ουκρανική υπηρεσία ασφάλειας, την SBU, τα ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο 19χρονος Ρώσος στρατιώτης που συνελήφθη παραδέχθηκε πως συμμετείχε σε παράδοση εξοπλισμού στις δυνάμεις των φιλορώσων, λέγοντας πως παραδόθηκαν, μεταξύ άλλων, πύραυλοι Grad και τεθωρακισμένα οχήματα.

Παράλληλα, αξιωματούχος που επικαλείται ανώνυμα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστήριξε πως ρωσική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων SA-22 ή Pantsir S1 εντοπίστηκε σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών.

«Το Sa-22 είναι πλέον στην περιοχή» είπε. Αναφέρθηκε επίσης σε «ουκρανικές πληροφορίες», αξιόπιστες σύμφωνα με τον ίδιο, «για μικρούς, ρωσικούς, στρατιωτικούς σχηματισμούς που εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος».

«Δεν πρόκειται απλώς για άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα (. . .). Υπάρχουν εισβολές στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας επίσης λόγο για «ρίψεις όλμων και ρουκετών εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τη Ρωσία, από το ρωσικό έδαφος και από το εσωτερικό της Ουκρανίας».

Ο διπλωμάτης διαπίστωσε επίσης «σημάδια αλλαγής στην στάση της Μόσχας», την οποία βλέπει να απομακρύνεται από συγκεκαλυμμένη υποστήριξη στους φιλορώσους σε πιο ανοικτή υποστήριξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024