Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος της Κριμαίας» με συνομιλίες, απεσταλμένους και πυραύλους

«Πόλεμος της Κριμαίας» με συνομιλίες, απεσταλμένους και πυραύλους

Φωτιά έχουν πάρει οι διπλωματικοί δίαυλοι για την κρίση στην Κριμαία, με τη Δύση να στηλιτεύει τη ρωσική κατάληψη και τη Μόσχα να αψηφά την απειλή κυρώσεων, επιμένοντας στην επιλογή της στρατιωτικής δράσης αν χρειαστεί. «Δεν έχει βγει κανένας Ρώσος στρατιώτης στην Κριμαία για να αποσύρουμε» λέει ο Λαβρόφ, με άμεσες κυρώσεις απειλεί το Παρίσι. Στην Κριμαία απεσταλμένος του ΟΗΕ, ενώ αίσθηση προκαλεί τοποθέτηση παρουσιάστριας του ρωσικού RT. Συνεχής ενημέρωση. 

Φωτιά έχουν πάρει οι διπλωματικοί δίαυλοι για την κρίση στην Κριμαία, με τις ξένες κυβερνήσεις να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τη Δύση να στηλιτεύει με τους εντονότερους τόνους την ρωσική κατάληψη της χερσονήσου και τη Μόσχα να εμφανίζεται να αψηφά την απειλή κυρώσεων, επιμένοντας στο «δικαίωμά» της για στρατιωτική δράση αν χρειαστεί –δοκιμάζοντας, παρεμπιπτόντως, και διηπειρωτικούς πυραύλους.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κριμαία, αναμένονται και αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ
  • «Δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους για να τους αποσύρουμε» λέει ο Λαβρόφ
  • Το Interfax αναφέρει ότι «καταλήφθηκαν» δύο τάγματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Κριμαία
  • Η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Ντονέτσκ, στο κτίριο της έδρας της κυβέρνησης
  • Ειρηνική λύση θέλει το Κίεβο, οικονομικές επιπτώσεις βλέπει η νέα ηγεσία
  • Συναντήσεις Λαβρόφ με ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, «διάλογος και πιθανές οι κυρώσεις» λέει το Παρίσι
  • Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • Επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ με πρόταση διεξόδου
  • Το γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο παρουσιάστριας του ρωσικού RT που καταδικάζει την ρωσική κατάληψη της Κριμαίας, αλλά και την κάλυψη από όλα τα διεθνή ΜΜΕ

Το πρωί της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι στην Κριμαία. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της παραμονής του στην χερσόνησο, όπου πάντως αναμένεται να περιοριστεί στη συλλογή των πρώτων στοιχείων για να σχηματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη καλύτερη εικόνα γύρω από τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Ο Σέρι βρισκόταν στο Κίεβο από την περασμένη εβδομάδα και είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να φτάσει στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο.

Την Τετάρτη επίσης οδεύει προς την Κριμαία και αποστολή άοπλων αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η αποστολή γίνεται με αίτημα της Ουκρανίας, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, στη βάση του αιτήματος για έκτακτη αποστολή άοπλων παρατηρητών (που δεν απαιτεί τη συνήθη διαδικασία έγκρισης από όλα τα βασικά μέλη του ΟΑΣΕ, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η Ρωσία).


Απομάκρυνση φιλορώσων στο Ντονέτσκ, κατάληψη ταγμάτων στην Κριμαία

Η ουκρανική αστυνομία ανέφερε ότι ξεκίνησε την απομάκρυνση φιλορώσων διαδηλωτών από το κτίριο που λειτουργεί ως έδρα της κυβέρνησης στο Ντονέτσκ, περιφέρεια βόρεια της Κριμαίας στα σύνορα με τη Ρωσία..

Στην οροφή του κτιρίου, που βρισκόταν υπό κατάληψη από το Σάββατο, υψώθηκε ξανά η ουκρανική σημαία, αντικαθιστώντας τη ρωσική.

Παράλληλα, το Interfax αναφέρει ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο τάγματα αεράμυνας στην Κριμαία, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές. Σε επικοινωνία του Reuters με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αναφορά.

Συνομιλίες Λαβρόφ στην Ευρώπη, Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Το ζήτημα της Κριμαίας θα κυριαρχήσει αναπόφευκτα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών στο Παρίσι σε προγραμματισμένο συνέδριο για το Λίβανο.

Επίσης, στις Βρυξέλλες συγκαλείται επίσης το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία και την έχει καλέσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Αργά την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα με την γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, συζητήθηκε ενδεχόμενη διέξοδος με πρόταση για επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων μέσα στις ρωσικές βάσεις στην Κριμαία, περιορισμό των ρωσικών δυνάμεων σε 11.000 και την αποστολή διεθνών παρατηρητών που θα διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Κριμαία.

Ρωσία: «Ποιον να αποσύρουμε, αφού δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες»

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στη Μαδρίτη με τον ισπανό ομόλογό του, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία «δεν μπορεί να διατάξει τις ένοπλες ομάδες που βρίσκονται στην Κριμαία να αποσυρθούν, γιατί δεν είναι ρωσικές».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα «δεν θα επιτρέψει να χυθεί αίμα στην Κριμαία». Επέρριψε ξανά την ευθύνη στις δυτικές κυβερνήσεις, κατηγορώντας τις ότι δεν αντέδρασαν εγκαίρως στις διαδηλώσεις στο Κίεβο αλλά τις ενθάρρυναν, επαναλαμβάνοντας πως «στην ουσία, επρόκειτο για ένοπλο πραξικόπημα».

Όσον αφορά το ζήτημα των παρατηρητών, ανέφερε πως είναι ζήτημα των αρχών της Κριμαίας. Ο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως θα συναντηθεί το απόγευμα στο Παρίσι με το γάλλο ομόλογό του Λορέν Φαμπιούς.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε επαναλάβει στην Κάθριν Άστον πως η Μόσχα θεωρεί πως η βάση της λύσης στην Ουκρανία πρέπει να είναι συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία είχαν φτάσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με τη διαμεσολάβηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας και προέβλεπε τη διενέργεια προεδρικών εκλογών το Μάιο, επιστροφή στο παλιότερο ουκρανικό Σύνταγμα με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η συμφωνία είχε πέσει ουσιαστικά στο κενό όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε την καθαίρεση του προέδρου, ο οποίος και εγκατέλειψε το Κίεβο.

Ο Λαβρόφ, όπως αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, «υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης πρέπει να βασίζεται στις αρχές της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, η οποία προέβλεπε συνταγματικές αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιοχών της Ουκρανίας».

Παρίσι: «Διάλογος μεν, αλλά…»

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς ανέφερε ενόψει της συνάντησής του με τον Λαβρόφ το απόγευμα πως η ΕΕ επιδιώκει διάλογο, αλλά προειδοποίησε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσων κυρώσεων στη Μόσχα.

Την Πέμπτη, συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα. «Ας ξεκινήσουμε με την οδό του διαλόγου, αλλά παράλληλα αύριο έχουμε Σύνοδο Κορυφής και μπορούν να ψηφιστούν κυρώσεις εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση» είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ.

«Περιμένω και ελπίζω πως η Ρωσία θα μας πει σήμερα πως υπάρχεζι προοπτική διαλόγου με ομάδα επαφής» είπε ο Φαμπιούς.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί τοποθέτηση παρουσιάστριας του ρωσικού RT που λέει απερίφραστα πως «η κατάληψη περιοχής κυρίαρχου κράτους είναι πάντα αδικαιολόγητη, και αυτό που κάνει η Ρωσία είναι λάθος». Η δημοσιογράφος υπογραμμίζει παράλληλα πως «καμία πλευρά δεν καλύπτει αντικειμενικά τα γεγονότα».



Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μαρινάκης: «Ιστορική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενωμένοι μπορούμε να κατακτήσουμε την κορυφή» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού μίλησε για την σπουδαία πρόκριση των Πειραιωτών στον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024