Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διευρύνεται το μέτωπο των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία

Διευρύνεται το μέτωπο των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία

Διευρύνεται το μέτωπο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. Την Τετάρτη φιλορώσοι αυτονομιστές εισήλθαν στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Νοβοαζόφσκ στη νότια ακτή της χώρας, ενώ μάχες σημειώνονταν την Τετάρτη στην περιοχή γύρω από την πόλη. Δεν επιθυμούμε κατάτμηση της Ουκρανίας, λέει από την πλευρά του ο Λαβρόφ, την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για μυστικές στρατιωτικές κινήσεις. Άλλον ένα ρώσο στρατιώτη δηλώνουν ότι συνέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις. Η Μέρκελ είπε στον Πούτιν ότι πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Διευρύνεται το μέτωπο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. Την Τετάρτη φιλορώσοι αυτονομιστές εισήλθαν στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Νοβοαζόφσκ στη νότια ακτή της χώρας, ενώ μάχες σημειώνονταν την Τετάρτη στην περιοχή γύρω από την πόλη.

Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωσε ότι οι αυτονομιστές εισήλθαν στην πόλη με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ ο ουκρανικός στρατός δηλώνει ότι διατηρεί τον έλεγχο της πόλης.

Δημοσιογράφοι του Associated Press αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκαν όλμοι στην πόλη και ο δήμαρχος Όλεγκ Σιντόρκιν είπε ότι τουλάχιστον δέκα άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά.

{{{ map }}}Το Νοβοαζόφσκ είναι μία πόλη 40.000 ατόμων σε σημείο στρατηγικής σημασίας, στο τμήμα που συνδέει την Ρωσία με τη Μαριούπολη και την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Είναι η πρώτη φορά που αυτονομιστές φτάνουν τόσο νότια και εκφράζονται φόβοι ότι οι αυτονομιστές θέλουν να δημιουργήσουν έναν «διάδρομο» ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία.

Εάν τα καταφέρουν, τότε η Μόσχα θα αποκτήσει τον έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ και του φυσικού αερίου και των ορυκτών που λέγεται ότι υπάρχουν εκεί.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία για μυστικές στρατιωτικές κινήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι δύναμη ρώσων στρατιωτών πέρασε τα σύνορα, επιβαίνοντας σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και φορτηγά, και εισήλθε στην πόλη Αμβροσιγίβκα της ανατολικής Ουκρανίας.

Κίεβο: Συλλάβαμε άλλον έναν ρώσο στρατιώτη

Οι ουκρανικές αρχές δηλώνουν ότι συνέλαβαν άλλον έναν Ρώσο στρατιώτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε πως μετέφερε προμήθειες οπλισμού στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρες, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την SBU, την ουκρανική υπηρεσία αντικατασκοπείας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο Ρώσος, ένας 19χρονος στρατιώτης που ανήκε σε μια μονάδα του πεζικού, είπε όταν ανακρίθηκε πως η μονάδα του μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων πυραύλων Γκραντ και τεθωρακισμένων, στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Σε μία άλλη εξέλιξη, βλήματα όλμων προκάλεσαν την Τετάρτη τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων στο κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, με τις σορούς τους να εντοπίζονται σε ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε απανθρακωθεί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Λαβρόφ: Δεν έχουμε συμφέρον να κατατμηθεί η Ουκρανία

Η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να δει την Ουκρανία να διχοτομείται, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, πάντως, τόνισε πως «σέβεται» τις ανακηρύξεις ανεξαρτησίας στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να δούμε την Ουκρανία κατατμημένη», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Σεβόμαστε πλήρως το αποτέλεσμα (των δημοψηφισμάτων τα οποία διεξήχθησαν τον Μάιο στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ) και δηλώνουμε δημοσίως ότι τασσόμαστε υπέρ της πραγμάτωσης αυτού που ψήφισαν οι πολίτες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων» με το Κίεβο, συνέχισε.

«Το συμφέρον μας είναι να διατηρήσουμε τον σημαντικό ρωσικό πληθυσμό στην Ουκρανία […] να είναι μια καλή χώρα για να ζουν οι Ρώσοι» συνέχισε.

Η Μέρκελ λέει στον Πούτιν ότι πρέπει να δώσει εξηγήσεις

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στον ρώσο πρόεδρο ότι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία ρώσων στρατιωτών σε οπυκρανικό έδαφος.

«Τόνισε την ευθύνη της Ρωσίας για αποκλιμάκωση και έλεγχο των συνόρων της» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τετάρτη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι στρατιωτικές κινήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δείχνουν ότι πιθανώς να επίκειται αντεπίθεση των αυτονομιστών στις πόλεις Λουχάνσκ και Ντονέτσκ με τη στήριξη της Ρωσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024