Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράδοση του χημικού οπλοστασίου υπόσχεται ο Άσαντ, αλλά υπό όρους

Παράδοση του χημικού οπλοστασίου υπόσχεται ο Άσαντ, αλλά υπό όρους

Την απόφαση της Συρίας να παραχωρήσει τον έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου, επιβεβαίωσε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί υπό τον όρο να σταματήσει η Ουάσινγκτον να βοηθά τους σύρους αντάρτες και να απειλεί με στρατιωτική δράση τη Δαμασκό. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έλαβε την αίτηση της Δαμασκού για συμμετοχή στην Σύμβαση απαγόρευσης χημικών όπλων.

Την απόφαση της Συρίας να παραχωρήσει τον έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου, επιβεβαίωσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί υπό τον όρο να σταματήσει η Ουάσινγκτον να βοηθά τους σύρους αντάρτες και να απειλεί με στρατιωτική δράση τη Δαμασκό.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έλαβε την αίτηση της Δαμασκού για συμμετοχή στη Σύμβαση απαγόρευσης των χημικών όπλων.

Νωρίτερα, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είχε πει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Συρία θα στείλει στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) τα έγγραφα που απαιτούνται για την ένταξή της στον δεύτερο.

Έναν μήνα μετά την υπογραφή της συνθήκης θα παραδώσει στη διεθνή κοινότητα στοιχεία για το χημικό της οπλοστάσιο.

Ο Άσαντ εξήγησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται πάντα και την οποία σκοπεύει να τηρήσει και η χώρα του.

«Η Ρωσία έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διότι δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ και δεν διατηρούμε σχέσεις» με την Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ο σύρος πρόεδρος.

Επισήμανε ότι η απόφαση για την παράδοση του οπλοστασίου ήταν αποτέλεσμα της ρωσικής πρότασης και όχι των αμερικανικών απειλών για στρατιωτική δράση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο σύρος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24 ότι «η Συρία θέτει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο, εξαιτίας της Ρωσίας. Δεν επηρέασαν την απόφασή μας οι αμερικανικές απειλές».

«Πρόκειται για μια διμερή διαδικασία» είπε ο σύρος πρόεδρος, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του.

«Όταν θα δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πράγματι τη σταθερότητα στην περιοχή, όταν θα σταματήσουν να απειλούν και να επιδιώκουν μια επίθεση και να παραδίδουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέχρι τέλους» τόνισε μιλώντας στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης Ρωσία 24.

«Θέλω να είναι σαφές σε όλους ότι οι δεσμεύσεις (που αναλαμβάνει η Συρία) δεν θα εκπληρωθούν μονομερώς» συνέχισε.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν στη Συρία να χρησιμοποιήσει τις κινήσεις ένταξης στη Σύμβαση ως «τακτική για να κερδίσει χρόνο».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχεται ότι η απομάκρυνση των συριακών χημικών όπλων θα είναι μια περίπλοκη διαδικασία που «θα χρειαστεί ορισμένο χρόνο», αλλά κάλεσε τη Ρωσία και τη Συρία να μην καθυστερούν.

Τα σχόλια του Άσαντ έρχονται την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντώνται στη Γενεύη για να συζητήσουν το ρωσικό σχέδιο για την παραχώρηση του ελέγχου των χημικών όπλων της Συρίας στη διεθνή κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ επεσήμανε πως η ένταξη σε μία συνθήκη, την οποία έχουν υπογράψει και άλλες χώρες, απαιτεί «συγκεκριμένες διαδικασίες», οι οποίες θα απαιτήσουν «κάποιες ημέρες».

«Απαιτείται ένα χρονικό διάστημα κάποιων ημερών προτού μία χώρα μπορέσει να ενταχθεί επισήμως» σε μία συνθήκη, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η ένταξη «είναι ένα πρώτο βήμα».

Σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες από τον ΟΗΕ, η ένταξη έχει την ίδια νομική ισχύ με την επικύρωση και γίνεται αποδεκτή εν γένει όταν η συνθήκη αυτή ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η Συρία δεν έχει υπογράψει τη σχετική Σύμβαση του 1993, όμως έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925, που απαγορεύει την χρήση χημικών όπλων.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    «Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

    Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 19 Απριλίου 2024