Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προελαύνουν οι δυνάμεις του Καντάφι, πλησιάζει η μάχη της Βεγγάζης

Προελαύνουν οι δυνάμεις του Καντάφι, πλησιάζει η μάχη της Βεγγάζης

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι προελαύνουν στη Λιβύη ανακτώντας κατά πληροφορίες τον έλεγχο στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια, το τελευταίο «εμπόδιο» πριν κινηθούν προς τη Βεγγάζη, τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων. Σφοδρές μάχες μαίνονται για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα, ενώ στα δυτικά ο στρατός εισήλθε στην πόλη Ζουάρα και βομβαρδίζει τη Μιζουράτα. Στο διπλωματικό πεδίο, η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G8 έληξε δίχως συμφωνία σχετικά με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι προελαύνουν στη Λιβύη ανακτώντας κατά πληροφορίες τον έλεγχο στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια, το τελευταίο «εμπόδιο» πριν κινηθούν προς τη Βεγγάζη, τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων. Σφοδρές μάχες μαίνονται για τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα, ενώ στα δυτικά ο στρατός εισήλθε στην πόλη Ζουάρα και βομβαρδίζει τη Μιζουράτα. Στο διπλωματικό πεδίο, η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G8 έληξε δίχως συμφωνία σχετικά με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως οι εξεγερμένοι υποχωρούν από την ανατολική πόλη Ατζαμπίγια, η οποία δέχεται το τελευταίο 24ωρο σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για τον αριθμό των αντικαθεστωτικών που υποχωρούν.

Η Ατζαμπίγια είναι στρατηγικός κόμβος, καθώς είναι το τελευταίο «εμπόδιο» στο δρόμο των δυνάμεων του Καντάφι προς τη Βεγγάζη. Η πόλη βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτίως της έδρας των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας. Από τις αεροπορικές επιδρομές φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας αντικαθεστωτικός.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως ο στρατός έχει τον «πλήρη έλεγχο» της Ατζαμπίγια, ωστόσο η εικόνα δεν είναι προς το παρόν σαφής και τις τελευταίες ημέρες πόλεις-κλειδιά της Λιβύης αλλάζουν διαρκώς χέρια μεταξύ κανταφικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Brnieq ανέφερε ότι μαχητικό MiG 23 των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και ελικόπτερο βύθισαν δύο πολεμικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ατζαμπίγια. Η πληροφορία δεν ήταν εύκολο να διασταυρωθεί.

Ο στρατός είναι έτοιμος να αναλάβει μία ανθρωπιστικού τύπου επιχείρηση στην Βεγγάζη, αναφέρθηκε τέλος σε ανακοίνωση από την κρατική τηλεόραση, καλώντας τους κατοίκους να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους αντικαθεστωτικούς

Το καθεστώς Καντάφι δηλώνει, παράλληλα, πως ελέγχει όλους τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά.

Οι εξεγερμένοι δεν έχουν παρά «δύο δυνατότητες: να παραδοθούν ή να διαφύγουν» ανέφερε ο Καντάφι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Giornale, υποσχόμενος ότι δεν θα σκοτώσει όσους παραδοθούν.

Σφοδρές μάχες μαίνονται και σήμερα για τον έλεγχο της πετρελαϊκής πόλης Μπρέγκα. Στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι έπεσε, εν τω μεταξύ, η Ζουάρα, η τελευταία πόλη που ήλεγχαν οι αντικαθεστωτικοί στα δυτικά της Τρίπολης. Το καθεστώς βομβαρδίζει επίσης τη Μιζουράτα.

Στη Λιβύη βρίσκεται απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της καταστολής της εξέγερσης και την άμεση πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στη Λιβύη πρόκειται να μεταβεί και ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, καθώς και ομάδα ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8), που συνεδρίασαν στο Παρίσι, προειδοποίησαν τον Μουαμάρ Καντάφι με «δραματικές συνέπειες», ωστόσο στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου δεν γίνεται καμία αναφορά στην επιλογή της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Γαλλία και Βρετανία πιέζουν σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση (η Γαλλία μάλστα έχει εκφράσει την ενόχλησή της για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας), όμως σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η Γερμανία, ενώ αντίθετη είναι και η Ρωσία, η οποία ως μόνιμο κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να μπλοκάρει με βέτο σχετικό ψήφισμα.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της G8 παρέπεμψαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας -που θα συγκληθεί εκτάκτως- την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά του καθεστώτος. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αυξήσει την πίεση, με τη λήψη και οικονομικών μέτρων, για να παρακινηθεί ο Μουάμαρ Καντάφι να φύγει» αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε συνέχισε σήμερα να αψηφά την πίεση από τη Γαλλία και τη Βρετανία για μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, λέγοντας πως οι εξτρεμιστές θα επωφεληθούν από οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στη βόρεια Αφρική.

«Δεν θέλουμε να παρασυρθούμε σε οποιοδήποτε πόλεμο στη Βόρεια Αφρική» επανέλαβε ο Βέστερβελε.

Σε άλλη συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Καντάφι στράφηκε εκ νέου κατά των δυτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι μόνο η Γερμανία θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να εκμεταλλευτεί το λιβυκό πετρέλαιο.

«Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας. Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί» είπε ο Καντάφι στο δίκτυο RTL. Ανάμεσα στα δυτικά κράτη, μόνο η Γερμανία, που εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ξεχώρισε ως υπεύθυνη», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει τρόπους για να δεσμεύσει μέρος των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Μουαμάρ Καντάφι, της οικογένειας του και άλλων Λίβυων με σκοπό να ενισχύσει τους αντικαθεστωτικούς. Ανέφερε ακόμα ότι έχουν δεσμευτεί πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτά μόνο στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024