Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανοί διπλωμάτες στη Βεγγάζη, μηνύματα Καντάφι στη Δύση

Βρετανοί διπλωμάτες στη Βεγγάζη, μηνύματα Καντάφι στη Δύση

Διπλωματική αντιπροσωπεία απέστειλε η βρετανική κυβέρνηση στη Βεγγάζη, προπύργιο των Λίβυων εξεγερμένων, προκειμένου να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ηγεσία των αντικαθεστωτικών και να ενημερώνει το Λονδίνο για τις εξελίξεις. Το καθεστώς Καντάφι βρίσκεται ταυτόχρονα σε έναν έμμεσο διάλογο με τη Δύση κομίζοντας μέσω αξιωματούχων του μηνύματα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -περιλαμβανομένης της Αθήνας-, ενώ επί του εδάφους διεξάγονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του πετρελαϊκού λιμανιού της Μπρέγκα. Τουρκική πρωτοβουλία μεταφοράς τραυματιών από τη Λιβύη.

Διπλωματική αντιπροσωπεία απέστειλε η βρετανική κυβέρνηση στη Βεγγάζη, προπύργιο των Λίβυων εξεγερμένων, προκειμένου να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ηγεσία των αντικαθεστωτικών και να ενημερώνει το Λονδίνο για τις εξελίξεις. Το καθεστώς Καντάφι βρίσκεται ταυτόχρονα σε έναν έμμεσο διάλογο με τη Δύση κομίζοντας μέσω αξιωματούχων του μηνύματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -περιλαμβανομένης της Αθήνας-, ενώ επί του εδάφους διεξάγονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του πετρελαϊκού λιμανιού της Μπρέγκα.

Η Δύση ποντάρει στις αυτομολήσεις υψηλόβαθμων συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι και την Κυριακή προστέθηκε στη λίστα το όνομα του Αλι Τρίκι, ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ως σύμβουλος του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ο Τρίκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αφρικανικών Θεμάτων, που έχει επίσης εκπροσωπήσει τη Λιβύη στον ΟΗΕ και τη Γαλλία, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, όμως αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του, όμως δεν διευκρίνισε εάν συντάσσεται με τους εξεγερμένους, όπως δήλωσαν ανωνύμως αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου.

Το Φόρειν Όφις ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι απέστειλε ομάδα διπλωματών στη Λιβύη για να έλθουν σε επαφή με την ηγεσία των αντικαθεστωτικών. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Κρίστοφερ Πρέντις, πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρώμη και παλαιότερα στη Βαγδάτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εκτιμά ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «θα έχει ενημέρωση για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και, γενικότερα γιά ό,τι συμβαίνει στη Λιβύη»

Μηνύματα Καντάφι στη Δύση

Το καθεστώς Καντάφι βρίσκεται σε έναν έμμεσο διάλογο με τη Δύση κομίζοντας μέσω αξιωματούχων του μηνύματα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -περιλαμβανομένης της Αθήνας.

Στην Ελλάδα έφτασε την Κυριακή, μεταφέροντας μήνυμα από τον Μουαμάρ Καντάφι, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντελαντί Ομπεϊντί, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι έχει απορρίψει πρόταση των αντικαθεστωτικών για κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλες τις πόλεις και θα επιτραπεί η διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων.

Μάχες για το πετρελαϊκό λιμάνι της Μπρέγκα

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών συνεχίζονται στη Λιβύη. Σφοδρές είναι την Κυριακή οι συγκρούσεις για τον έλεγχο του λιμανιού της Μπρέγκα, που περιστοιχίζεται από πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Επιθέσεις με όλμους εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι και στη Μιζουράτα, δυτιά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ειδικές αμερικανικές και αιγυπτιακές δυνάμεις εκπαιδεύουν με ταχύρρυθμο τρόπο στα όπλα και στην τακτική τους εξεγερμένους.

Το δίκτυο μετέδωσε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο ένας μαχητής εξήγησε πώς έλαβε τέτοια εκπαίδευση σε μία μυστική στρατιωτική εγκατάσταση στον ανατολικό τομέα, κάπου κοντά στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε το Σάββατο 70 εξόδους αεροσκαφών πάνω από τη Λιβύη, όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Κυριακή στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Συνολικά, συμμετείχαν στις εξόδους 184 αεροσκάφη.

«Όλα τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν έφεραν οπλισμό» όπως επισημάνθηκε.

Από την Πέμπτη έως και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, «το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε πάνω από τη Λιβύη 547 εξόδους αεροπλάνων του, αλλά μόνον 218 επιδρομές». Στο ίδιο χρονικό διάστημα (μετά την Τετάρτη), τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έκαναν συνολικά τέσσερις νηοψίες στη γειτονική με τη Λιβύη θαλάσσια περιοχή.

Τραυματίες μεταφέρονται μακριά από τις μάχες

Εν τω μεταξύ, πλοίο ναυλωμένο από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα απέπλευσε την Κυριακή από το λιμάνι της Μιζουράτα, μεταφέροντας μακριά από τις μάχες περίπου 60 τραυματίες. Πρόκειται για το νοσοκομειακό πλοίο «Saint Pawl», στο οποίο υπηρετούν συνολικά 11 γιατροί, από τους οποίους οι οκτώ είναι Τυνήσιοι.

Η τουρκική κυβέρνηση διοργανώνει, παράλληλα, επιχείρηση απομάκρυνσης περίπου 300 τραυματιών από τη Μιζουράτα και τη Βεγγάζη, ώστε αυτοί να τύχουν ιατρικής φροντίδας στην Τουρκία.

Αναμένεται ένα νοσοκομειακό πλοίο, να ταξιδέψει μεταφέροντας τους τραυματίες, από το λιμάνι της Βεγγάζης προς το λιμάνι της Σμύρνης (ένας διάπλους περίπου 40 ωρών).

Προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου περισυνέλλεξε τους τραυματίες. Οι εξεγερμένοι υποδέχθηκαν το νοσοκομειακό πλοίο και το πλήρωμά του στη Βεγγάζη με μεγάλο ενθουσιασμό.

«Η Μιζουράτα πολιορκείται για 40 ημέρες. Η κατάσταση εκεί είναι καταστροφική, τα θύματα της πολιορκίας αυτής είναι αναρίθμητα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024