Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναταραχή στη διεθνή κοινότητα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία

Αναταραχή στη διεθνή κοινότητα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία

Εξηγήσεις ζητά από τη Ρωσία η Δύση, παρακολουθώντας με ανησυχία τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κριμαία. Η Γερμανία κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τις προθέσεις της, αυτοσυγκράτηση ζητά η Γαλλία. Στο Κίεβο θα μεταβεί ο βρετανός ΥΠΕΞ την Κυριακή. Αμερικανικές προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα.

Εξηγήσεις ζητά από τη Ρωσία η Δύση, παρακολουθώντας με ανησυχία τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κριμαία.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Ουκρανία είναι επικίνδυνες και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τις προθέσεις τις αναφορικά με τα στρατεύματά της στην Κριμαία.

«Η κατάσταση στην Κριμαία έχει οξυνθεί κατά πολύ. Όποιος ρίχνει τώρα περισσότερο λάδι στη φωτιά, με λόγια ή πράξεις, στοχεύει συνειδητά σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης» είπε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία θα πρέπει να συμφωνούν με την εθνική κυριαρχία και την εδαφική κυριότητα της Ουκρανία και με τις συμφωνίες για τον στόλο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθύμισε στη Ρωσία τις δημόσιες δηλώσεις της και κάλεσε τη Μόσχα να παρέχει «χωρίς καθυστέρηση πλήρη διαφάνεια για τις κινήσεις των δυνάμεών της στην Κριμαία, καθώς και για τους στόχους και τις προθέσεις πίσω από αυτές (τις κινήσεις)».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικό ζητώντας αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ για να ζητήσω αποκλιμάκωση στην Κριμαία και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας» είπε ο Χέιγκ, ο οποίος είπε ότι θα μεταβεί την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Λοράν Φαμπιούς, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ανήσυχος για τις πληροφορίες που έρχονται από την Κριμαία «οι οποίες περιγράφουν σημαντικές κινήσεις στρατιωτών».

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να απέχουν από πράξεις που θα μπορούσαν να οξύνουν τις εντάσεις και να επηρεάσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» είπε.

Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, νωρίτερα, «ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία».

«Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία» τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως δεν λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στον ΟΗΕ, στο τέλος συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024