Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

H «Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ» απαντούν Βερολίνο και Παρίσι στον Κάμερον

Στον αναμενόμενο τόνο ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση στις πρόθεση του Κάμερον για αλλαγή της σχέσης του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, έπειτα, δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στους «27», με τις δύο κυβερνήσεις να απαντούν πως το πλαίσιο της ενοποίησης είναι ενιαίο. «Η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, «στην ΕΕ δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» λέει και το Βερολίνο, που σημειώνει πως «επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στον αναμενόμενο τόνο ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση στις πρόθεση του Κάμερον για αλλαγή της σχέσης του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, έπειτα, δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στους «27», με τις δύο κυβερνήσεις να απαντούν πως το πλαίσιο της ενοποίησης είναι ενιαίο: «Η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, «στην ΕΕ δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» λέει και το Βερολίνο.

Η Ευρώπη «δεν μπορεί να γίνει α λα καρτ», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς το μεσημέρι της Τετάρτης, κληθείς να σχολιάσει τις προαναγγελθείσες δηλώσεις του Κάμερον στο ραδιοσταθμό France Info. «Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη» είπε.

«Ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι» τόνισε ο Φαμπιούς. «Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ανέφερε δε ενδεικτικά ότι σε συνάντησή του Βρετανούς επιχειρηματίες, τους είχε πει πως «εάν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, εμείς θα τής στρώσουμε το κόκκινο χαλί» (ως απάντηση, πάντως, σε προηγούμενη αναφορά του βρετανικού ΥΠΕΞ για «κόκκινο χαλί» σε εταιρείες που ήθελαν να γλιτώσουν την υψηλή φορολόγηση στη Γαλλία).

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε αντέδρασε σε ανάλογο τόνο: «Στην Ευρώπη δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» είπε μετά την ομιλία του Κάμερον.

Ο Βέστερβελε τόνισε επίσης πως «επιθυμία» του Βερολίνου είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, επανέλαβε, είναι «περισσότερη, όχι λιγότερη ενοποίηση».

Λίγο αργότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, κρατώντας χαμηλούς τόνους, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα πρέπει να είναι διατεθειμένες να κάνουν υποχωρήσεις.

«Είμαστε φυσικά διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα αιτήματα της Βρετανίας» είπε, διευκρίνισε ωστόσο ότι «και άλλες χώρες έχουν επιθυμίες και θα πρέπει να βρούμε εντέλει έναν ισορροπημένο συμβιβασμό».

«Η Γερμανία και εγώ προσωπικά θέλουμε η Βρετανία να αποτελέσει σημαντικό και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε, εν τω μεταξύ, «πεπεισμένος» για το γεγονός ότι οι Βρετανοί θα αποφασίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Η Κομισιόν από την πλευρά της εκτιμά πως η Βρετανία «συνεισφέρει πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης».

Μετά την ομιλία του Κάμερον, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρενκίλντε-Χάνσεν, εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στη Βρετανία «να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της σχέσης» ανάμεσα σε Λονδίνο-Βρυξέλλες.

Την υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ενιαία αγορά, χωρίς τη δύναμη να αντεπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή ως το παγκόσμιο εμπόριο, επιδιώκει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Μ.Σουλτς τόνισε, ακόμη, ότι η Βρετανία έχει, με τη στάση της, πολύ συχνά εμποδίσει μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πείτε μου, παρακαλώ, σε ποιο θέμα υπέβαλε ο Ντέιβιντ Κάμερον μια εποικοδομητική πρόταση» δήλωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι με την ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθυνόταν πιθανότατα στη συντηρητική πλευρά του κόμματός του και όχι στην Ευρώπη.

Για έλλειψη σοβαρότητας στην πολιτική, για αγνόηση των συμφερόντων των πολιτών και της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά επίσης και των πολιτών και της οικονομίας της Βρετανίας, επικρίνει το Βρετανό πρωθυπουργό ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σχολιάζοντας το απόγευμα στη Βιέννη την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Ευρώπη και οι πολιτικοί της πρέπει αυτή τη στιγμή να έχουν στην κορυφή της ατζέντας τους το θέμα των 5,5 εκατομμυρίων ανέργων νέων, το μέλλον τους και τις ευκαιρίες τους, όμως ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν είπε δυστυχώς τίποτε για όλα αυτά στη σημερινή ομιλία του, ούτε και για το 20% των νέων στη Βρετανία που δεν έχουν δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης.

«Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί» έγραψε.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον εκτίμησε ότι αυτή τη φορά η Βρετανία έχει άδικο.

«Δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τι θα πάρει και τι δεν θα πάρει από το μέλλον της ΕΕ. Πρόκειται για δέσμευση συνεργασίας» έγραψε και αυτή στο Twitter.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024