Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ομπάμα... απορεί με την έκπληξη της ΕΕ για την κατασκοπεία της NSA

Ο Ομπάμα… απορεί με την έκπληξη της ΕΕ για την κατασκοπεία της NSA

Γιατί εκπλήσσεστε;... Αυτό ρωτά εμμέσως πλην σαφώς ο Μπαράκ Ομπάμα την Ευρώπη εν μέσω του πανδαιμόνιου που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την έκταση των παρακολουθήσεων της NSA. «Εάν δεν ήταν έτσι, τότε δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης για μία υπηρεσία πληροφοριών» δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι είναι ανάλογη η δράση των υπηρεσιών πληροφοριών ανά τον κόσμο. Ωστόσο, διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν όλες τις πληροφορίες που ζητούν.

Γιατί εκπλήσσεστε;… Αυτό ρωτά εμμέσως πλην σαφώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Ευρώπη εν μέσω του πανδαιμόνιου που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την έκταση των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA).

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποβαθμίζει την πολεμική, λέγοντας ότι εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών ανά τον κόσμο δεν προσπαθούσαν να μάθουν τι συμβαίνει στις πρωτεύουσες παγκοσμίως στην πραγματικότητα δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης.

Δεσμεύεται, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στους Ευρωπαίους συμμάχους όλες τις πληροφορίες που ζητούν όσον αφορά τις νέες αποκαλύψεις για κατασκοπεία της NSA στις διπλωματικές αποστολές κρατών-μελών της ΕΕ και τα γραφεία της Ένωσης σε Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τανζανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να μετριάσει τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων που ήλθαν στη δημοσιότητα από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επιχειρηματολογώντας στη βάση ότι τέτοιου είδους κατασκοπευτική δραστηριότητα δεν είναι ασυνήθιστη.

«Πρέπει να συνομολογήσουμε ότι κάθε υπηρεσία πληροφοριών -όχι μόνη η δική μας, αλλά κάθε ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών, και κάθε ασιατική, οπουδήποτε υπάρχει υπηρεσία πληροφοριών- να, ένα πράγμα που θα κάνει: θα προσπαθήσει να κατανοήσει τον κόσμο καλύτερα και τι συμβαίνει στις πρωτεύουσες ανά τον κόσμο» δήλωσε.

«Εάν δεν ήταν έτσι, τότε δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει μία υπηρεσία πληροφοριών» τόνισε.

«Και σας εγγυώμαι ότι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται, αν όχι τι έφαγα για πρωινό, αλλά τουλάχιστον ποια θα ήταν τα σημεία που θα μπορούσα να θίξω εάν συναντήσω τους ηγέτες τους. Έτσι λειτουργούν οι υπηρεσίες πληροφοριών» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι οι ΗΠΑ θα αξιολογήσουν τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα σχετικά δημοσιεύματα και στη συνέχεια θα παράσχουν τις πληροφορίες που ζητούνται.

«Όταν θα έχουμε μια απάντηση, θα ενεργήσουμε για να δώσουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουν οι [Ευρωπαίοι] σύμμαχοί μας» διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.

Επιχείρησε ταυτόχρονα να καθησυχάσει βασικούς συμμάχους, όπως οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον, ότι βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις, και όχι στην κατασκοπεία, για να καταλάβει τι σκέφτονται οι εταίροι του.

«Εγώ είμαι ο τελικός χρήστης τέτοιων πληροφοριών. Και εάν θέλω να μάθω τι σκέφτεται η καγκελάριος Μέρκελ, θα τηλεφωνήσω στην καγκελάριο Μέρκελ. Εάν θέλω να ξέρω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Ολάντ, θα καλέσω τον πρόεδρο Ολάντ. Και εάν θέλω να ξέρω τι σκέφτεται ο Ντέιβιντ Κάμερον, θα καλέσω τον Ντέιβιντ Κάμερον» τόνισε.

Η ΕΕ «λαμβάνει υπόψη» τις διαβεβαιώσεις

Οι δηλώσεις Ομπάμα ακολουθούν το «κατηγορώ» που ήλθε από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων από τη NSA σε διπλωματικές αποστολές χωρών τους αλλά και στην αποστολή της ΕΕ στις ΗΠΑ.

Μετά την ομιλία Ομπάμα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι «έλαβε υπόψη» τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου να διαβιβάσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα «τη βαθιά της ανησυχία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024