Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οργανώσεις της Αλ Κάιντα μάχονται μεταξύ τους στη Συρία

Οργανώσεις της Αλ Κάιντα μάχονται μεταξύ τους στη Συρία

Συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο οργανώσεις της Αλ Κάιντα καταγράφονται για πρώτη φορά στο έδαφος της Συρίας, φέρνοντας αντιμέτωπο το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) με το Μέτωπο αλ-Νούσρα, την επίσημη πτέρυγα του τρομοκρατικού δικτύου στη Συρία. Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε είναι η οργάνωση που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τις τελευταίες ημέρες την πόλη Φαλούτζα στο Ιράκ και τμήματα του Ραμάντι.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο οργανώσεις της Αλ Κάιντα καταγράφονται για πρώτη φορά στο έδαφος της Συρίας, φέρνοντας αντιμέτωπο το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) με το Μέτωπο αλ-Νούσρα, την επίσημη πτέρυγα του τρομοκρατικού δικτύου στη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε είναι η οργάνωση που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τις τελευταίες ημέρες την πόλη Φαλούτζα στο Ιράκ και τμήματα του Ραμάντι.

Ο ηγέτης του Μετώπου αλ-Νούσρα Αμπού Μοχαμάντ αλ-Γκολάνι αναφέρεται σε ηχογραφημένο μήνυμά τους στις συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών, και καλεί σε κατάπαυση πυρός και συνένωση όλων των ομάδων εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Όπως μεταδίδει το δίκτυο Al-Arabiya, ο ίδιος απέδωσε τις συγκρούσεις σε «λάθη» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, όπως η σύλληψη ενός διοικητή του Μετώπου αλ-Νούσρα στην Ράκα.

«Αυτή η ατυχής συγκυρία μας οδήγησε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία αυτή για να σωθεί η κατάσταση. Η πρωτοβουλία συνίσταται στο σχηματισμό μιας νόμιμης επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από όλες τις αναγνωρισμένες φράξιες με ανεξάρτητη ηγεσία» δήλωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις στις ομάδες πρέπει να τερματισούν, να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή αιχμαλώτων και να δοθεί προτεραιότητα στη μάχη κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Οι διαιρέσεις στο εσωτερικό της Αλ Κάιντα εμφανίστηκαν το Νοέμβριο του 2013 όταν ο αρχηγός της Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι έδωσε στους τζιχαντιστές του Μετώπου αλ-Νούσρα το «λάβαρο» της οργάνωσης στη Συρία και διέταξε τη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Γραπτή εντολή είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2013 που έχει μείνει έως τώρα ανεκτέλεστη.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ανέφερε πως το Μέτωπο αλ-Νούσρα είναι η μόνη πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία, επιφορτισμένη να αναφέρεται στη «γενική διοίκηση» και δεν θα λειτουργεί πλέον υπό τη σκέπη της ιρακινής οργάνωσης της Αλ Κάιντα.

Αργότερα ακολούθησε νέα σύγκρουση όταν ο αρχηγός του ISIL Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκλάντι ισχυρίστηκε ότι το Μέτωπο αλ-Νούσρα αποτελεί την πέρυγα της οργάνωσής του στη Συρία, γεγονός που διαψεύστηκε από τον διοικητή Γκολάνι του Μετώπου, ο οποίος επιβεβαίωσε την υποταγή και πίστη του στον αλ-Ζαουάχρι.

Το Μέτωπο αλ-Νούσρα συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2012, εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα το Δεκέμβριο του ίδιου έτους και βρίσκεται στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Έχει εκτελέσει ορισμένες από τις φονικές επιθέσεις εναντίον του συριακού καθεστώτος, περιλαμβανομένων πολλών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Ήξερα τις δυνατότητές μας και ότι μπορέσαμε να νικήσουμε και τα δύο παιχνίδια»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για την θρυλική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024