Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ορκίζεται» για νίκη Άσαντ η Χεζμπολάχ - Η βία διαχέεται στον Λίβανο

«Ορκίζεται» για νίκη Άσαντ η Χεζμπολάχ – Η βία διαχέεται στον Λίβανο

Η φωτιά του συριακού εμφυλίου απειλεί να κάψει τον Λίβανο με τη σεκταριστική βία να κλιμακώνεται πλέον επικίνδυνα και τη Χεζμπολάχ να παραδέχεται ανοιχτά ότι πολεμά στο μέτωπο της Συρίας. Ρουκέτες έπληξαν την Κυριακή για πρώτη φορά συνοικίες της νότιας Βηρυτού που ελέγχονται από την Χεζμπολάχ, λίγες ώρες μετά τις διακηρύξεις του Χασάν Νασράλα ότι η Χεζμπολάχ «θα πολεμήσει μέχρι τέλους και θα φέρει τη νίκη» στον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Δεκάδες νεκροί σε σεκταριστικές συγκρούσεις στον Λίβανο την τελευταία εβδομάδα.

Η φωτιά του συριακού εμφυλίου κινδυνεύει να κάψει τον Λίβανο με τη σεκταριστική βία να κλιμακώνεται πλέον επικίνδυνα και τη Χεζμπολάχ να παραδέχεται τώρα ανοιχτά ότι πολεμά στο μέτωπο της Συρίας. Ρουκέτες έπληξαν την Κυριακή για πρώτη φορά συνοικίες της νότιας Βηρυτού που ελέγχονται από την Χεζμπολάχ λίγες ώρες μετά τις διακηρύξεις του Χασάν Νασράλα ότι η Χεζμπολάχ «θα πολεμήσει μέχρι τέλους και θα φέρει τη νίκη» στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Δύο ρουκέτες έπληξαν την Κυριακή συνοικίες της νότιας Βηρυτού, στην πρώτη επίθεση που σημειώνεται σε προπύργια της Χεζμπολάχ από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Χτυπήθηκε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και ένα διαμέρισμα περίπου 300 μέτρα μακριά, όπου και τραυματίστηκαν πέντε άτομα.

Η συριακή σύγκρουση προκαλεί πόλωση και αποσταθεροποίηση στον Λίβανο, με τους σουνίτες μουσουλμάνους να υποστηρίζουν τη σουνιτική συριακή αντίσταση και τη σιιτική Χεζμπολάχ να μάχεται με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη σέκτα των αλαουιτών που πηγάζει από το σιιτικό Ισλάμ.

Περισσότεροι από 25 είναι οι νεκροί σε σεκταριστικές συγκρούσεις στον Λίβανο την τελευταία εβδομάδα.

Χασάν Νασράλα: «Θα φέρουμε τη νίκη στον Άσαντ»

Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη ευθύνης για τη ρίψη των ρουκετών την Κυριακή στο νότιο Λίβανο, η επίθεση σημειώθηκε ωστόσο μόλις λίγες ώρες αφότου ο Χασάν Νασράλα εκφωνούσε ομιλία από άγνωστη τοποθεσία και διακήρυττε πως η Χεζμπολάχ θα παραμείνει στον πόλεμο στη Συρία «μέχρι το τέλος του δρόμου» και θα φέρει τη νίκη στον σύμμαχό της, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Νασράλα δήλωσε πως η Συρία και ο Λίβανος αντιμετωπίζουν απειλή από ριζοσπάστες σουνίτες ισλαμιστές, η οποία, υποστήριξε, είναι μια συνωμοσία που επινόησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους για να εξυπηρετήσουν τα ισραηλινά συμφέροντα στην περιοχή.

«Δεν θα βασιστούμε σε κανέναν […] όπως σε όλες τις μάχες πριν από αυτήν: θα είμαστε ο λαός της, οι άνδρες της, και εκείνοι που θα της φέρουν τη νίκη» ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος του δρόμου, αποδεχόμαστε αυτή την ευθύνη και θα αποδεχθούμε όλες τις θυσίες και αναμενόμενες συνέπειες αυτής της θέσης» συνέχισε. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν χιλιάδες ανθρώπους να τον επευφημούν καθώς παρακολουθούσαν την ομιλία του από μεγάλες οθόνες στην πόλη Μασγκάρα του Λιβάνου.

Ο Νασράλα ουσιαστικά επιβεβαίωσε για πρώτη φορά πως οι μαχητές του μάχονται στη Συρία και ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται εκεί εδώ και πολλούς μήνες. Και συνέχισε λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ δεν δρα από σεκταριστικά κίνητρα, αλλά για να υπερασπιστεί τον Λίβανο απέναντι σε ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Όσο για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσής του στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο Νασράλα είπε πως είναι άνευ σημασίας: «Είναι πολύς καιρός που είμαστε στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μελάνι πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και αυτό δεν αλλάζει τίποτε».

Στον απόηχο της ομιλίας Νασράλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν αποκάλεσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ «τρομοκράτη» -σε μία δήλωση που σηματοδοτεί την απομάκρυνση από τη παραδοσιακή αραβική άποψη που εκλαμβάνει τη Χεζμπολάχ ως δύναμη ενάντια στο Ισραήλ, και απεικονίζει τις ευρύτερες σεκταριστικές διαιρέσεις στη Μέση Ανατολή μπροστά στον πόλεμο στη Συρία.

Το Μπαχρέιν, που κυβερνάται από σουνίτες, βυθίστηκε σε πολιτική αναταραχή αφότου οι σιίτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα στη χώρα, βγήκαν στους δρόμους το 2011 πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερο λόγο στην κυβέρνηση. Οι κυβερνήτες του Μπαχρέιν κατηγορούν το σιιτικό Ιράν, τον βασικό υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, για υποκίνηση της αναταραχής.

«Ο πόλεμος στη Συρία δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στο Λίβανο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, τη στιγμή που στη Βηρυτό την ομιλία Νασράλα καταδίκαζε ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ εγκατέλειψε την «αντίσταση» κατά του Ισραήλ για τη σεκταριστική σύγκρουση στη Συρία.

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία μαζί με άλλες σουνιτικές αραβικές μοναρχίες στηρίζουν ένθερμα την εξέγερση κατά του υποστηριζόμενου από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στα χέρια μας το 80% της πόλης Κουσέιρ, υποστηρίζει η Χεζμπολάχ

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την ενίσχυση μαχητών της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση την περασμένη εβδομάδα στο Κουσέιρ, πόλη ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, η οποία αποτελεί ζωτικής σημασίας διάδρομο ανεφοδιασμού για όπλα που φθάνουν για τους αντάρτες στη χώρα.

Για τον Άσαντ, η κατάληψη του Κουσέιρ θα επανασυνδέσει τη Δαμασκό με την «καρδιά» των αλαουιτών στην ακτή της Συρίας, και κόψει τη «σύνδεση» μεταξύ του βορρά που ελέγχεται από τους αντάρτες και του νότου της Συρίας.

Πηγή που πρόσκεται στη Χεζμπολάχ δήλωσε την Κυριακή ότι η πόλη ελέγχεται κατά 80% από το στρατό του Άσαντ και τους μαχητές της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου. Ο ίδιος ανέφερε πως ο δρόμος που ενώνει τον ανατολικό Λίβανο με τη Χομς, στην κεντρική Συρία, έχει «διασφαλιστεί».

«Δεν μένει παρά να πάρουμε το 20% της Κουσέιρ, καθώς την Κυριακή πήραμε το 10% και το υπόλοιπο ήταν ήδη στα χέρια μας» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024