Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε διαπραγματεύσεις για τα Φώκλαντς καλεί τη Βρετανία η Αργεντινή

Σε διαπραγματεύσεις για τα Φώκλαντς καλεί τη Βρετανία η Αργεντινή

Η Αργεντινή επαναφέρει στο προσκήνιο τη μακροχρόνια διένεξη με τη Βρετανία για τα Φώκλαντς επαναλαμβάνοντας το αίτημα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για το μέλλον των διαφιλονικούμενων νησιών του Νότιου Ατλαντικού. Το αίτημα διατυπώνεται από την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες σε ανοικτή επιστολή που απευθύνεται στον Ντέιβιντ Κάμερον και δημοσιεύεται την Πέμπτη με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Independent.

Η Αργεντινή επαναφέρει στο προσκήνιο τη μακροχρόνια διένεξη με τη Βρετανία για τα Φώκλαντς επαναλαμβάνοντας το αίτημα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για το μέλλον των διαφιλονικούμενων νησιών του Νότιου Ατλαντικού.

Το αίτημα διατυπώνεται από την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύεται την Πέμπτη με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Independent.

Στο κείμενο της επιστολής η πρόεδρος της Αργεντινής καλεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΟΗΕ που ελήφθη το 1965, και η οποία καλεί στην εξεύρεση «λύσης με διαπραγματεύσεις» σχετικά με τα νησιά και κατηγορεί τη Βρετανία ότι τα απέσπασε από την Αργεντινή σε μια «κατάφωρη άσκηση αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα».

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία επί των Φώκλαντς «έως ότου οι κάτοικοί τους επιθυμήσουν κάτι τέτοιο».

Ένα δημοψήφισμα για το πολιτικό καθεστώς των νησιών, με πρωτοβουλία της φιλοβρετανικής κυβέρνησης των Φώκλαντς, πρόκειται να διεξαχθεί το Μάρτιο.

Η Αργεντινή υποστηρίζει πως κληρονόμησε την ιδιοκτησία των νησιών από την Ισπανία και πως η Βρετανία τα κατέλαβε διά της βίας στις 3 Ιανουαρίου 1833.

Το 1982 ξέσπασε σύρραξη για τα απομακρυσμένα νησιά του Νότιου Ατλαντικού, τα οποία αποκαλούνται Μαλβίνας από τον Αργεντινή. Κατά τη σύγκρουση σκοτώθηκαν 655 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί στρατιώτες.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε πετρέλαιο γύρω από τα νησιά, στα οποία κατοικούν μόλις 3.000 άνθρωποι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024