Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο στρατός του Ιράκ πολεμά την Αλ Κάιντα

Ο στρατός του Ιράκ πολεμά την Αλ Κάιντα

Στη δίνη των σφοδρότερων συγκρούσεων εδώ και χρόνια βρίσκεται το Ιράκ καθώς μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχουν θέσει άμεσα υπό τον έλεγχό τους αστικές περιοχές για πρώτη φορά μετά την εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική επέμβαση το 2003. Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 25 τζιχαντιστές σε αεροπορική επιδρομή στο Ραμάντι, τομείς του οποίου ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε. Καθυστερεί, ωστόσο, η έναρξη επιχείρησης ανακατάληψης της Φαλούτζα για «να μην χυθεί αίμα αμάχων».

Στη δίνη των σφοδρότερων συγκρούσεων εδώ και χρόνια βρίσκεται το Ιράκ καθώς μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχουν θέσει άμεσα υπό τον έλεγχό τους αστικές περιοχές για πρώτη φορά μετά την εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική επέμβαση το 2003.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοτώθηκαν 25 τζιχανστιστές σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε στο Ραμάντι, τομείς του οποίου ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε πολλά οχήματα που μετέφεραν βαρύ οπλισμό σε πλατεία του Ραμάντι στη δυτική επαρχία αλ-Ανμπαρ, σκοτώνοντας 25 ενόπλους.

Είχε προηγηθεί ανεπιτυχής απόπειρα των κυβερνητικών στρατευμάτων να ανακαταλάβουν συνοικίες του Ραμάντι που έχουν περιέλθει τις τελευταίες ημέρες υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS), οργάνωσης συνδεόμενης με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Στις μάχες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πολίτες και τραυματίστηκαν 14.

Το Ραμάντι ελέγχεται κατά πληροφορίες από ισχυρές σουνιτικές φυλές που συνεργάζονται με την τοπική αστυνομία για αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές. Παρά τη μακρά σύγκρουση με την κεντρική σιιτική κυβέρνηση, οι φυλές του Ραμάντι φέρεται να ανανέωσαν το «σύμφωνο» με τον ιρακινό στρατό για να ξεριζώσουν την παρουσία της Αλ Κάιντα, αναφέρει το BBC.

Την ίδια στιγμή, η Φαλούτζα παραμένει υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, όμως η ιρακινή κυβέρνηση καθυστερεί την έναρξη επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης φοβούμενη θανάτους αμάχων.

Ολόκληρη η πόλη, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, «έπεσε» το Σάββατο στα χέρια τζιχαντιστών που καλούν τις σουνιτικές φυλές να τους υποστηρίξουν.

«Προς το παρόν είναι αδύνατον να εξαπολύσουμε επίθεση εναντίον της Φαλούτζα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να χυθεί αίμα αμάχων» δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ αλ-Ασκάρι.

«Όσον αφορά τη μάχη της Φαλούτζα, η τάση είναι προς το παρόν να περιμένουμε» ανέφερε ο Αλ-Ασκάρι, επαναλαμβάνοντας την έκκληση που είχε κάνει νωρίτερα ο ίδιος ο Αλ-Μαλίκι προς τους κατοίκους της πόλης να «διώξουν οι ίδιοι τους τρομοκράτες» προς αποφυγή του κινδύνου στρατιωτικής επιχείρησης και ένοπλων συγκρούσεων.

Η επαρχία αλ-Ανμπάρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης του αλ-Μαλίκι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα, γεγονός το οποίο έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν οι τζιχαντιστές.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων ασφαλείας ξέσπασαν πριν από μία εβδομάδα μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι, τον οποίο οι ιρακινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει «κρησφύγετο της Αλ Κάιντα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024