Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ακόμη και στην κόλαση» θα καταδιώξουν την Χεζμπολάχ οι Σύροι αντάρτες

«Ακόμη και στην κόλαση» θα καταδιώξουν την Χεζμπολάχ οι Σύροι αντάρτες

Διορία μίας ημέρας δίνουν οι Σύροι αντάρτες στη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου για να αποσύρει τους μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ, διακηρύττοντας ότι θα τον οδηγήσουν στη νίκη. «Εάν η επίθεση της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος δεν σταματήσει μέσα σε 24 ώρες θα κάνουμε το παν για να τους καταδιώξουμε, ακόμη και στην κόλαση» δηλώνει ο αρχηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Σαλίμ Ιντρίς. Σχέδιο απόφασης για την καταδίκη της «επέμβασης ξένων μαχητών» στη Συρία έρχεται την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διορία 24 ωρών δίνουν οι Σύροι αντάρτες στη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου για να αποσύρει τους μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ, διακηρύττοντας ότι θα τον οδηγήσουν στη νίκη. «Εάν η επίθεση της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος δεν σταματήσει μέσα σε 24 ώρες θα κάνουμε το παν για να τους καταδιώξουμε, ακόμη και στην κόλαση» δηλώνει στο δίκτυο Al Arabiya ο αρχηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Σαλίμ Ιντρίς.

«Δεν θα με δεσμεύει καμία από τις υποσχέσεις που έχω δώσει εάν δεν ληφθεί και δεν εφαρμοστεί μια απόφαση για να σταματήσει η επίθεση [της Χεζμπολάχ] στο συριακό έδαφος. Δεν μπορώ πλέον να συγκρατήσω τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δήλωσε ο Σαλίμ Ιντρίς απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Είμαστε θύματα γενοκτονίας που διαπράττει η Χεζμπολάχ […] και ελπίζω ότι όλοι θα συγχωρήσουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό», στην απάντηση που θα δώσει, ανέφερε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει την Τετάρτη σχέδιο απόφασης, με το οποίο θα καταδικάζεται η «επέμβαση ξένων μαχητών» στο Κουσέιρ, την πόλη της δυτικής Συρίας όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες με τη συμμετοχή ανδρών της Χεζμπολάχ.

Η πρόταση υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Κατάρ και στοχεύει την Χεζμπολάχ, χωρίς όμως να την κατονομάζει.

Το σχέδιο απόφασης θα συζητηθεί την Τρίτη από διπλωμάτες στη Γενεύη. Μεταξύ άλλων, ζητείται από τις συριακές αρχές να επιτρέψουν «την ελεύθερη και χωρίς εμπόδια» πρόσβαση εκπροσώπων του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Κουσέιρ, προκειμένου να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Στο κείμενο σημειώνεται, επίσης, ότι «είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όσοι ευθύνονται για τις σφαγές στο Κουσέιρ θα λογοδοτήσουν», όπως και όσοι είναι υπεύθυνοι «για σοβαρές παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας».

Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου έχει παραδεχθεί πλέον ανοιχτά ότι πολεμά στο μέτωπο της Συρίας, με τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα να διακηρύττει ότι «θα φέρει τη νίκη» στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, και η φωτιά του συριακού εμφυλίου απειλεί να κάψει τον Λίβανο με τη σεκταριστική βία να κλιμακώνεται πλέον επικίνδυνα.

\Δεκάδες είναι οι νεκροί της σεκταριστικής βίας το τελευταίο διάστημα, ρουκέτες έπληξαν την Κυριακή για πρώτη φορά συνοικίες της νότιας Βηρυτού που ελέγχονται από την Χεζμπολάχ, ενώ την Τρίτη ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικού φυλακίου στον ανατολικό τομέα της κοιλάδας Μπεκάα στον Λίβανο, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες πριν διαφύγουν διασχίζοντας τα σύνορα προς τη Συρία.

Η συριακή σύγκρουση προκαλεί πόλωση και αποσταθεροποίηση στον Λίβανο, με τους σουνίτες μουσουλμάνους να υποστηρίζουν τη σουνιτική συριακή αντίσταση και τη σιιτική Χεζμπολάχ να μάχεται με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη σέκτα των αλαουιτών που πηγάζει από το σιιτικό Ισλάμ.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την ενίσχυση μαχητών της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση την περασμένη εβδομάδα στο Κουσέιρ, πόλη ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, η οποία αποτελεί ζωτικής σημασίας διάδρομο ανεφοδιασμού για όπλα που φθάνουν για τους αντάρτες στη χώρα.

Για τον Άσαντ, η κατάληψη του Κουσέιρ θα επανασυνδέσει τη Δαμασκό με την «καρδιά» των αλαουιτών στην ακτή της Συρίας, και κόψει τη «σύνδεση» μεταξύ του βορρά που ελέγχεται από τους αντάρτες και του νότου της Συρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024