Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσίευμα θέλει τον Άσαντ να διασκορπίζει το χημικό οπλοστάσιο

Δημοσίευμα θέλει τον Άσαντ να διασκορπίζει το χημικό οπλοστάσιο

Ενώ οι διαβουλεύσεις Κέρι και Λαβρόφ για τη Συρία συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη Γενεύη, δημοσίευμα της Wall Street Journal θέλει το συριακό καθεστώς να διασκορπίζει το χημικό οπλοστάσιο σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες. Η διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας εστιάζεται σε αυτή την φάση στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η Δαμασκός για την καταγραφή και καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου: Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ η Μόσχα δείχνει το συριακό αίτημα για συμμετοχή στη Συνθήκη κατά των χημικών όπλων ως απόδειξη της σοβαρότητας των προθέσεων της Δαμασκού.

Ενώ οι διαβουλεύσεις Κέρι και Λαβρόφ για τη Συρία συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη Γενεύη, δημοσίευμα της Wall Street Journal θέλει το συριακό καθεστώς να διασκορπίζει το χημικό οπλοστάσιο σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες, ώστε να «κρύψει» μέρος του σε περίπτωση πλήγματος ή πριν τον έλεγχο από τη διεθνή κοινότητα.

Η διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας εστιάζεται σε αυτή την φάση στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η Δαμασκός για την καταγραφή και καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου, με την Ουάσινγκτον να επιμένει ότι πρέπει να γίνει άμεσα. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα χαιρετίζει ως απόδειξη της σοβαρότητας των συριακών προθέσεων το αίτημα της Δαμασκού να συμμετέχει στη συνθήκη απαγόρευσης των χημικών όπλων.

Στο κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας που κυριαρχεί έχουν έρθει να προστεθούν δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου για τις εξελίξεις επί του συριακού εδάφους: Μετά την αναφορά της Washington Post πως η CIA ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες να παραδίδει οπλισμό στους σύρους αντάρτες, την Παρασκευή η WSJ υποστήριξε πως ο Άσαντ έχει ήδη αρχίσει να «παίρνει τις προφυλάξεις του» είτε για αμερικανικό πλήγμα πριν θέσει σε διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα.

Επικαλούμενη αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι συριακές δυνάμεις διασκορπίζουν το οπλοστάσιο σε 50 διαφορετικές στρατιωτικές μονάδες ανά την συριακή επικράτεια.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει, υποστηρίζεται, εδώ και μήνες, και θα εξυπηρετούσε τη μείωση του πλήγματος στην επιχειρησιακή δυνατότητα της Συρίας σε ενδεχόμενο στρατιωτικό χτύπημα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα οι αξιωματούχοι που επικαλείται, «εγείρει ερωτηματικά» και για την πρόθεση της Δαμασκού να παραδώσει σε διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο.

Κόντρα στη Γενεύη για το χρονοδιάγραμμα της πρότασης

Ως ένδειξη των προθέσεών της για συμμόρφωση στο ζήτημα του χημικού οπλοστασίου, η Δαμασκός υπέβαλε επίσημα αίτηση να γίνει μέλος στη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση χημικών όπλων. Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζαφάρι παρουσίασε την Πέμπτη το έγγραφο στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως έπεται διατάγματος του Άσαντ που άνοιγε το δρόμο για συμμετοχή στη Συνθήκη.

Η Συνθήκη δεσμεύει κάθε χώρα, αρχικά, να δηλώσει πλήρως το χημικό της οπλοστάσιο μέσα σε 60 ημέρες αφού γίνει μέλος. Το ζήτημα όμως του πότε η Δαμασκός θα ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία έχει γίνει το αγκάθι στις συνομιλίες Κέρι και Λαβρόφ στη Γενεύη.

Η Ουάσινγκτον επιμένει η διαδικασία να γίνει εσπευσμένα, θεωρώντας πως το «κανονικό» χρονικό πλαίσιο που θέτει η Συνθήκη είναι στην προκειμένη περίπτωση πολύ μεγάλο. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε την Πέμπτη, στις δηλώσεις του δίπλα στον Λαβρόφ, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε κανονικό σε αυτή τη διαδικασία εξαιτίας της στάσης που έχει κρατήσει μέχρι τώρα το καθεστώς».

«Τα λόγια του συριακού καθεστώτος, πολύ απλά, δεν φτάνουν» είπε. Την ίδια θέση κράτησε η Ουάσινγκτον και στον ΟΗΕ, με εκπρόσωπο της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη να επισημαίνει εμφατικά ότι η Δαμασκός πρέπει να «προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις για να αποκαλύψει, να παραδώσει και να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο».

Το πρωί Παρασκευής, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλωσόρισε την κίνηση της Δαμασκού, υπογραμμίζοντας ότι την θεωρεί απόδειξη της φερεγγυότητάς της. Νωρίτερα, Κίνα και Ιράν υποδέχθηκαν επίσης θετικά την απόφαση της Συρίας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της συριακής κρίσης, το οποίο επιβεβαιώνει τις σοβαρές προθέσεις των Σύρων εταίρων μας να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024