Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Πυρά» εκ των έσω προς τον Κάμερον για το «μένουμε ή φεύγουμε» από την ΕΕ

«Πυρά» εκ των έσω προς τον Κάμερον για το «μένουμε ή φεύγουμε» από την ΕΕ

Για ένα τεράστιο ρίσκο κόντρα στο εθνικό συμφέρον της χώρας κάνουν λόγο οι Εργατικοί της Βρετανίας, κατακεραυνώνοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξαγγελίες επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης με την ΕΕ και διοργάνωσης δημοψηφίσματος για παραμονή ή έξοδο από την Ένωση. «Θέτει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό» κατήγγειλε ο Έντ Μίλιμπαντ, τη στιγμή που Παρίσι και Βερολίνο διεμήνυαν πως «η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ». Αντίθετος και ο ηγέτης των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ, μιλώντας επίσης για κινήσεις ενάντια στο εθνικό συμφέρον που υπονομεύουν την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Για ένα τεράστιο ρίσκο κόντρα στο εθνικό συμφέρον κάνουν λόγο οι Εργατικοί της Βρετανίας, κατακεραυνώνοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξαγγελίες επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης με την ΕΕ και διοργάνωσης δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ένωση.

«Θέτει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό» κατήγγειλε ο ηγέτης των Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη στιγμή που Παρίσι και Βερολίνο διεμήνυαν στον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας πως «η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ».

Αντίθετος και ο ηγέτης των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο οποίος επίσης μιλά για κινήσεις ενάντια στο εθνικό συμφέρον που υπονομεύουν την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Για τεράστιο ρίσκο και κομματικά συμφέροντα μιλούν οι Εργατικοί

«Υποβάλλει τη Βρετανία σε χρόνια αβεβαιότητας και παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο με την οικονομία μας» δήλωσε ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ τονίζοντας ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «έχει τρομοκρατηθεί από το UKIP [το ευρωσκεπτιστικό κόμμα]».

Υπογράμμισε ότι είναι αντίθετος στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που πρότεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός με χρονικό ορίζοντα το 2015-2017 εφόσον επανεκλεγούν οι Τόρις, υποκύπτοντας τελικώς στις πιέσεις του ευρωσκεπτικιστικού πυρήνα του Συντηρητικού Κόμματος.

«Δεν επιθυμούμε ένα δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουμε ή θα φύγουμε [από την ΕΕ]» είπε ο Μίλιμπαντ, και κάλεσε τον Κάμερον να δηλώσει αν θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στην περίπτωση που αποτύχει να διαπραγματευτεί μια νέα σχέση.

Εν τω μεταξύ, ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, που μάχεται για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Βρετανία, επέκρινε τη «συγκεχυμένη ομιλία» του Κάμερον.

«Από τη μία πλευρά προσπάθησε να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές της παράταξής του και από την άλλη προσπάθησε να εμφανιστεί ως ένας Ευρωπαίος μεταρρυθμιστής. Προσπαθεί να ιππεύσει δύο άλογα ταυτόχρονα και αναπόφευκτα σύντομα θα πέσει» σημείωσε.

Νικ Κλεγκ: Χρόνια αβεβαιότητας, υπονομεύεται η ανάκαμψη

Η δέσμευση του Ντέιβιντ Κάμερον να αναθεωρήσει τον ρόλο της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ και να ζητήσει την στήριξη των ψηφοφόρων μέσω δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017 θα υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

«Χρόνια και χρόνια αβεβαιότητας εξαιτίας μίας παρατεταμένης, ερμηνευμένης στρεβλά επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης μας στην Ευρώπη δεν είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, καθώς πλήττεται η ανάπτυξη και η απασχόληση» δήλωσε ο Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC ύστερα από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Κάμερον στο Λονδίνο για την ΕΕ.

«Η απόλυτη προτεραιότητα του βρετανικού λαού είναι θέσεις εργασίας, είναι ανάπτυξη, είναι ισχυρή οικονομία» υπογράμμισε.

Ο Κλεγκ, ο οποίος ηγείται των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του Συντηρητικού Κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει ήδη ασκήσει κριτική κατά του στόχου του Κάμερον να ανακτήσει εξουσίες που είχαν παραχωρηθεί στις Βρυξέλλες, περιγράφοντάς το ως μία «ψευδή υπόσχεση τυλιγμένη με την βρετανική σημαία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024