Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κινητικότητα στη Δύση ενώ ανοίγει ο δρόμος για επίθεση στη Συρία

Κινητικότητα στη Δύση ενώ ανοίγει ο δρόμος για επίθεση στη Συρία

Η επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων στη Συρία και οι ισχυρές ενδείξεις τις οποίες επικαλούνται δυτικές χώρες, ενδείξεις που δείχνουν προς την κυβέρνηση Άσαντ, έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης: τα επιτελεία εμφανίζονται έτοιμα και η τελική απόφαση φαίνεται να εναπόκειται πλέον στα χέρια των πολιτικών που προετοιμάζουν το έδαφος.

Η επίθεση με τα χημικά στη Γούτα της Συρίας και οι ισχυρές ενδείξεις τις οποίες επικαλούνται δυτικές χώρες, ενδείξεις που δείχνουν προς την κυβέρνηση Άσαντ, έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης: τα επιτελεία εμφανίζονται έτοιμα και η τελική απόφαση φαίνεται να εναπόκειται πλέον στα χέρια των πολιτικών που προετοιμάζουν το έδαφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ήδη να δικαιολογούν μία δυτική επέμβαση: αυτή ήταν η ουσία των δηλώσεων που έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι, ενώ ο Τσακ Χέιγκελ συμπλήρωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «πολύ σύντομα» πληροφορίες σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

«Έχουμε μεταφέρει μονάδες για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος» είπε ο Χέιγκελ σε συνέντευξη προς το BBC. Ερωτηθείς εάν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει «έτσι απλά», ο Χέιγκελ απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά».

Και σημείωσε ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι «παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα».

Από την Ουάσινγκτον επικοινωνείται μία εικόνα ετοιμότητας, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως τουλάχιστον δηλώνει στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν φαίνεται όμως, από την άλλη πλευρά, ότι θα αργήσει μια επίθεση. Το NBC μετέδωσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις μπορεί να γίνουν ακόμη και από την Πέμπτη.

Η επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα στόχευε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είπαν στο ίδιο δίκτυο μη κατονομαζόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. Τα πλήγματα θα ήταν προειδοποίηση προς τον αλ Άσαντ και όχι απόπειρα να αποδεκατιστούν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετική με την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, θα δοθεί στη δημοσιότητα «εντός της εβδομάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

«Το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων την 21η Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, όποιος σκέφτεται λογικά δεν έχει αμφιβολία για αυτό», τόνισε ο ίδιος, αλλά, όπως τόνισε, υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι και όχι μόνο η χρήση βίας.

Βρετανία και Γαλλία υπέρ μιας επέμβασης

Ο Ντέιβιντ Κάμερον βγαίνει μπροστά για στρατιωτική δράση, αναφέροντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην επίθεση, και συγκαλεί εκτάκτως τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. Οποιαδήποτε επέμβαση θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή, ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε εκτάκτως για την Πέμπτη τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Λονδίνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ λέει ότι η Βρετανία, «δεν αποβλέπει στο να ανατρέψει» την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά, αντίθετα, επιδιώκει, «να δώσει μια σημαντική απάντηση σε όλο αυτό».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει επισημάνει ήδη ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ -όπου θεωρείται βέβαιο το σινορωσικό βέτο.

Ετοιμότητα και τη γαλλική πλευρά, με τον Φρανσουά Ολάντ να προειδοποιεί ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους» στη Συρία όπου «ο εμφύλιος πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ειρήνη».

Όπως υπογράμμισε δε «η δική μας ευθύνη είναι να επιδιώξουμε την πιο κατάλληλη απάντηση στους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος» και ανακοίνωσε ότι απ[οφάσισε να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή μας προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Βρετανία και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Το καθεστώς Άσαντ, εν τω μεταξύ, προειδοποιεί διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία, η Δαμασκός θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο». Ο ίδιος αρνήθηκε τη χρήση χημικών εκ μέρους του καθεστώτος, λέγοντας ότι ένα χτύπημα της Δύσης θα εξυπηρετήσει μόνο τους αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Κινητικότητα σε δυτικές χώρες

Και η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Η Ιταλία, ωστόσο, από την πλευρά της υπογραμμίζει διά της υπουργού Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο πως δεν πρόκειται να μετάσχει σε καμία μορφή στρατιωτικής δράσης στη Συρία δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Βερολίνο αφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, καθώς επισημαίνει ότι θα λάμβανε μέρος σε επιχείρηση εάν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Τουρκία χαρακτηρίζει την επίθεση με χημικά όπλα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. «Πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Άγκυρα έχει δηλώσει εξ αρχής ότι θα μετάσχει σε επέμβαση εντός ή εκτός πλαισίου ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φάισαλ, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τηρήσει «αποφασιστική και σοβαρή» στάση απέναντι στην κυβέρνηση αλ Άσαντ.

Αναφέρει ότι οι δράστες της επίθεσης με χημικά όπλα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη, και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν. Η Σαουδική Αραβία συγκεκριμένα απαιτεί «αποφασιστική και σοβαρή» διεθνή στάση έναντι της Δαμασκού.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέρριψε τέλος στο καθεστώς Άσαντ την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας συνάντησης απεσταλμένων των κρατών-μελών στο Κάιρο, και με την ισχυρή στήριξη του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024