Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κίνητρο της σφαγής των νηπίων στο Κονέκτικατ αναζητούν οι Αρχές

Το κίνητρο της σφαγής των νηπίων στο Κονέκτικατ αναζητούν οι Αρχές

Νέα στοιχεία για τα κίνητρα που οδήγησαν τον Άνταμ Λάντζα να εισβάλλει σε δημοτικό σχολείο και να δολοφονήσει 20 παιδιά και έξι ενήλικους παγώνοντας τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο για την αποτρόπαια πράξη του αναφέρουν ότι έχουν οι Αρχές στο Κονέκτικατ, χωρίς για την ώρα να προβούν σε ανακοινώσεις. Μετά όμως το σοκ από τις δολοφονίες και την συγκινητικά αλλά και πολιτικά βαρύνουσα παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα σημαντικά ερωτήματα άνοιξαν και κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ...

Νέα στοιχεία για τα κίνητρα που οδήγησαν τον Άνταμ Λάντζα να εισβάλλει σε δημοτικό σχολείο και να δολοφονήσει 20 παιδιά και έξι ενήλικους παγώνοντας τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο για την αποτρόπαια πράξη του αναφέρουν ότι έχουν οι Αρχές στο Κονέκτικατ, χωρίς για την ώρα να προβούν σε ανακοινώσεις.

Μετά όμως το σοκ από τις δολοφονίες και την συγκινητικά αλλά και πολιτικά βαρύνουσα παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα σημαντικά ερωτήματα άνοιξαν και κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ: πώς και το τι συνέβη στον άνθρωπο αυτό και τον οδήγησε σε μια τέτοια ενέργεια· πώς θα αντιμετωπιστεί το πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της οπλοκατοχής και των ελαστικών σε πολλές πολιτείες διατάξεων· πώς πολλά μέσα βιάστηκαν να μιλήσουν για ονόματα στοχοποιώντας ακόμα και άσχετο με το δράστη, συνεπώνυμο πάντως, νεαρό.

Οι εμπειρογνώμονες, όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές το Σάββατο, έχουν πλέον στα χέρια τους «πολύ ικανοποιητικά στοιχεία» για το κίνητρο του δράστη, του 20χρονου σιωπηλού, απομονωμένου Άνταμ Λάνζα.

Ο νεαρός είχε εισβάλλει διά της βίας στο σχολείο, όπως ανέφεραν, οπλισμένος βαριά και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Αυτό φαίνεται να διαψεύδει πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί την προηγούμενη ημέρα (όταν πολλές από τις λεπτομέρειες της επίθεσης ήταν συγκεχυμένες και οι αναφορές άλλαζαν την εικόνα συνεχώς) ότι ο Λάντζα δεν συνάντησε δυσκολίες να περάσει από το σύστημα ασφαλείας γιατί του άνοιξε τις πόρτες η ίδια η διευθύντρια, Ντόουν Χόχσπραντ.

Η διευθύντρια, θύμα και αυτή του Λάντζα, τον γνώριζε γιατί παλαιότερα ήταν μαθητής στο σχολείο αυτό όπου μάλλον (αυτό δεν είναι πολύ σαφές) δίδασκε και η μητέρα του.

Περιγράφοντας το μακελειό η βιβλιοθηκάριος είπε ότι ο Λάντζα μπήκε από την κεντρική είσοδο, προσπέρασε τη βιβλιοθήκη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, καθώς και την αίθουσα της πρώτης τάξης και μπήκε στις επόμενες δύο όπου άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας έξι ενήλικες και 20 παιδιά, όλα πέντε με δέκα ετών.

Νωρίτερα είχε πυροβολήσει, σε άλλο σημείο, μια γυναίκα που πιστεύεται ότι ήταν η μητέρα του, Νάνσι Λάντζα.

Μία από τις γυναίκες που δέχτηκαν τα πυρά του Λάντζα, πιθανότατα η υποδιευθύντρια του σχολείου, επέζησε και αναρρώνει, η μόνη τραυματίας3 της επίθεσης. Η μαρτυρία της θα είναι ουσιώδης για την έρευνα, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κονέκτικατ Πολ Βανς.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ακόμη ότι η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε άλλο σημείο ήταν συγγενής του δράστη και αυτόχειρα.

«Πίστευα ότι θα πεθάνουμε όλοι»

«Τους είπα: να ξέρετε ότι σας αγαπάω όλους πολύ. Πίστευα ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα άκουγαν γιατί θα πεθαίναμε όλοι». Μ’ αυτά τα λόγια αφηγήθηκε το Γολγοθά της στο κανάλι ABC μια νεαρή δασκάλα, Κέιτλινγκ Ρόιγκ, η που κατάφερε να κρύψει τους 15 μαθητές της στις τουαλέτες του σχολείου του Νιουτάουν.

Ακούγοντας τους πρώτους πυροβολισμούς, η δασκάλα κατάλαβε τι συνέβαινε και πρόλαβε να κρύψει τα 15 παιδιά, ηλικίας 6 και 7 ετών, στις τουαλέτες. Έσπρωξε κατόπιν ένα έπιπλο πίσω από την πόρτα, την κλείδωσε και έσβησε το φως.

«Τους είπα να κάνουν απόλυτη ησυχία, φοβόμουν πως αν ο ένοπλος έμπαινε μέσα θα μας άκουγε και θα πυροβολούσε. Τους είπα ότι απ’ έξω υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Κάποια παιδιά άρχισαν να κλαίνε, τα χάιδεψα και τους είπα ότι θα περάσει». Ένα από τα παιδάκια ζήτησε τη μαμά του, ένα άλλο όμως έδωσε κουράγιο στη δασκάλα του: «Εγώ κάνω καράτε, θα σας βγάλω έξω», της είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη κι όταν κόπασαν οι πυροβολισμοί, η Ρόιγκ δεν άφησε τα παιδιά να βγουν αλλά τους είπε να περιμένουν να έρθουν οι καλοί. Όταν επιτέλους ένας αστυνομικός χτύπησε την πόρτα, εκείνη του ζήτησε αρχικά να της δείξει το σήμα του για να ξεκλειδώσει αλλά και πάλι δεν πείστηκε. «Αν είστε πραγματικά αστυνομικός, έχετε τον τρόπο να βρείτε ένα κλειδί», του είπε. Ο αστυνομικός τελικά κατάφερε να ανοίξει και να οδηγήσει τα παιδιά με ασφάλεια στο χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί τους.

Η ώρα των ερωτημάτων

Με την τραγωδία να θεωρείται η χειρότερη σε σχολείο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μοιάζουν να αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν τα περιστατικά βίας.

Να αναλάβουμε πλέον ουσιώδη δράση για να σταματήσουμε το πρόβλημα, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη για τον ίδιο παρέμβαση αργά την Παρασκευή.

Και οι πολίτες όμως αισθάνονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αύξηση των περιστατικών ωμής βίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ ακόμα σε χώρους όπως τα σχολεία.

«Το ποτήρι ξεχείλισε» είναι το μήνυμα που στέλνουν προσωπικότητες, απλοί πολίτες και μαζικοί φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών, απαιτώντας να υπάρξει επιτέλους αυστηρότερη νομοθεσία για την πώληση, την κατοχή και την χρήση πυροβόλων όπλων.

Σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντας σε μια σοβαρή συζήτηση για το ζήτημα είναι τα ισχυρά συμφέροντα που συνδέονται με την οπλοκατοχή, οι νομικές δύσκολες ορισμού του πεδίου και, φυσικά η κουλτούρα της οπλοκατοχής.

Η National Rifle Association είναι μια εξαιρετικά ισχυρή ένωση που προστατεύει τα δικαιώματα των κατόχων όπλων και επηρεάζει πέρα από πολιτικές και κομματικές γραμμές την αμερικανική κοινωνία, περισσότερο ίσως το συντηρητικό κομμάτι της. Το ζήτημα είναι δε πολιτικά αρκετά λεπτό, τόσο που στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία και παρά τις νωπές μνήμες από περιστατικό σινεμά του Κολοράντο, ελάχιστα τέθηκε στο δημόσιο λόγο.

Πέρα από αυτό, η ερμηνεία της επίμαχης Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος για την οπλοχρησία είναι αντικείμενο έντονης νομικής (άρα και πολιτικής) διαμάχης για δεκαετίες, περιπλέκοντας τα πράγματα. Η πληθώρα διατάξεων ανά πολιτεία και το ότι σε κάποιες είναι αρκετά απλό για τον καθένα να βρει βαριά, ημιαυτόματα όπλα απλώς προσθέτουν σε ένα δύσκολο τοπίο.

Προς επίρρωση: η Νάνσι Λάντζα ήταν μανιώδης συλλέκτρια όπλων, πήγαινε συχνά με τα παιδιά της για σκοποβολή, και φέρεται να είχε νόμιμα στην κατοχή της ένα Sig Sauer και ένα Glock, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί αλλά και ένα στρατιωτικού τύπου Bushmaster 223 M4. Πιστεύεται ότι ο γιος της χρησιμοποίησε κάποια από αυτά τα όπλα.

Στοχοποιώντας έναν άσχετο με το έγκλημα


Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, χωρίς να έχει γίνει γνωστή ακόμη η πλήρης έκταση του και χωρίς να υπάρχουν σαφείς αναφορές από τις αρχές, μεγάλα μέσα (το CNN, το Huffington Post και το Slate, σύμφωνα με το Wired) κατονόμασαν τον Ράιαν Λάντζα ως δράστη και αναπαραήγαν φωτογραφίες και μηνύματα από το λογαριασμό του στο Facebook.

Δεν ήταν ο δράστης.

Ήταν απλώς ένας συνονόματος –για την ακρίβεια συνεπώνυμος, Ράιαν είναι ο αδελφός του δράστη του μακελιού– που εξαιρετικά οργισμένος ζήτησε στο Facebook να σταματήσουν οι αναφορές για το πρόσωπό του πριν κατέβει τη σελίδα του.

Μέχρι τότε πολλοί αναγνώστες έσπευσαν να γράψουν οργισμένα μηνύματα ακόμα να αφήσουν και απειλές κατά της ζωής στη σελίδα του νεαρού…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024