Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στους 230 οι νεκροί της κατάρρευσης εργοστασίου υφασμάτων στο Μπαγκλαντές

Στους 230 οι νεκροί της κατάρρευσης εργοστασίου υφασμάτων στο Μπαγκλαντές

Χαοτική κατάσταση επικρατεί στα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου που στέγαζε εργοστάσιο υφασμάτων στο Μπαγκλαντές, με επιζώντες να ακούγονται να ζητούν βοήθεια ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 230 -και δεν αποκλείεται να αυξηθεί. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως είχαν διστάσει να μπουν στο κτίριο εξαιτίας των ρωγμών· ξεχωριστές διαδικασίες εναντίον του ιδιοκτήτη του κτιρίου, εκτός των επιχειρηματιών, σχεδιάζει να κινήσει η αστυνομία.

Χαοτική κατάσταση επικρατεί στα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου που στέγαζε εργοστάσιο υφασμάτων στο Μπαγκλαντές, με επιζώντες να ακούγονται να ζητούν βοήθεια ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 230 -και δεν αποκλείεται να αυξηθεί.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως είχαν διστάσει να μπουν στο κτίριο εξαιτίας των ρωγμών· ξεχωριστές διαδικασίες εναντίον του ιδιοκτήτη του κτιρίου, εκτός των επιχειρηματιών, σχεδιάζει να κινήσει η αστυνομία.

Πρόκειται για ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία από εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε και 112 εργαζόμενοι είχαν καεί ζωντανοί όταν παγιδεύτηκαν σε φλεγόμενο εργοστάσιο υφασμάτων. Ο κλάδος υφασμάτων του Μπαγκλαντές εξυπηρετεί μεγάλες διεθνείς μάρκες ρούχων και απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι όμως συνήθως εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν άλλες εποχές.«Ο αριθμός των νεκρών ίσως αυξηθεί, καθώς πολλοί εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια» δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός της αστυνομίας, Χαμπιμπούρ Ραχμάν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι πάνω από 1.000 άτομα τραυματίστηκαν εξαιτίας του ατυχήματος. Ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών ήταν γυναίκες οι οποίες εργάζονταν στις τέσσερις μονάδες παραγωγής ενδυμάτων που στεγάζονταν στο κτίριο.

Η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα πένθους την Παρασκευή, λέγοντας ότι θα δεσμεύσει μισό εκατομμύριο δολάρια για την αποζημίωση των θυμάτων.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Μοχιουντίν Χαν Αλάμτζιρ δήλωσε ότι η κατασκευή του κτιρίου δεν είχε γίνει με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το δυστύχημα. Επίσης σημείωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Σήμερα δεν θέλαμε να δουλέψουμε επειδή είχαν φανεί ρωγμές στο κτίριο. Όμως οι υπεύθυνοι των βιοτεχνιών μας ανάγκασαν να δουλέψουμε» δήλωσε μια εργαζόμενη, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Αναφορές θέλουν τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, που είναι επικεφαλής της τοπικής νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, να είχε πάρει άδεια για κτίσιμο κτιρίου μόνο πέντε ορόφων, στο οποίο όμως προσέθεσε παράνομα άλλους τρεις. Αυθαίρετες «επεκτάσεις» δεν είναι ασυνήθιστες για εργοστάσια στο Μπαγκλαντές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024