Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικές προειδοποιήσεις στη Ρωσία για την Κριμαία

Αμερικανικές προειδοποιήσεις στη Ρωσία για την Κριμαία

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος», την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική εισβολή για προσάρτηση της Κριμαίας. Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως υπάρχουν ενδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος», και εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις αναφορές περί ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας, την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική εισβολή για προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε μια βιαστική και απρογραμμάτιστη εμφάνιση στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ρωσικές κινήσεις μετά από τις αναφορές ότι ένοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην περιοχή της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ανέφερε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι «εξαιρετικά αποσταθεροποιητική».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία» είπε.

Μάλιστα, όπως δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, υπάρχουν ενδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς.

ο Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Η ίδια πηγή, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία.

Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς, θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

H αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα επείγον πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία η οποία βυθίζεται στην οικονομική εξαθλίωση. Παραμένει πάντως ασαφές πώς η Ουάσιγκτον μπορεί να ανταποκριθεί στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά πήραν τον έλεγχο δύο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας σε μια ενέργεια που η νέα ουκρανική ηγεσία περιγράφει ως εισβολή από τις δυνάμεις της Μόσχας.

«Η Ρωσία έχει στείλει δυνάμεις στην Κριμαία. Εφαρμόζουν σενάριο αντίστοιχο με την Αμπχαζία, όπου έχοντας πυροδοτήσει στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει να κρατήσει το Κίεβο στην τροχιά της Μόσχας καθώς εκτός των άλλων στο ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης σταθμεύει η ρωσική ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας, ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024