Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την παραπομπή Γιανουκόβιτς στη Χάγη αποφάσισε το ουκρανικό κοινοβούλιο

Την παραπομπή Γιανουκόβιτς στη Χάγη αποφάσισε το ουκρανικό κοινοβούλιο

Υπέρ της παραπομπής Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να δικαστεί για «σοβαρά εγκλήματα» ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία την Τρίτη το κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα παραπεμφθούν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο πρώην γενικός εισαγγελέας, οι οποίοι καταζητούνται από τις ουκρανικές αρχές. Πάντως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν έχει λάβει αίτημα από το Κίεβο για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Υπέρ της παραπομπής Γιανουκόβιτς, όταν συλληφθεί, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να δικαστεί για «σοβαρά εγκλήματα» ψήφισε την Τρίτη το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Ενώ ο καταζητούμενος τέως πρόεδρος της χώρας παραμένει άφαντος, εφημερίδες του Κιέβου αποκαλύπτουν έγγραφα που φέρεται να δείχνουν την πρόθεση του Γιανουκόβιτς να «πνίξει στο αίμα» τις διαδηλώσεις εναντίον του.

Η απόφαση του κοινοβουλίου, η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, συνδέει τον Γιανουκόβιτς, με την αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 άτομα σε Ουκρανία και άλλες χώρες.

Βάσει της απόφασης, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα παραπεμφθούν, επίσης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, δύο πρόσωπα τα οποία επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή του, πάντως, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν έχει λάβει αίτημα από το Κίεβο για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου Φάντι Ελ Αμπντάλα δήλωσε ότι «μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει μια διακήρυξη με την οποία αποδέχεται την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν», προσθέτοντας πως κατόπιν επαφίεται στον εισαγγελέα του δικαστηρίου να αποφασίσει εάν θα ανοίξει έρευνα ή όχι.

Τραυματίστηκε από πυρά σύμβουλος του Γιανουκόβιτς

Ο Αντρέι Κλιούγεφ, πρώην σύμβουλος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος σύμφωνα με τις νέες αρχές της Ουκρανίας ήταν φυγάς και βρισκόταν μαζί με τον πρώην πρόεδρο, τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος Άρτεμ Πετρένκο τόνισε ότι «αξιόπιστη πηγή» τού ανέφερε πως ο Κλιούγεφ δέχθηκε πυρά δύο φορές και τραυματίστηκε, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Ο Πετρένκο δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν μίλησε προσωπικά με τον Κλιούγεφ και δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο πρώην σύμβουλος της προεδρίας.

Είπε, επίσης, ότι δεν γνωρίζει εάν και κατά πόσο ο Κλιούγεφ βρισκόταν μαζί με τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε το Κίεβο την Παρασκευή και καταζητείται από τις ουκρανικές αρχές.

Μόσχα: Ανησυχία για την ασφάλεια των Ρώσων στην Ουκρανία

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκρέγκορι Καραζίν συναντήθηκε με τον ουκρανό πρέσβη στη Ρωσία, Βολόντιμιρ Γελτσένκο και εξέφρασε τις αυξημένες ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια των Ρώσων που ζουν στην ουκρανία.

«Από τη ρωσική πλευρά ανέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών και των διπλωματικών αντιπροσωπεικών στο έδαφος της Ουκρανίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024