Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «πετρελαϊκή» Μπρέγκα στο επίκεντρο των μαχών στη Λιβύη

Η «πετρελαϊκή» Μπρέγκα στο επίκεντρο των μαχών στη Λιβύη

Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, με την στρατηγική πόλη της Μπρέγκα να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων την Κυριακή. Επιθέσεις με όλμους εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι και στη Μιζουράτα. «Θέλουμε καθεστώς δημοκρατίας, όχι δικτατορία ούτε πολιτικό σύστημα που θα βασίζεται στο φυλετισμό ή την τρομοκρατία» δηλώνουν στα δυτικά ΜΜΕ οι αντικαθεστωτικοί.

Ψυχογιός Βασίλης

Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, με την στρατηγική πόλη της Μπρέγκα να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρήσεων την Κυριακή. Επιθέσεις με όλμους εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι και στη Μιζουράτα.

Νωρίς την Κυριακή, οι αντικαθεστωτικοί είχαν κερδίσει έδαφος στη Μπρέγκα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, καταλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και το τεράστιο συγκρότημα κτιρίων του πανεπιστημίου στα προάστια της πόλης, αλλά δεν είχαν διασφαλίσει τους δρόμους.

Αργότερα όμως, οι εξεγερμένοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κάτω από τα πυρά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Περίπου 300 με 400 εξαγερμένοι έφυγαν από την πόλη, με κατεύθυνση την Ατζεμπίγια. Την ίδια ώρα ακούγονταν δυνατές εκρήξεις που προέρχονταν από τις θέσεις των οπαδών του Καντάφι. Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πετούσαν και σήμερα πάνω από την περιοχή.

Οι εξεγερμένοι πάντως προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα και δημιούργησαν στη Βεγγάζη μία «ομάδα κρίσεων», στην οποία συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, με στόχο την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και τη διακυβέρνηση των περιοχών της χώρας που έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Νωρίτερα, δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι έπληξαν το Γιαφράν, ορεινή πόλη νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, σύμφωνα με το Al Arabiya. Επίθεση με όλμους εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι και στη Μιζουράτα.

«Στόχος, ένα δημοκρατικό καθεστώς» λένε οι αντικαθεστωτικοί

Την Κυριακή, σε συνομιλία του με το Associated Press, ο Αβμντέλ-Χαφίντ Γκόγκα, αντιπρόεδρος του «Συμβουλίου» των εξεγερμένων, υπογράμμισε πως ο στόχος των αντικαθεστωτικών είναι η εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος.

«Οι Λίβυοι ως σύνολο, και εγώ είμαι μέρος τους» είπε ο Γκόγκα, «θέλουν δημοκρατία, όχι δικατορία ή συστήματα που βασίζονται στο φυλετισμό, τη βία ή την τρομοκρατία».

Ο ίδιος ανέφερε πως η πτώση του Καντάφι είναι «θέμα ημερών», τόσο λόγω της διεθνούς απομόνωσης του Λίβυου ηγέτη όσο και εξαιτίας της στρατιωτικής παρέμβασης των δυτικών δυνάμεων.

Ενδεικτικό μάλιστα της σημασίας που δίνουν οι αντικαθεστωτικοί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων είναι το ότι αναφέρουν πως φέρουν μερίδιοι ευθύνης για το θάνατο 13 εξεγερμένων την Παρασκευή μετά από πυρά των ξένων δυνάεμων.

«Το ατυχές περιστατικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Γκεριάνι «ήταν λάθος που οφείλεται στην προέλαση των ανταρτών κατά τη συμμαχική επίθεση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024