Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο λαός βρίσκεται στο πλευρό μου, όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα, λέει ο Καντάφι

Ο λαός βρίσκεται στο πλευρό μου, όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα, λέει ο Καντάφι

Οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται πολύ κοντά στην ήττα, ο λαός της Λιβύης βρίσκεται στο πλευρό μου, δήλωσε μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, προσθέτοντας ότι αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με μέλος Λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο Παρίσι με θέμα την οικονομική και πολιτική στήριξη της λιβυκής αντιπολίτευσης.

Οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται πολύ κοντά στην ήττα, ο λαός της Λιβύης βρίσκεται στο πλευρό μου, δήλωσε μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, προσθέτοντας ότι αισθάνεται προδομένος από τον πρώην σύμμαχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι αντικαθεστωτικοί «δεν έχουν καμία ελπίδα, πρόκειται για μια χαμένη υπόθεση», υπογράμμισε ο Καντάφι στην εφημερίδα Il Giornale, της οποίας ο ειδικός απεσταλμένος τον ρώτησε πόσο καιρό χρειάζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις για να καταλάβουν την ανατολική Λιβύη.

Για τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι τόνισε πως έχουν «δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να φύγουν». «Αυτοί οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πολίτες, ακόμα και γυναίκες, ως ανθρώπινες ασπίδες» πρόσθεσε.

{{{ moto }}}Σχετικά με τον κίνδυνο ενός λουτρού αίματος στις μεγάλες πόλεις, που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε: «Πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Για τον λόγο αυτό προχωράμε γρήγορα για να αποφύγουμε τις σφαγές».

Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν την Τρίτη τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της πόλης Αζνταμπίγια, μετέδωσε το αλ Τζαζίρα.

«Αν παραδοθούν, δεν θα τους σκοτώσουμε» τόνισε ο Καντάφι διευκρινίζοντας πως «η διαταγή που έχει δοθεί στα στρατεύματα είναι να τους περικυκλώσουν και να τους πολιορκήσουν».

Ο ίδιος απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τους αντικαθεστωτικούς: «Να αρχίσουμε διάλογο με ποιόν; Δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες που συνδέονται με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτοί οι ίδιοι δεν πιστεύουν στον διάλογο, δεν σκέφτονται παρά μόνο να πολεμούν και να σκοτώνουν, σκοτώνουν, σκοτώνουν».

Η διεθνής κοινότητα «δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στη Λιβύη, ο λαός είναι μαζί μου, τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα» πρόσθεσε ο Καντάφι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λαός της Βεγγάζης «φοβάται αυτούς ανθρώπους και εμείς πρέπει να τον ελευθερώσουμε» από την παρουσία τους. «Ο κόσμος μάς ζητεί να επέμβουμε, μας λένε: απελευθερώστε μας από αυτές τις ένοπλες συμμορίες».

Ο συνταγματάρχης Καντάφι δηλώνει πολύ απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή στάση και ειδικά από αυτήν της Ιταλίας. «Έχω σοκαριστεί και αισθάνομαι προδομένος. Δεν ξέρω τι να πω στον Μπερλουσκόνι» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν έχει πλέον καμιά επαφή ούτε με την Ιταλία, ούτε με τον Μπερλουσκόνι».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγού πόλης Μπρέγκα μεταξύ των υποστηρικτών του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών. Όπως αναφέρει το BBC, κάποια στιγμή και οι δύο πλευρές δήλωναν ότι έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Στη Λιβύη βρίσκεται απεσταλμένος του ΟΗΕ, μεταφέροντας αίτημα για τερματισμό των βίαιων αντιδράσεων στις διαδηλώσεις για αλλαγές στη χώρα και άμεση πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η προσοχή εστιάζεται στην πόλη Ατζαμπίγια, την τελευταία πόλη πριν από την Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Χίλαρι Κλίντον με το Λιβυκό Εθνικό Μέτωπο

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πολιτικής και οικονομικής βοήθειας στη λιβυκή αντιπολίτευση, στη διάρκεια συνάντησής της στο Παρίσι με μέλος του Λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η κ. Κλίντον στη συνάντησή της με τον υπεύθυνο του συμβουλίου για τις διεθνείς υποθέσεις Μαχμούντ Τζιμπρίλ απέφυγε να δεσμευτεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση.

«Συζήτησαν τον τρόπο, με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν τον λιβυκό λαό στις προσπάθειές του κατά του καθεστώτος Καντάφι» επισήμανε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Φίλιπ Ρέινς.

Ο Τζιμπρίλ ζήτησε από την κ. Κλίντον όπλα για να πολεμήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Κλίντον απάντησε πως θα εξετάσει το αίτημα αυτό, αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτε, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο της G8, υπό την προεδρία της Γαλλίας. Το Παρίσι με την υποστήριξη του Λονδίνου ζητεί, χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα, την ανάληψη δράσης που θα προσφέρει στήριξη στους αντικαθεστωτικούς και θα υπερασπιστεί το λαό της Λιβύης.

Η Γαλλία δεν έχει πείσει ακόμα τους εταίρους της στην G8 να την στηρίξουν στην πίεση που ασκεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ.

«Μέχρι τώρα δεν τους έχω πείσει» είπε χαρακτηριστικά ο Ζυπέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, μετά το δείπνο εργασίας τη Δευτέρα με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Ο Ζυπέ επανέλαβε την κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας-Βρετανίας για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού ή για στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις για την αποδυνάμωση της στρατιωτικής δύναμης του Καντάφι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024