Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Αμερική θρηνεί τα παιδιά της, ανείπωτος ο πόνος των γονιών

Η Αμερική θρηνεί τα παιδιά της, ανείπωτος ο πόνος των γονιών

Σε κατάσταση σοκ γονείς, συγγενείς, φίλοι, ολόκληρη η κοινότητα Νιουτάουν του Κονέκτικατ, πασχίζουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πια μαζί τους τα 20 παιδιά που ξεψύχησαν μέσα σε ομοβροντία από σφαίρες στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, εκεί όπου θα έπρεπε να είναι το ασφαλές τους καταφύγιο. Ανάμεσα στα θύματα, η εξάχρονη Έμιλι Πάρκερ. «Δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό, πώς να συνεχίσουμε να ζούμε» λέει μπροστά στην κάμερα ο πατέρας της. To σχολείο, όπου «ξύπνησε» ο εφιάλτης, μάλλον δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά. Στο Νιουτάουν αναμένεται ο Μπαράκ Ομπάμα...

Σε κατάσταση σοκ γονείς, συγγενείς, φίλοι, ολόκληρη η κοινότητα Νιουτάουν του Κονέκτικατ, πασχίζουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πια μαζί τους τα 20 παιδιά που ξεψύχησαν μέσα σε ομοβροντία από σφαίρες στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ. Εκεί όπου θα έπρεπε να είναι το ασφαλές τους καταφύγιο, αντίθετα όμως «ξύπνησε» ο εφιάλτης…

Οι σφαίρες του 20χρονου Άνταμ Λάντζα, ενός νέου ιδιαίτερα ευφυή, μοναχικού και με κάποιου είδους διαταραχή της προσωπικότητας, έκοψαν το νήμα της ζωής 12 κοριτσιών και οκτώ αγοριών, ηλικίας έξι έως επτά ετών. Άλλοι έξι ενήλικες σκοτώθηκαν στο μακελειό της Παρασκευής, όλες γυναίκες, περιλαμβανομένης της διευθύντριας του σχολείου.

Ανάμεσα στα παιδιά που σκοτώθηκαν βρίσκεται η εξάχρονη Έμιλι Παρκερ, το παιδί που με την παρουσία του «φώτιζε» το δωμάτιο και είχε πάντα κάτι καλό να πει για όλους. «Δεν καταλαβαίνουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό, πώς να συνεχίσουμε να ζούμε» λέει ο πατέρας της.

Μπροστά σε μία αδιανόητη κατάσταση, ο Ρόμπι Πάρκερ βρήκε το κουράγιο να μιλήσει μπροστά στην κάμερα για τα τελευταία λόγια που αντάλλαξε με την κόρη του το πρωινό της 14ης Δεκεμβρίου, λίγο πριν γραφεί η χειρότερη τραγωδία με πυροβολισμούς σε σχολείο των ΗΠΑ.

Εκείνος ετοιμαζόταν για τη δουλειά του, και η μικρή ξύπνησε πριν φύγει ο μπαμπάς της. Της μάθαινε να μιλά πορτογαλικά και η τελευταία τους συζήτηση ήταν στα πορτογαλικά. Εκείνη του είπε ‘καλημέρα’ και τον ρώτησε τι κάνει. Εκείνος απάντησε πως είναι καλά. «Μου είπε πως με αγαπάει, της έδωσα ένα φιλί και βγήκα από την πόρτα» λέει ο Ρόμπι Πάρκερ.

Ο πατέρας της εξάχρονης αναφέρει πως η οικογένειά του παλεύει με αδιανόητη απώλεια. «Δεν ξέρω, δεν ξέρω, δεν ξέρω πώς αντιμετωπίζεται κάτι σαν αυτό. Η σύζυγός μου και εγώ δεν καταλαβαίνουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό και πώς να συνεχίσουμε να ζούμε» είναι τα λόγια του Ρόμπι Πάρκερ.

«Ήταν απλά το παράδειγμα του παιδιού που που μπορούσε να ‘φωτίσει’ το δωμάτιο. Πάντα είχε κάτι καλό να πει για όλους και η αγάπη της, η δύναμη και το παράδειγμα που μας έδινε είναι κάτι αξιοθαύμαστο. Είναι ένας απίστευτος άνθρωπος και είμαι τόσο ευλογημένος που είμαι ο πατέρας της»…

Η τραγωδία επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της οπλοκατοχής που κρύβει πίσω του τα συμφέροντα της πανίσχυρης National Rifle Association, αλλά και την αμερικανική κουλτούρα της κατοχής όπλων. Μανιώδης συλλέκτρια ήταν η μητέρα του Άνταμ Λάντζα, με τα δικά της όπλα ένα ολόκληρο σχολείο βάφτηκε στο αίμα.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κονέκτικατ Νταν Μαλόι κάλεσε την Κυριακή σε αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή σε εθνικό επίπεδο, και η γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν, επίσης των Δημοκρατικών, επισήμανε πως θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση επιθετικών όπλων όταν συνέλθει εκ νέου το Κογκρέσο.

Στις πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και ο έλεγχος των όπλων κατέχει πρωτεύουσα θέση. Σε μία από αυτές συμμετείχε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος έχει ζητήσει από το Σάββατο να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα πυροβόλα όπλα.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα -ο οποίος θα βρεθεί το βράδυ της Κυριακή (ώρα Ηνωμένων Πολιτειών) στο Κονέκτικατ- μίλησε τη νύχτα της τραγωδίας για την ανάγκη να αναληφθεί «ουσιώδης δράση» για το ζήτημα της οπλοκατοχής.

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με οικογένειες που βυθίστηκαν στο πένθος και θα ευχαριστήσει τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών σε μια θρησκευτική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 2.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος.

Εκκενώθηκε εκκλησία έπειτα από απειλή για βόμβα

Στο κλμα της οδύνης ήλθε να προστεθεί την Κυριακή η αναταραχή που επικράτησε στην καθολική εκκλησία Σεντ Ρόουζ ντε Λίμα όταν εν μέσω λειτουργίας κατέφθασαν αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις εκκενώνοντας το χώρο κατόπιν απειλητικού τηλεφωνήματος για βόμβα. Στο σημείο έσπευσαν επίσης πυροσβέστες και ασθενοφόρα.

Είχε προηγηθεί απειλητικό τηλεφώνημα στην εκκλησία, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθούν οι Αρχές και να κληθούν οι πιστοί να απομακρυνθούν. Η εκκλησία κρίθηκε ασφαλής κατόπιν έρευνας, όμως μετέδωσε το δίκτυο NBC.

Μετά το μακελειό η καθολική εκκλησία Σεντ Ρόουζ -που απέχει μόλις ενάμισι χιλιόμετρο από το χώρο της τραγωδίας- παραμένει ανοιχτή όλο το 24ωρο και υποδέχεται χιλιάδες πιστούς που προσεύχονται στη μνήμη των τραγικών θυμάτων. Επιμνημόσυνες τελετές πραγματοποιούνται και σε άλλους ναούς της πόλης.

Στην άκρη των δρόμων στο Νιουτάουν κάτοικοι αφήνουν κεριά, άσπρα μπαλόνια και λούτρινα παιχνίδια. Οι πυροσβέστες της πόλης έστησαν χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ένα δρόμο κοντά στο σχολείο και τα στόλισαν με δεκάδες αρκουδάκια.

Η ομογένεια της Αμερικής συμμετέχει στο πανεθνικό πένθος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τέλεσε την Κυριακή τη Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον ελληνορθόδοξο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, που βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας. Στη λειτουργία και στη δέηση συμμετείχε ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, π. Πέτρος Καρλούτσος και παρέστησαν αρκετοί ομογενείς, ανάμεσά τους και δυο αδέλφια Ελληνόπουλα που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Σε σχολείο γειτονικής πόλης θα φοιτήσουν τα παιδιά που επέζησαν

Τα παιδιά που επέζησαν από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν δεν θα επιστρέψουν στη σκηνή του εγκλήματος όταν ξαναρχίσουν τα μαθήματα, εντός της επόμενης εβδομάδας, αλλά θα φοιτήσουν σε σχολείο μιας γειτονικής πόλης. Το Σάντι Χουκ μάλλον δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά.

Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα επιστρέψουν στα μαθήματά τους οι 436 μαθητές του Σάντι Χουκ, όμως όταν γίνει αυτό θα πρέπει να πάνε σε ένα σχολείο που δεν χρησιμοποιείται πια, στο Μονρό, που απέχει 11 χιλιόμετρα νοτίως του Νιουτάουν.

Τα επτά δημόσια σχολεία του Νιουτάουν, όπου φοιτούν 5.100 μαθητές, αλλά και όλα τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα.

Όλες οι εξελίξεις

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ- Λαμία 3-0: «Πικρή» νίκη για την Ένωση (vids)

H AEK αν και επικράτησε με 3-0 της Λαμίας δεν τα κατάφερε και έχασε τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος πέρασε από το «Κλεάνθης Βικελίδης» με 2-1.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024